Önálló csapatot indítana az Asiatech

2002.03.22. 10:34
A Minardi istálló jelenlegi motorszállítója, az Asiatech önálló Forma-1-es csapat indítását tervezi. A cég igazgatója, John Gano szerint az idei évet tapasztalatok szerzésére használják, de egy-két éven belül mindenképpen szeretnének saját csapattal részt venni a Forma-1es futamokon.
Egy-két éven belül újabb csapattal bővülhet a Forma-1-es istállók mezőnye. A tervek szerint ugyanis a jelenleg a Minardit motorszállítóként segítő Asiatech hamarosan önálló csapatot akar indítani a Forma-1-ben. A cég tavaly az Arrowsnak szállított motorokat, melyek az utolsó F1-es Peugeot továbbfejlesztett változatai. Az Asiatech korábban az Arrows istállónak szállította szerkezeit, ám a szezon elején váltott, és az ASITECH V10 motorja immár az olasz istálló járműveit erősíti.

John Gano, az Asiatech igazgatója szerint a részben malajziai tulajdonú cégnek mindig is az volt a célja, hogy önálló istállóval jelentkezzen a "száguldó cirkusz" világában. "Mindig is ez volt a legfőbb tervünk. Az idei szezont már ennek a jegyében is figyeljük, s remélem, hogy egy-két szezon múlva megvalósul az álmunk" - mondta a cég vezetője.

Az induláshoz természetesen még több feltételt kell teljesítenie a világbajnoki sorozaton részt venni kívánó csapatoknak. Jó példa erre az adósságok miatt megszűnt Prost- istálló autóit megvásárló a Charles J. Nickerson esete, aki már a legutóbbi futamon, Szepangban szerette volna elindítani autóit.

A Nemzetközi Automobil Szövetség azonban meghiúsította a terveket, mivel nem engedélyezte a csapatnak az indulást. Indoklásuk szerint a brit üzletember által vezetett befektetői csoportnak 48 millió dollárt kellett volna befizetnie a FIA-nak, s a járműveknek sem estek át a kötelező biztonsági vizsgálatokon.