Eladó a Ferrari

2002.09.27. 13:36
A Forma-1-es sikercsapatot birtokló FIAT autógyár többmilliárd eurós adósságot halmozott föl, amit a Ferrari csapat eladásával akar csökkenteni.
A Ferrari Forma-1-es csapatot 90 százalékban birtokloó FIAT autógyár valószínűleg eladja az utóbbi három évben három világbajnokságot nyert istállót. Erre azért van szükség, mert az olasz autókonszern hatmilliárd eurós adóssággal küzd - jelentette be a párizsi automobil konferencián Giancarlo Boschetti, a FIAT elnöke.

A Ferrari ára az előzetes becslések szerint 2,4 milliárd euró körül mozog, s minden bizonnyal nem is lesz nehéz vevőt találni a sikercsapatra. Többek között Bernie Ecclestone, a Forma-1 főnöke is jelezte, hogy érdekelné a csapat.

Boschetti csütörtökön elmondta még, hogy a FIAT célja, hogy a Ferrari részvényeit a tőzsdére vigye, így az újabb bevételekből tovább csökkentve a cég adósságát. A tervek szerint a Ferrari részvényeinek 35 százalékát bocsátanák forgalomba, melyből a FIAT egymilliárd eurós bevételre számítana.

A FIAT idei Forma-1-es költségvetése, mellyel a Ferrarit támogatja, 300 millió euró körül mozog, míg szponzoroktól még 100 millió euro áramlik az istállóhoz. Ennél több "gyári" pénzből csak a Toyota gazdálkodhat - a japán óriás 400 millió eurót ad az istállónak - , míg a többi nagy gyártó, a BMW, a Mercedes és a Renault évente 200 millió euróval támogatja a csapatát.