Barrichello nyerhetett a Nürburgringen

2002.06.23. 16:41
Barrichellót ezúttal hagyta győzni a Ferrari, így a brazil csapattársát, Michael Schumachert megelőzve szerezhette meg élete második nagydíjsikerét a nürburgringi Európa GP-n.
A williamsek remek szombati teljesítménye után - a kék-fehér autók az első sorból rajtolhattak - izgalmas futamra szímíthatott a Nürburgring százezres közönsége, s az első kör meg is felelt az elvárásoknak.

Fergeteges nyitókör

A rajttól Montoya és Ralf Schumacher is jól jött el, ám két kanyar után már Barrichello vezette a versenyt a két williamses, illetve csapattársa, Michael Schumacher előtt. A négyszeres világbajnok azonban még az első körben megelőzte a kolumbiait, majd két forduló múlva öccsét is - mindkettő teljesen tiszta manőver volt -, így hamar ki lehetett találni, hogy a két Ferrari az angol csapatétól eltérő taktikát választott.

Ezt méginkább alátámasztotta, hogy Schumacherék majdnem két(!) másodperccel gyorsabbak voltak körönként a többieknél, így szédületes tempóban távolodtak a mezőnytől: 18 forduló után Barrichello 29 szekundummal volt a harmadik Ralf Schumacher előtt.

Schumacher is tud hibázni

A brazil és a német autózását a 22. körben zavarta meg egy apró malőr, akkor az egyik új kanyarban - a pályát kissé átépítették - Schumacher kipördült, ám gond nélkül vissza tudott térni a pályára. Időt persze veszített, közel tíz másodpercet.

A német a tőle szokatlan hiba után azonnal a boxba ment, ahol viszont a szokásos menetrend szerint kereket cseréltek és tankoltak a szerelői. Rögtön utána Barrichello is kiállt üzemanyagért, így máris folytathatták a körözést, természetesen az első és a második pozícióban.

Mindketten a rövidebbet húzták

Mögöttük a mezőny - jócskán lemaradva -, izgalmas perceket produkált. A két Williams nagyon lelassult, néha 4 másodperccel maradtak el a Ferrarik köridőitől, így Coulthard és Raikkönen - 5. és 6. pozíció - utolérték Montoyát.

A skót a célegyenes végén kívülről próbálta megelőzni a kolumbiait, mindketten későn fékeztek, ám még időben, de Montoya ráment a belső kerékvetőre, ami megdobta az autóját, így a Williams-BMW keresztbe fordult és bal hátsó kerekével eltalálta a McLaren jobb első felnijét. Mindkettőjük versenye véget ért, mert eltörtek a kerékfelfüggesztések.

Ebben a csatában így a pillanatokkal előbb még ötödik Raikkönen lett a nevető harmadik, majd a finn hamar utolért Ralf Schumachert is. Előzésre viszont már nem volt lehetősége, ugyanis a Williams kiállt tankolni, majdnem pont a verseny felénél, vagyis beigazolódott, hogy csak egykiállásos taktikát választott az angol istálló.

Az összes versenyzőt figyelembe véve Raikkönen kocsiját töltötték fel utoljára, a 35. körben, s miután visszatér a pályára, a Barrichello, Michael Schumacher duó mögé állt be, őt pedig a Button, Ralf Schumacher, Trulli, Massa kvartett üldözte.

Az élen Schumacher ledolgozta a pördüléskor összeszedett hátrányát csapattársával szemben, majd a 44. körben másodszor is a boxba hajtott, ahonnan minden gond nélkül visszatért a második helyre. Barrichello szintén problémamentesen tankolt, az élre jött vissza, úgy két másodperccel a német elé. A két Ferrari enyhén szólva is látótávolságon kívül száguldott, Raikkönen hátránya ötven szekundum körül mozgott.

Ismét 'Ausztria'?

A Scuderia pilótáinak csak egymással kellett megküzdeniük az első helyért, s természetesen mindenki előtt felmerült az Osztrák Nagydíj rémképe, amikor a célvonalon a csapatvezetők utasítására a brazil elengedte a németet. Izgalomra tehát az adott okot, hogy "lesz-e még egyszer Ausztria", vagy a Ferrari hagyja, hogy most Barrichello megnyerje a versenyt.

A két vörös autó a futam utolsó negyedében végig egy másodpercen belül volt egymáshoz képest, azonban Schumacher semmiféle támadási kísérletet nem tett, sőt az utolsó körökben a két Ferrari volt a leglassabb kocsi a pályán.

Igazságos befejezés

A kockás zászlóhoz érve végül minden Forma-1 rajongó megnyugodhatott, Barrichello megnyerte a futamot, Schumacher pedig másodikként futott célba, a csapat ezúttal nem utasította a brazilt, hogy engedje át az első helyét.

Úgy háromnegyed perces hátránnyal harmadikként ért célba Raikkönen, Ralf Schumacher, Button és Massa előtt.

Barrichello élete második futamgyőzelmét aratta, érdekesség, hogy eddigi egyetlen sikerét szintén Németországban, a Hockenheimringen érte el két évvel ezelőtt. Michael Schumachernek sem kell szomorkodnia, hiszen a mai eredményével már 46 egységnyi előnnyel vezet a pontversenyben.

A dobogósok nyilatkozatai:

Rubens Barrichello: "Nagyon boldog vagyok, fantasztikus verseny volt. Az autó tökéletesen működött, köszönet érte a szerelőknek. Nem volt könnyű verseny, a boxból a vége felé többször is a fülemre szóltak rádión, hogy koncentráljak, ám ezen kívül mást nem mondtak."

Michael Schumacher: "A verseny elején Rubensszel nagyon gyorsak voltunk, én talán egy kicsit túl gyors is, ezért pördültem meg. Szerencsére sikerült vissza jönnöm a versenybe, s tovább üldözhettem Barrichellót, s talán meg is előztem volna, de amikor ő épp a boxban volt, én dugóba kerültem és a lekörözöttek miatt veszítettem jó néhány másodpercet. Ez után már nem igazán próbálkoztam, örülök a második helynek is, s annak is, hogy a csapattársam győzött."

Kimi Raikkönen: "Jó érzés a dobogón állni, már kezdtem elfelejteni, hiszen Ausztrália óta nem végeztem ilyen jó helyen. Természetesen örülök, a kocsi jól ment, s Coulthard és Montoya koccanásánál szerencsém is volt."

Az Európa Nagydíj végeredménye:

1. R. Barrichello Ferrari 01:35:07.426
2. M. Schumacher Ferrari 00.200
3. K. Räikkönen Mclaren 46.400
4. R. Schumacher Williams 66.900
5. J. Button Renault 76.900
6. F. Massa Sauber 1 kör hátrány
7. N. Heidfeld Sauber 1 kör hátrány
8. J. Trulli Renault 1 kör hátrány
9. O. Panis BAR 1 kör hátrány
10. P. De la rosa Jaguar 1 kör hátrány
11. E. Bernoldi Arrows 1 kör hátrány
12. J. Villeneuve BAR 1 kör hátrány
13. H. Frentzen Arrows 1 kör hátrány
14. A. Mcnish Toyota 1 kör hátrány
15. M. Webber Minardi 2 kör hátrány
16. T. Sato Jordan 2 kör hátrány
17. M. Salo Toyota kiesett
18. A. Yoong Minardi kiesett
19. E. Irvine Jaguar kiesett
20. J. Montoya Williams kiesett
21. D. Coulthard Mclaren kiesett
22. G. Fisichella Jordan kiesett

A világbajnokság állása kilenc futam után:

1.M. Schumacher 76
2.R. Schumacher 30
3.Montoya 27
4.Coulthard 26
5.Barrichello 26
6.Räikkönen 11