Judit
2 °C
7 °C

Montezemolo: Ferrari-ellenes szabályokat hoztak

2002.11.18. 08:15
A olasz csapat első embere szerint az új pontrendszer nem hogy növelné, de csökkenti a versengést a Forma-1 pályáin, s minden kétséget kizáróan azért jött létre, hogy visszaszorítsa az utóbbi három évben mindent megnyerő csapatot.
A Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo szombati nyilatkozatában keményen bírálta a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) október 28-i, szabálymódosításokra vonatkozó döntéseit. A világbajnok csapat vezetője saját korábbi nyilatkozatát cáfolta: néhány órával a határozatok meghozatala után még azt mondta, "győzött a józan ész, a szövetség racionálisan próbálja megreformálni a Forma-1-et".

Két hét alatt azonban, úgy tűnik, megváltozott Montezemolo véleménye, aki leginkább az új pontszámítást támadja. Az FIA jövőre az eddigi 10-6-4-3-2-1-es szisztéma helyett a 10-8-6-5-4-3-2-1-est vezeti be. Így a versenyeken nem az első hat, hanem az első nyolc pilóta, illetve autó kap pontot.

"Elhibázott pontrendszer"

"Nem értek egyet a nemzetközi szövetség szabálymódosításaival. Különösen a pontrendszer megváltoztatását tartom elhibázott lépésnek, hiszen az új szabályok szerint még az is előfordulhat, hogy valaki futamgyőzelem nélkül nyerjen világbajnokságot. Az eddigi rendszer ezt lehetetlenné tette, hiszen a győztes és a második helyezett díjazása között négy pont különbség volt. Most, hogy az első csak kettővel kap több pontot a másodiknál, ha valaki jól taktikázik és szerencséje van, folyamatos dobogós helyezéssel világbajnok lehet. Ez szomorú, hiszen a többi versenysporthoz hasonlóan a Forma-1 lényege a győzelem. Bízom benne, sőt, biztos vagyok benne, hogy néhány éven belül visszaállítják az eddigi rendszert" - nyilatkozta Montezemolo.

A Ferrari első embere kijelentette, hogy az új szabályok a csapata ellen születtek. "Úgy gondolom, hogy az FIA a változtatásokkal a Ferrari fölényét próbálja csökkenteni, ezért ezeket Ferrari-ellenes lépésnek tekintem. A döntéseket azonban a kollégáimmal együtt tiszteletben tartjuk és megpróbálunk hozzájuk alkalmazkodni" - tette hozzá az elnök.

A legújabb hírek szerint azonban Luca di Montezemolónak - legalább is közvetlenül - már semmilyen újításhoz nem kell alkalmazkodnia: a Tuttosport című lap tudni véli, hogy az 54 éves szakember lesz a FIAT konszern új elnöke.

Futballstadionból a Forma-1-be?

Eddig meg nem nevezett források szerint az eladósodott vállalat megmentését a FIAT-tulajdonos Agnelli-család csak Montezemolo vezetésével tudja elképzelni, s a közeljövőben felkéri őt a cég irányításának átvételére. Agnelliék jelöltje a Ferrari vezetői posztjára állítólag Antonio Giraudo, aki jelenleg a FIAT tulajdonában lévő és még a Ferrarinál is ismertebb Juventus futballklub egyik igazgatója.

Montezemolo tíz évvel ezelőtt már feltámasztotta és nyereségessé tette a FIAT kezében lévő - akkortájt igen veszteséges - Ferrari-Maserati csoportot, míg Giraudo irányítása alatt a Juve négy olasz bajnoki címet és egy Bajnokok Ligája elsőséget szerzett.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?