Montoya megbüntetné Schumachert

2002.04.02. 12:56
Juan Pablo Montoya és Michael Schumacher a vasárnapi, Brazil Nagydíjon is közeli kontaktusba került egymással, s a szinte már szokásos párharcukban ismét a kolumbiai húzta a rövidebbet. A dél-amerikai szerint azonban most nem csak a balszerencse, de Schumacher is felelős a történtekért.
A vasárnapi Brazil Nagydíj a Száguldó Cirkusz pilótái és rajongói számára is Michael és Ralf Schumacher remek csatájáról marad emlékezetes. A német testvérpár szenzációsan autózott az egész futam során, izgalmas párharcuk valószínűleg rengeteg új követőt szerzett a sportágnak.

A ferraris meg sem érezte...

Michael Schumacher
Ez a párbaj azonban könnyen lehetett volna hármas csata is, ha Juan Pablo Montoya az első körben nem koccan neki Michael Schumachernek, s nem töri darabbokká az első vezetőszárnyát. A kolumbiai sérült alkatrészét ugyan kicserélték, ám az időveszteség miatt behozhatatlan hátányba került csapattársával és a ferrarissal szemben.

Michael Schumacher - aki végül győzött - a verseny után nem tulajdonított különösebb jelentőséget a közte és Montoya között történteknek.

"Amikor Montoya hozzám ért, a gépem nem sérült meg, sőt alig éreztem, csak azt láttam, hogy ő hirtelen visszaesik. Amikor észrevettem, hogy nagyon közel van hozzám, a belső ívre húzódtam, ám a másik oldal üres volt, ott elmehetett volna mellettem" - nyilatkozta a négyszeres világbajnok.

Montoya ezzel szemben teljesen ellentétesen vélekedett az ütközésről, egyértelműen Schumachert tette felelőssé a koccanás miatt.

'Schumachert persze nem büntették meg'

"Eddig Michael Schumachert fair ellenfélnek tartottam, de Brazíliában csalódnom kellett benne. Az első kanyarokban elég helyet hagytam neki, majd az egyenesben már előzési pozícióban voltam, amikor hirtelen irányt változtatott. Gyorsabb voltam nála, ezt az is bizonyítja, hogy a váratlan mozdulata miatt letört az első szárnyam és tulajdonképpen befejeződött a versenyem. Persze a versenybírók Schumachert nem büntették meg, míg engem két hete, amikor szintén a német hibázott, a boxba parancsoltak. Úgy látszik, kettőnk közül csak én húzhatom a rövidebbet" - dörögte a kolumbiai.

A Bild hasábjain még tovább ment a trónkövetelő, szerinte meg kellene büntetni az ötvenötödik versenyén diadalmaskodó németet. Az újság egyébként feltesz egy költői kérdést is, miszerint ki védi meg a címvédőt a "tébolyodott" vetélytársaktól.

Montoya előzési mérlege eddig pozitív Schumacherrel szemben

Alesi is megszólal a cikkben, ő úgy vélekedik, hogy ideje lenne mihamarabb gátat szabni a késhegyre menő csatáknak, mert előbb-utóbb nem lesz jó vége. Arra azonban nem válaszolt, miként lehetne kordában tartani a versenyzőket. A FIA vezetői mindeközben alighanem örülnek, hogy végre látványosak a futamok, nekik eszük ágában sincs a kelleténél jobban visszafogni a mérkőző feleket.

A két pilóta már sokadszor került közeli kapcsolatba a pályán, annak ellenére, hogy Montoya még csak második szezonját futja a Forma-1-ben. Rivalizálásuk épp egy évvel ezelőtt, pont Brazíliában kezdődött, amikor Montoya - élete harmadik F-1-es futamán - megelőzte Schumachert. A tavalyi szezon során még többször is találkoztak, szoros csatákat vívtak s általában Montoya jött ki pozitívan a játszmákból: Indianapolisban szintén lehagyta a világbajnokot.

A sors akarata?

Idén a páros tovább folytatta vetélkedését, Ausztráliában oda-vissza előzték egymást, majd két hete Malajziában már az első kanyarban találkoztak, ám - valószínűleg Schumacher hibájából - összeütköztek, s bár tovább tudtak menni, a győzelemnek mindketten búcsút inthettek.

Vasárnap pedig a sors ismét összehozta őket és az ütközet újabb koccanással zárult, mely Montoya nyerési esélyeit foszlatta szét, s minden bizonnyal - a kolumbiai oldaláról legalább is - elmérgesítte a kettőjük közötti viszonyt.

Nem tudni, hogy a következő futamon, San Marinóban ismét találkozik-e az aszfalton a két versenyző, ám ennyi párharc alig több mint egy év alatt nem lehet a véletlen műve...