Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Unalomba fullad a világbajnokság?

2002.04.15. 15:00
A Ferrari vasárnapi fölényes kettős győzelme után egységes véleményen vannak a Scuderia Forma-1-beli ellenfelei és az európai sportsajtó: Michael Schumachert és az F2002-t pillanatnyilag senki nem képes legyőzni.
"Az új Ferrari Schumacherrel a volánnál verhetetlen párosítás", "Biztos, hogy a Ferrari nyeri a világbajnokságot". E két idézetet hallva minden bizonnyal arra gondolunk, hogy a vasárnap, Imolában kettős győzelmet arató Ferrari csapattal egy kicsit "elszállt a ló", s a szokottnál is magabiztosabban nyilatkozik a gárda az idei esélyeivel kapcsolatban.

Sajnos azonban, épp elllenkezőleg: a fent elhangzottak a Scuderia két "legnagyobb" riválisának, a Williams és a Renault vezetőinek véleményét tükrözik. Az elsőt Flavio Briatore, a gyorsan fejlődő francia istálló csapatfőnöke, míg a másodikat Gerhard Berger, a Williamset motorokkal ellátó BMW sportigazgatója nyilatkozta, miután Schumacher az F2002-essel leiskolázta az F-1-es mezőnyt.

Az olasz sajtó az ellenfeleket biztatja

"Kedves ellenfelek, legyenek szívesek, tegyenek valamit a Ferrari ellen, mert ha nem cselekszenek mielőbb, unalomba fullad a Forma-1"- könyörög az olasz La Repubblica című napilap.

S valóban, a Ferrari és benne Michael Schumacher fölénye akkora volt a San Marinói Nagydíjon, hogy szinte már mindenki világbajnokként kezeli a vörösöket. Mindezt 13 versennyel a szezon vége előtt. Ám a megelőlegezett bizalom egyáltalán nem alaptalan, hiszen vasárnap "avatatlan szemnek úgy tűnhetett, mint ha a Scuderia amatőr csapatokkal versenyzett volna, pedig jól tudjuk, hogy a Williams, a Renault és a McLaren voltak az üldözők" - folytatja a La Gazzetta dello Sport, Itália legpatinásabb sportlapja.

A Corriere della Sera megállapítására, miszerint "az F2002-es minden idők legjobb F-1-es Ferrarija, ezért a vörösöknek nincs ellenfelük", már fel sem kapjuk a fejünket. Az pedig, hogy "Schumacher a Cirkusz urasága", már-már közhelynek számít.

Angliában Schumachert éltetik

Az angol sajtó az olaszhoz képest nem látja annyira vészesnek az ellenfelek esélyeit, inkább Michael Schumacher vezetői képességeire helyezi a hangsúlyt.

"Schumacher erődemonstrációját láthattuk Imolában, a körözés versenynek nem nevezhető" - írja a Daily Mail. A "The Guardian" szerint "Schumacher élete legtökéletesebb versenyét futotta San Marinóban", míg a Daily Express szerint "a négyszeres világbajnok számára gyerekjáték a győzelem".

A francia lapok leginkább a Williams kudarcát emelik ki, hiszen a Maláj és a Brazil GP után úgy tűnt, az angolok technikailag felzárkóztak az olaszok mögé.

Már a Williams sem tud győzni?

"Százszázalékos Ferrari-siker, oktatófilm a williamsek számára. Ralf Schumacher és Montoya képtelenek megtörni a Ferrari uralmát" - hangzik a L'Equipe értékelése.

Talán tényleg a Williams lemaradása a legrémisztőbb a semleges Forma-1 rajongók számára, főleg az után, hogy Interlagosban Ralf majdnem legyőzte bátyját. Akkor azt lehetett hinni, a Williams technikailag tényleg utolérte a Ferrarit, ám Imolában bebizonyosodott, hogy az F2001-es tavalyi modellt, mellyel Schumacher az első két futamon indult, lehet, hogy utolérte, ám az új F2002-essel szemben semmi esélye.

Ennek tudatában valószínűleg Ove Andersson, a Toyota sportigazgazgatója fogalmazta meg legtalálóbban a semleges közönség kívánságát: "Remélem, a Williams vagy talán valamely másik élcsapat képes lesz felzárkózni a Ferrari mellé, hiszen ha nem így lesz, halálra unjuk magunkat a következő 13 futamon".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?