Kettészakad a Forma-1

2001.11.29. 09:32
Kivonul a Forma-1-ből a Ferrari istálló tulajdonosa, a FIAT, és a távozás mellett döntött a BMW, a DaimlerChrysler, a Ford és a Renault is. A konszernek döntése azt jelenti, hogy a Bernie Ecclestone vezette Forma-1-nek jelenlegi formájában vége.
2008-ra kivonul a Forma-1-ből a Ferrari istálló tulajdonosa, a FIAT, jelentette be a torinói vállalat szerdán. A konszern négy másik autóvállalattal együtt 2008-tól új versenysorozatot akar indítani, ezért 2007-ben lejáró F1-es szerződésüket nem hosszabbítják meg.

A másik négy vállalat a BMW, a DaimlerChrysler (Mercedes), a Ford (Jaguar) és a Renault. Az öt autós cég hollandiai központtal GPWC-Holding néven vállalatot jegyez be, amely az új versenyt menedzseli majd, Paolo Cantarella FIAT-vezérigazgató elnökletével.

A lépés hátterében az áll, hogy tavaly a német Kirch megvásárolta Bernie Ecclestone vállalatának, a SLEC-nek 75 százalékát. Hogy a bevételeket növelje, a médiavállalat közölte, hogy a jövőben csak fizetős tévéhálózatok közvetíthetik a Forma-1-es futamokat. Jelenleg minden csatorna ingyen közvetítheti a versenyeket, az üzlet a hirdetésekben van. A saját márkáik népszerűsítésében, így a minél nagyobb nézőszámban érdekelt autógyárak nem tudtak megegyezni a Kirchhel, ezért döntöttek a saját versenysorozat létrehozása mellett.

Hogy az "eredeti" Forma-1-gyel mi lesz, egyelőre nem tudni, az üzletbe most beszállt Kirch aligha fogja hagyni, hogy a gyártók kisemmizzék milliárdokért megszerzett tulajdonából. Az viszont alighanem bizonyos, hogy a Bernie Ecclestone megteremtette monstre versenyvállalkozásának jelenlegi formájában vége.