Évi hárommilliárd forint a Magyar Nagydíjra

2002.07.01. 13:25
Az állam az eddigi, évi 400 millió helyett már 3 milliárd forinttal támogatja a Magyar Nagydíj megrendezését. Palik László főszervező szerint ez Magyarországnak még így is kifizetődő, még akkor is, ha idén minden bizonnyal kevesebb néző lesz a Hungaroringen, mint egy évvel ezelőtt.
Hétfőn délelőtt, a budapesti Hotel Aquincumban tartott sájtótájákoztatót az augusztus 16-18. közötti Magyar Forma-1-es Nagydíjjal kapcsolatban a futamot rendező Hungaroring Sport Rt. vezetősége. A beszámolón jelen volt többek között az Rt. elnöke, Palik László és Jánosi György gyermek-, ifjúsági- és sportminiszter is.

A politikus azért jelent meg, mert - ahogyan a magyarországi Forma-1 eddigi történetében mindig - a magyar állam is szerepet vállal a rendezésben, méghozzá idén minden eddiginél nagyobb összeggel: a 2001-ig folyósított éves 400 millió forintos támogatás idén három milliárdra nő. Ezen összeg nélkül a futamot ugyanis nem lehetne megrendezni, hiszen a két évvel ezelőtt, a 2002 és 2006 közötti időszakra Bernie Ecclestone-nal megkötött szerződésben a jogdíjak nagyon megnövekedtek, valamint Magyarországnak, mint leendő EU tagállamnak, alkalmazkodnia kell az Európai Unió áraihoz. Sőt, a jogdíj és ezzel a támogatás is valószínűleg évről évre növekedni fog.

Jánosi György elmondta, hogy ez az összeg pillanatnyilag még nincs benne a kormány költségvetésében, mert annak módosításához előbb a költségvetésről szóló törvényen kell változtatnia a parlamentnek. Szerinte erre a következő hetekben sor is kerül, s akkor a Hungaroring Sport Rt. a költségvetés tartalékaiból megkaphatja a három milliárdot.

A miniszter mindemellett kiemelte, hogy a pénzt nem más sportágaktól veszik el, vagyis egyetlen más sportág sem fog a Forma-1 miatt háttérbe szorulni.

Palik László, a Hungaroring Sport Rt. elnöke szerint az államnak még ilyen óriási összeggel is megéri támogatni a Forma-1-et, hiszen - bár az Rt. veszteséges marad - Magyarország többmilliárd forintos haszonra tesz szert. Négy évvel ezelőtt, egy kimutatás szerint, ez a nyereség nyolc milliárd forint volt.

Az idei futam jegyeladásairól Gerstl Péter, a jegyértékesítésért felelős Osterman Formula-1 Kft. ügyvezető igazgatója nem tudott biztató hírekkel szolgálni: eddig jóval kevesebb belépőt adtak el, mint tavaly ilyenkor. Ennek két három oka lehet: 2001-ben a Magyar GP elérte teljesítőképességének a határát, minden takintetben rakordokat állított föl, amit szinte lehetetlen túlszárnyalni, a vasárnap véget ért futball világbajnokság lekötötte a Forma-1 rajongók figyelmét is, míg a harmadik indok szerint Michael Schumacher F-1-es egyeduralkodása csökkenti a Forma-1 népszerűségét.

A német pilóta túl sokszor nyer, így a rajongók körében csökken az érdeklődés a Forma-1-es versenyek iránt. Persze ha ismét épp a Hungaroringen lenne világbajnok a német pilóta, akkor az a jegyeladást is növelné, ám ezúttal úgy tűnik, hogy Schumachernek már hamarabb is lesz esélye a végső siker megszerzésére.

Mika Hakkinen, a kétszeres finn világbajnok visszavonulása szintén nem kedvez a Magyar Nagydíjnak, hiszen amíg tavaly ilyenkor már 12 ezer jegyet rendeltek a finn rajongók, addig idén ez a szám még az ezret sem éri el.

A tikettek árai egyébként nem változnak 2001-hez képest, és idén is igénybe vehető lesz a Forma-1-es klubtagsággal járó kedvezményes belépő. Immár nem csak magyar állampolgárok, de a határon túli magyarok is hozzájuthatnak az olcsóbb jegyekhez, melyekkel 32 ezer forintért ülőhelyről - a teljes árú 60 ezer -, míg 13 ezerért - 32 ezer a nem kedvezményes -, állóhelyről lesz követhető a verseny.

Idén új kulturális eseménnyel is bővül a Forma-1-es hétvége programja, augusztus 16-án, pénteken a felvonulási téren ingyenes koncertet ad az F-1-es Jordan istálló tulajdonosának, Eddie Jordannak a zenekara, természetesen sok hazai és néhány más külföldi sztárral együtt.