Árpád
-2 °C
3 °C

Montezemolo:'Azt hittem, Barrichello nyer'

2002.05.14. 17:32
Két nappal az Osztrák Nagydíj után a szakértők és a szurkolók körében még mindig a vasárnapi Barrichello-Schumacher helycsere a téma. Kiderült, hogy Jean Todt döntése még Luca Di Motezemolót, a Ferrari elnökét is meglepte, s az is, hogy valószínűleg nem ez volt az utolsó alkalom, amikor a boxban dől el a futam végkimenetele.
Már több mint két nap telt el az Osztrák Nagydíj óta, de a futam utolsó másodperceiben történt esemény miatt - a szinte végig vezető Barrichello átengedte a győzelmet Schumachernek - kitört botrány még mindig nem csitult el.

Todt adta ki a parancsot

Kedden például újabb információkra derült fény arra vonatkozólag, hogy kitől származott a döntés, mely szerint a négyszeres világbajnoknak kell nyernie a futamot. Bár szinte azonnal egyértelműnek tűnt, hogy Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke határozott a német sikere mellett, néhány kétkedő szakértőben és szurkolóban fölmerült, hogy esetleg nem is ő, hanem az olaszok legfelsőbb vezetése akarta a kerpeni győzelmét. Konkrétan: néhányan úgy gondolták, hogy Luca Di Montezemolo Ferrari-elnök áll az ügy hátterében.

A vörösök első embere 48 órával a történtek után Maranellóban sajtótájékoztatót tartott, melyen kiderült, hogy nem ő kényszerítette Jean Todtot a vitatott lépésre, az egyedül a francia döntése volt.

"Tíz másodperccel a cél előtt még azt gondoltam: remek kettős-sikert aratunk, s Barrichello győz" - nyilatkozta Montezemolo. A presidente a lépés helyességét azonban nem vitatta: "Bár meglepett, megértem Jean Todt-ot. Néha az eszünkre kell hallgatni a szívünk helyett".

Amíg a 'Ferrari' nem lesz bajnok, minden megtörténhet

Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója már a következő, Monacói GP-val kapcsolatban szolgált érdekes információkkal.

"Lehetséges, hogy Monte Carlóban is a zeltwegihez hasonló megoldást választunk. Amíg a Ferrari matematikailag nem világbajnok, bármikor életbe léphet a csapaton belüli erősorrend" - öntött olajat a tűzre a brit szakember az olasz La Gazzetta dello Sport cikkében.

Elképzelhető tehát, hogy ha a hercegségben Barrichello vezet majd, ismét el kell engednie maga mellett Schumachert. Sőt, szinte biztos, hogy így lesz, ám Brawn szavai után nem lehet nem feltenni a kérdést: melyik csapatban versenyez Barrichello? Az ő pontjaival a Ferrari nem kerül közelebb a világbajnoksághoz? Brawn kijelentése pontosabb lett volna úgy, "amíg Schumacher nem lesz világbajnok"...

Megbüntethetik a Scuderiát

Újabb kérdés azonban, hogy meddig játszadozhat a futamok végeredményével a Ferrari? Kedden ugyanis a német "Auto, Motor und Sport" nevű szaklap hasábjain az FIA egyik német képviselője arról beszélt, hogy az Osztrák futamon történtek miatt a Scuderia pontlevonásra számíthat a nemzetközi szövetség június 26-i ülését követően.

Párizsban aznap hallgatják ki a Ferrari több vezetőjét, valamint a két pilótát Schumachert és Barrichellót, s ha nem tudnak elfogadható indokot találni a vasárnapi, cél előtti pozíciócserére, minden bizonnyal néhány konstruktőri egységgel megrövidítik az istállót.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?