Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Felszámolják a Prost-csapatot

2002.01.28. 18:06
Hétfőn véglegesség vált, amit már hetek óta sejteni lehetett, a 28 millió dolláros adósságot felhalmozó Prost csapat megszűnik. A négyszeres világbajnok francia Alain Prost vezette team az utolsókig küzdött, ám a versailles-i bíróság pontot az ügy végére, és a felszámolásról határozott.
Minden idők egyik legsikeresebb pilótája, a négyszeres világbajnok Alain Prost 97-ben tért vissza a Forma 1-be, akkor azonban már csapattulajdonosként, felvásárolta ugyanis az egykoron szebb napokat látott, futamgyőzelmekkel büszkélkedő Ligier istállót.

A kezdetekkor még dobogós helyezések is voltak

A kezdet nem is sikeredett rosszra, hiszen a Ligier-től megörökölt Panis dobogós helyezést is szállított a csapatnak, a következő évben pedig a finn Jarno Trulli - ő Panist váltotta sérülése miatt - révén gyűjtögette pontjait a csapat.

A gondok azonban akkor kezdtek jelentkezni, amikor az addig megbízható motorszállítót, a Mugen-Hondát Prost professzor lecserélte, mert "echte" francia csapatot kívánt összehozni.

Az igazi francia bukás

Céljaihoz megnyerte a Peugueot-t, amelyik három éve tért vissza a Forma 1-be. A francia gyár azonban nem teljesítette a várakozásokat, szinte pontot is alig gyűjtöttek, a motor rendre felmondta a szolgálatot. Ebből adódóan küszöbön állt a következő váltás is, amire 2001-ben került sor, ekkor a Ferrari "szánta meg" Prostot, és az Acer motort megkaphatták tőlük, csakúgy, mint a Sauber.

Ebben a tranzakcióban egyébként jelentős segítséget nyújtott a brazil "mágnásgyermek" versenyző, Pedro Diniz, akinek abban a reményben adta el negyven százalékát, hogy rendeződik a költségvetés. Az egyesület viszont így sem volt képes előrébb lépni, a neves francia cigarettagyár is elpártolt a csapat mellől, így kényszerhelyzetbe került a világbajnok.

Csapatot és autót vezetni nem ugyanaz

Az év végén kiderült: 28 millió dollárra rúg az egyesület hiánya, amit nem is tudnak betölteni. A szerelők hiába tüntettek, a Prost-istálló rövid karrierje megszűnt. A Professzor pedig kénytelen volt szembesülni a ténnyel: autót és klubot vezetni - más világ. (A francia hírforrások egyértelműen Prostot okolják összeférhetetlensége miatt.) Ily módon véglegessé vált, hogy a március harmadikán startoló Forma 1-ben tizenegy csapat verseng a pontokért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?