Ralf Schumacher taktikus győzelme

2002.03.17. 11:13
Ralf Schumacher győzött a Maláj Nagydíjon csapattársa, Juan Pablo Montoya és bátyja, Michael Schumacher előtt. A GP az utóbbi évek legeseménydúsabb "száraz" futama volt, végre tényleg verseny folyt a pályán.
Vasárnapra a forró és fülledt Sepangban valamelyest kitisztult az idő: az esőfelhők eltűntek, sütött a nap, az előzetesen várt záporok kialakulására szinte esély sem volt. Nem is kellett azonban eső ahhoz, hogy jó versenyt láthasson a közönség, a pilóták ugyanis a száraz körülmények között maguk gondoskodtak a látványos futamról...

Montoy éa Schumacher ütközött

A Maláj Nagydíj rajtját az élről induló Schumacher elég gyengén kapta el, s azonnal megpróbálta lezárni a területet a remekül induló Montoya előtt. A kerpeni jobbra húzott, a kolumbiai ekkor balról próbálta előzni, s így fordultak be az első kanyarba. Schumacher lendülete viszont kissé nagynak bizonyult, nekicsúszott Montoya Williamsének, a fűre kényszerítve ellenfelét. A koccanás miatt a dél-amerikai jónéhány pozíciót visszaesett, míg a Ferrarisnak letört az első vezetőszárnya, így a második kanyarban Barrichello vezethette a mezőnyt.

Schumacher természetesen azonnal a boxba hajtott, ahol kicseréltette a kocsi sérült orrát, majd huszonegyedikként csatlakozott ismét a többiekhez. Az élen Barrichello állt, Ralf Schumacher, Raikkönen, Coulthard, Heidfeld és Button előtt, Montoya a kilencedik volt.

Kissé hátrébb is történt egy ütközés: a jordanes Sato hátulról belement csapattársába, Fisichellába. A japánnak az első, az olasznak a hátsó szárnya tört le, s míg előbbit azonnal, utóbbit csak körökkel később tudták megjavítani a szerelők, végül azonban mindketten visszaállhattak a versenybe.

A kolumbiai lett a bűnbak

Az élmezőnyben közben Montoya már hatodiknak jött föl, amikor egy "áthaladó" - végig kellett gurulnia a boxutcán - büntetésre a depóba szólította a versenybíróság: valószínűleg - érthetetlenül - őt tekintették bűnösnek a Schumacherrel való karambolban.

Montoya a jelentős időveszteség ellenére csak három helyet esett vissza, s ismét hamar megkezdte a felzárkózást. Coulthard autója ugyanis meghibásodott, a skót a boxban feladta a versenyt. A pályán ekkor a Bernoldi(!)-Schumacher csata volt a legérdekesebb esemény, a brazil és a német a tizedik helyért küzdött. Oda-vissza előzték egymást, ám Schumachernek végül sikerült megszereznie a pozíciót.

McLaren: KO

A 18. körben - mikor Heidfeld megkezdte a tankolásokat - Barrichello, Ralf Schumacher, Raikkönen, Heidfeld, Button, Salo, Montoya, McNish, Schumacher volt a sorrend. A kolumbiai azonban hamar megelőzte Salót, Raikkönennek pedig tönkre ment a motorja - a második McLaren is kiszállt -, így az állás percről-percre változott. Mikor pedig Salo a 26. körben szintén műszaki hiba miatt kiállt, Schumachernek is sikerült elérnie a pontszerző helyet.

A győztes taktika

Az élmezőnyből ebben a periódusban csak Ralf Schumacher és Button nem cserélt kereket, ők mindketten 10 fordulóval később tudták le egyetlen boxkiállásukat. A német williamses a második helyre tért vissza a vezető Barrichello mögé, az angol pedig negyediknek Montoya sarkába. Az ötödik Heidfeld, a hatodik Michael Schumacher volt.

A 36. fordulóban a mindössze négy másodperccel vezető brazil másodszor is tankolni ment, s követte őt Heidfeld - akit közben Schumacher megelőzött -, Montoya, majd maga Schumacher is. A tankolások végeztével Ralf Schumacher nagy előnyre tett szert a második Barrichellóval szemben, ennek azonban végül semmi jelentősége nem lett, mert a 40. körben a brazil Ferrarijának a motorja is "felrobbant".

Button dobogót érdemelt volna

Button jött föl másodiknak, Montoyát, Michael Schumachert, Heidfeldet, Massát, McNish-t és Villeneuve-öt megelőzve. A kolumbiai ekkor remek csatába kezdett a fiatal angollal, két kanyaron át egymás mellett haladt a Renault és a Williams, ám végül sikerült az előzés, a két pilóta helyet cserélt.

Egészen az utolsó körig nem is változott már az élen a sorrend, Ralf 40 másodperces előnnyel megnyerte a versenyt csapattársa, Montoya előtt, ám ekkor a harmadikként biztos befutónak tűnő Button Renault-ja váratlanul lelassult, azaz Michael Schumacher végezhetett harmadikként.

Az egész futamon át hibátlanul vezető Button lett a negyedik, míg a két Sauber, Heidfeld és Massa ötödikként, illetve hatodikként futott be. A brazil élete második Forma-1-es versenyén megszerezte karrierje első pontját.

Most pedig lássuk, hogyan értékelték a pályán történteket a dobogósok.

Montoya:'Igazságtalan döntés volt'

Ralf Schumacher: "Fantasztikus versenyt futottunk, minden tökéletesen működött, az autó kiváló volt. Csupán a gumik miatt aggódtam egy kicsit, de szerencsére végül azokkal sem akadt probléma, remekül bírták a forró körülményeket."

Juan Pablo Montoya: "A rajtom jól sikerült, Michael Schumacherrel fej-fej mellett fordultunk be az első kanyarba. Én elég helyet hagytam neki, ő azonban egyre kíjebb szorított, majd nekem jött, s a fűre kellett hajtanom. Az egészben az a furcsa, hogy a versenybírók engem súlytottak box-büntetéssel, amit elfogadhatatlannak tartok, úgy gondolom, hogy igazságtalan volt a döntésük."

Michael Schumacher:"Hát igen, az érmének két oldala van... Ha Montoya több helyet hagy nekem, talán nem koccanunk össze, s nem veszítem el az első vezetőszárnyamat. Ennek ellenére szerintem is túl szigorúak voltak a kolumbiaival a versenybírók, volt már, hogy sokkal nagyobb balesetek után senkit nem büntettek meg."

A Maláj Nagydíj végeredménye:

1. Ralf Schumacher
2.Juan Pablo Montoya
3.Michael Schumacher
4.Jenson Button
5.Nick Heidfeld
6.Felipe Massa

A világbajnokság állása:

1.M. Schumacher 14 pont
2.Montoya 12
3.R. Schumacher 10
4.Raikkönen 4
5.Irvine és Button 3-3