Ralf Schumachert elküldik a Williamstől?

2002.10.30. 15:31
A 27 éves pilóta teljesítményével nincs baj, ám nem jön ki a csapattársával, Montoyával, s ez gátolja az istálló fejlődését. Frank Williams csapatfőnök szerint a Ferrarit csak egységben dolgozva lehet utolérni.
Szenzációs hírrel szolgált a német Sport Bild című lap szerdai száma: Ralf Schumachert meneszteni akarják a Williams istállótól.

Az újság bizton állítja, hogy a kis Schumi napjai - annak ellenére, hogy a szerződése csak 2004 végén jár le - meg vannak számlálva. Sőt, állítólag már a lehetséges utódok listája is elkészült: legjobb esélye a Forma-1-be kerülésre az idén a Forma-3000-ben szereplő, 22 éves brazil Antonio Pizzoniának van, aki már jó néhány éve Európában versenyez, s elég tapasztalattal rendelkezik az F-1-es gép vezetéséhez. A későbbiekben pedig két volt Forma-1-es Williams-pilóta utód, Nico Rosberg és Nelsinho Piquet pályázhat a Forma-1-es indulásra.

Ők még egyaránt csak 17 évesek, de előbbi a német ADAC-BMW formaautós kupát, míg utóbbi a dél-amerikai Forma-3-as bajnokságot nyerte meg, s természetesen az sem elhanyagolandó tény, hogy mindkettejük apja F-1-es világbajnok lett a Williams színeiben. (Keke Rosberg 1982-ben, Nelson Piquet 1987-ben győzött Williamsszel.)

A lehetséges elbocsátás okait csak találgatni lehet. Kétségtelen, hogy idén Ralf Schumacher több szempontból is csapattársa, Juan Pablo Montoya mögé szorult, hiszen annak ellenére, hogy egy versenyt megnyert, a kolumbiai a kvalifikációkon és az összetett pontversenyben is jobban szerepelt az ifjabbik Schumachernél.

Valójában azonban nem ez, hanem a Williams istálló filozófiaváltása állhat a háttérben: Frank Williams csapatfőnök szerint két egymással hadban álló pilótával képtelenség utolérni a Ferrarit. A múltban Mansell és Piquet, Prost és Hill, valamint Hill és Villeneuve is versenyzhetett egymással, ám akkor a Williamsek majdnem annyira kiemelkedtek a mezőnyből, mint most a Ferrarik.

Az olaszoknál Michael Schumacher a kivételezett sofőr, míg Barrichello csak másodhegedűs lehet, ám ő ezt el is fogadja. Ők ketten a pályán sosem harcolhatnak, ezért velük nem is fordulhatna elő az, ami a Montoya-Ralf Schumacher duóval Indianapolisban megtörtént, amikor is a két Williams-BMW - a kis Schumacher hibájából - összeakadt, majd kicsúszott, így mindketten elveszítették még a dobogóra kerülés lehetőségét is.

Már az idei szezon közben felmerült, hogy jövőre Montoya lesz a Williams első számú pilótája, s Ralf Schumacher is kijelentette, hogy kész támogatni a dél-amerikait, ám az imént említett ütközés nem ezt mutatja, s valószínűleg ez lehet Williamsék problémája: nehéz elképzelni, hogy a 27 éves német valaha is beletörődik majd a másodpilóta-szerepbe.

Ez pedig természetesen további belharcot eredményezne, így még nehezebbé válna az amúgy sem könnyű feladat, a Ferrarihoz való felzárkózás.