Sanghaj Forma-1-es futamot rendezne

2001.12.11. 12:32
Több milliárd dolláros költséggel Forma-1-es világbajnoki futam lebonyolítására alkalmas pályát építenek 2004-re Sanghajban- jelentette be a kínai város alpolgármester. Az ázsiai ország egyszer már pályázott: Csucsaj azonban hiába rendelkezett megfelelő létesítményekkel, 1999-ben elutasították pályázatukat.
Kína ismét harcba indul a Forma-1-ért. Ezúttal Sanghaj város alpolgármestere Csiang Jiren jelentette be, hogy a város 2004-ben megpályázza a gyorsasági autós világbajnoki futam rendezését. A város a cél elérése érdekében a következő három év alatt egy minden igényt kielégítő Forma-1-es pályát fog építeni. Ráadásként nem önálló pályában gondolkodnak, hanem szeretnének felépíteni a 68 négyzetkilométer területű autóvárost is.

Autóvárost terveztek

Az autóváros a tervezők elképzelése szerint a pálya mellett tartalmazza a városi autógyárat, valamint egy köré épített lakónegyedet is. Hasonló komplexum elkészítésre Európában akad példa, a németországi Wolfsburgban építettek együttest (egyébként a németországi tervek szolgáltak mintaként a kínaiaknak). Maga a versenypálya terve már tavasszal felmerült, de konkrét döntést csak most hozott a vezetőség.

Várják a befektetőket

A munkálatokkal nem késlekednek, szeptemberben megkezdik a létesítmény felépítését. A gigantikus tervek megvalósításához természetesen rengeteg pénzre van szükség: az előzetes kalkulációk szerint több milliárd dollárra rúgnak a költségek. Az agyagi háttér egyelőre még nem biztosított teljes mértékben, ezért a szervezők szerint további befektetők bevonására lesz szükség.

Másodszorra több sikert remélnek

Kína egyébként nem először próbálja "magához édesgetni a száguldó cirkuszt". Első kísérletük a kilencvenes évek közepén volt: az ország déli részén lévő Csucsajban azonban hiába építettetek 1996-ban a Forma-1-es előírásoknak megfelelő létesítményt, a város jelentkezését a világbajnoki futamok lebonyolítására a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) 1999-ben nem fogadta el.