Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Baumgartner élcsapathoz szerződött

2002.10.07. 13:32
Vasárnap a Hungaroringen írta alá Baumgartner Zsolt azt a megállapodást, mely egy évre a Coloni Forma-3000-es csapatához köti. A 21 éves pilóta így már valóban csak egyetlen kis lépésre van a Forma-1-től, az, hogy tesztpilótai állást kapjon már nem is rajta, inkább a Magyar Államon múlik.
Baumgartner Zsolt, az első magyar Forma-3000-es pilóta hétfőn a Hungaroringen tartott sajtótájékoztatóján egyéves szerződést írt alá a Coloni istállóhoz.

A Coloni a Forma-1-ben is indult

Baumgartner idén a Nordic Racingnél versenyzett, ám mivel a csapat nem tudott megfelelő technikai felkészültséget és elegendő tesztlehetőséget biztosítani a számára, a fiatal pilóta úgy döntött, hogy átigazol az olasz élcsapathoz. A tárgyalások a három héttel ezelőtti monzai Forma-1-es futamon kezdődtek, s miután Baumgartner a teszteken remek eredményeket ért el, Enzo Coloni istállótulajdonos leigazolta a magyar versenyzőt.

"Nagyon örülök, hogy egy igazi élcsapathoz szerződhettem, már az autóval megtett első körök után éreztem, hogy sokkal versenyképesebb kocsit vezetek, mint az idei szezonban bármikor. A Coloni az egyik legpatinásabb alakulat, melynek autói minden futamon esélyesek a győzelemre, a személyes célom, hogy minden versenyen pontot szerezzek, s néhányszor jó lenne a dobogóra is fölállni. Leginkább a múltban elért sikereik miatt döntöttem mellettük, bár sokat számított az is, hogy az olasz mentalitás nagyon közel áll hozzám" - nyilatkozta mosolyogva Baumgartner, aki az idei bajnok Arden Racinggel is tárgyalt.

Körrekord a Hungaroringen

A legékesebb bizonyíték arra, hogy a Coloni jobb, mint a Nordic idei gépe volt, az, hogy vasárnap Thomas Enge augusztusban futott 1:28:120-as körrekordját sikerült 1:26:600-ra javítania Baumgartnernek. A másfél másodperc óriási különbség, amely a magyar pilótát dicséri, bár nem szabad elfelejteni, hogy az időjárási körülmények is jobbak voltak, mint a nyáron.

A Coloni Motorsport a Forma-3000 egyik legütőképesebb csapata, már nyolc pilótát adott a Forma-1-nek, s néhány éven át a gárda el is indult az F-1-es versenyeken. Az idei F-3000-es bajnokságban a Coloni versenyzők összesen négy győzelmet szereztek - Giorgio Pantano az összetettben második lett -, a konstruktőrök pontversenyében pedig épp csak lemaradtak az első helyről.

A Magyar Állam is segítene Baumgartnernek

A sajtótájékoztatón jelen volt Frank Tamás is, aki - bár futball körökben kétes hírnevett szerzett magának, de állítólag - a legnagyobb segítséget nyújtotta Baumgartner új szerződéséhez. Frank elmondta, hogy már dolgoznak a magyar versenyző karrierjének további építésén is, amely egy Forma-1-es tesztpilótai állás lehetne. Az idei Magyar Nagydíjon a 21 éves versenyző kipróbálhatta a Jordan egyik gépét, s az ír alakulattal azóta még szoprosabb kapcsolatba kerültek.

A tesztpilótai szerződés azonban hihetetlenül drága, forintszázmilliókba kerül, nem elég hozzá, ha valaki a pályán gyors időket fut. Baumgartnernek azonban a Forma-1-es futamokat is támogató Magyar Állam is igyekszik segíteni, bár azt még nem lehet tudni, milyen formában, ahogy a szintén jelen lévő Mesterházy Attila, a GYISM államtitkára fogalmazott, "keresik a megoldást Zsolt támogatására".

Frank Tamás elmondta, "nem Zsolton múlik, hogy Forma-1-es tesztpilóta legyen", s elárulta, hogy a Forma-1-es tesztpilótai állás ügyében már Magyarországon folynak a tárgyalások, amiből arra lehet következtetni, hogy ha sikerül össze szedni a szükséges pénzt, azaz, ha "megtalálják a megoldást", akkor Eddie Jordan tárt karokkal várja a magyar pilótát a Forma-1-es istállójánál.