Judit
2 °C
7 °C

Ralf Schumacher taktikus győzelme

2002.03.17. 11:13
Ralf Schumacher győzött a Maláj Nagydíjon csapattársa, Juan Pablo Montoya és bátyja, Michael Schumacher előtt. A GP az utóbbi évek legeseménydúsabb "száraz" futama volt, végre tényleg verseny folyt a pályán.
Vasárnapra a forró és fülledt Sepangban valamelyest kitisztult az idő: az esőfelhők eltűntek, sütött a nap, az előzetesen várt záporok kialakulására szinte esély sem volt. Nem is kellett azonban eső ahhoz, hogy jó versenyt láthasson a közönség, a pilóták ugyanis a száraz körülmények között maguk gondoskodtak a látványos futamról...

Montoy éa Schumacher ütközött

A Maláj Nagydíj rajtját az élről induló Schumacher elég gyengén kapta el, s azonnal megpróbálta lezárni a területet a remekül induló Montoya előtt. A kerpeni jobbra húzott, a kolumbiai ekkor balról próbálta előzni, s így fordultak be az első kanyarba. Schumacher lendülete viszont kissé nagynak bizonyult, nekicsúszott Montoya Williamsének, a fűre kényszerítve ellenfelét. A koccanás miatt a dél-amerikai jónéhány pozíciót visszaesett, míg a Ferrarisnak letört az első vezetőszárnya, így a második kanyarban Barrichello vezethette a mezőnyt.

Schumacher természetesen azonnal a boxba hajtott, ahol kicseréltette a kocsi sérült orrát, majd huszonegyedikként csatlakozott ismét a többiekhez. Az élen Barrichello állt, Ralf Schumacher, Raikkönen, Coulthard, Heidfeld és Button előtt, Montoya a kilencedik volt.

Kissé hátrébb is történt egy ütközés: a jordanes Sato hátulról belement csapattársába, Fisichellába. A japánnak az első, az olasznak a hátsó szárnya tört le, s míg előbbit azonnal, utóbbit csak körökkel később tudták megjavítani a szerelők, végül azonban mindketten visszaállhattak a versenybe.

A kolumbiai lett a bűnbak

Az élmezőnyben közben Montoya már hatodiknak jött föl, amikor egy "áthaladó" - végig kellett gurulnia a boxutcán - büntetésre a depóba szólította a versenybíróság: valószínűleg - érthetetlenül - őt tekintették bűnösnek a Schumacherrel való karambolban.

Montoya a jelentős időveszteség ellenére csak három helyet esett vissza, s ismét hamar megkezdte a felzárkózást. Coulthard autója ugyanis meghibásodott, a skót a boxban feladta a versenyt. A pályán ekkor a Bernoldi(!)-Schumacher csata volt a legérdekesebb esemény, a brazil és a német a tizedik helyért küzdött. Oda-vissza előzték egymást, ám Schumachernek végül sikerült megszereznie a pozíciót.

McLaren: KO

A 18. körben - mikor Heidfeld megkezdte a tankolásokat - Barrichello, Ralf Schumacher, Raikkönen, Heidfeld, Button, Salo, Montoya, McNish, Schumacher volt a sorrend. A kolumbiai azonban hamar megelőzte Salót, Raikkönennek pedig tönkre ment a motorja - a második McLaren is kiszállt -, így az állás percről-percre változott. Mikor pedig Salo a 26. körben szintén műszaki hiba miatt kiállt, Schumachernek is sikerült elérnie a pontszerző helyet.

A győztes taktika

Az élmezőnyből ebben a periódusban csak Ralf Schumacher és Button nem cserélt kereket, ők mindketten 10 fordulóval később tudták le egyetlen boxkiállásukat. A német williamses a második helyre tért vissza a vezető Barrichello mögé, az angol pedig negyediknek Montoya sarkába. Az ötödik Heidfeld, a hatodik Michael Schumacher volt.

A 36. fordulóban a mindössze négy másodperccel vezető brazil másodszor is tankolni ment, s követte őt Heidfeld - akit közben Schumacher megelőzött -, Montoya, majd maga Schumacher is. A tankolások végeztével Ralf Schumacher nagy előnyre tett szert a második Barrichellóval szemben, ennek azonban végül semmi jelentősége nem lett, mert a 40. körben a brazil Ferrarijának a motorja is "felrobbant".

Button dobogót érdemelt volna

Button jött föl másodiknak, Montoyát, Michael Schumachert, Heidfeldet, Massát, McNish-t és Villeneuve-öt megelőzve. A kolumbiai ekkor remek csatába kezdett a fiatal angollal, két kanyaron át egymás mellett haladt a Renault és a Williams, ám végül sikerült az előzés, a két pilóta helyet cserélt.

Egészen az utolsó körig nem is változott már az élen a sorrend, Ralf 40 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt csapattársa, Montoya előtt, ám ekkor a harmadikként biztos befutónak tűnő Button Renault-ja váratlanul lelassult, azaz Michael Schumacher végezhetett harmadikként.

Az egész futamon át hibátlanul vezető Button lett a negyedik, míg a két Sauber, Heidfeld és Massa ötödikként, illetve hatodikként futott be. A brazil élete második Forma-1-es versenyén megszerezte karrierje első pontját.

Most pedig lássuk, hogyan értékelték a pályán történteket a dobogósok.

Montoya:'Igazságtalan döntés volt'

Ralf Schumacher: "Fantasztikus versenyt futottunk, minden tökéletesen működött, az autó kiváló volt. Csupán a gumik miatt aggódtam egy kicsit, de szerencsére végül azokkal sem akadt probléma, remekül bírták a forró körülményeket."

Juan Pablo Montoya: "A rajtom jól sikerült, Michael Schumacherrel fej-fej mellett fordultunk be az első kanyarba. Én elég helyet hagytam neki, ő azonban egyre kíjebb szorított, majd nekem jött, s a fűre kellett hajtanom. Az egészben az a furcsa, hogy a versenybírók engem súlytottak box-büntetéssel, amit elfogadhatatlannak tartok, úgy gondolom, hogy igazságtalan volt a döntésük."

Michael Schumacher:"Hát igen, az érmének két oldala van... Ha Montoya több helyet hagy nekem, talán nem koccanunk össze, s nem veszítem el az első vezetőszárnyamat. Ennek ellenére szerintem is túl szigorúak voltak a kolumbiaival a versenybírók, volt már, hogy sokkal nagyobb balesetek után senkit nem büntettek meg."

A Maláj Nagydíj végeredménye:

1. Ralf Schumacher
2.Juan Pablo Montoya
3.Michael Schumacher
4.Jenson Button
5.Nick Heidfeld
6.Felipe Massa

A világbajnokság állása:

1.M. Schumacher 14 pont
2.Montoya 12
3.R. Schumacher 10
4.Raikkönen 4
5.Irvine és Button 3-3

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?