Ralf Schumachert lekapcsolták a rendőrök

2002.12.08. 23:21
Ralf Schumacher a jogsitványát, az Arrows munkásai pedig az állásukat veszítették el a hétvégén. Közben a Ferrari elnöke berágott és nem fogadja el, mi több, szembeszegül a Nemzetközi Autós Szövetség határozatával.
Ralf Schumacher egy ideig csak versenyautót vezethet, miután szombaton a rendőrség bevonta a jogosítványát. A Williams-BMW pilótája éppen a motorszállító évzáró partijára igyekezett Kitzbühelbe, amikor a rendőrök lekapcsolták. A 27 éves versenyző a megengedett 80 km/h helyett 130-al hajtott főúton, ami azonnali vezetői engedély-elvétellel jár. Schumacher viszont nem adta oda jogosítványt, mert nála se volt. Ezzel azonban nem úszta meg a történetet: jogosítványát be fogják vonni és jókora bírságra is számíthat.

Legalább két hétig jogsi nélkül

Ausztriában, ahol a bűncselekmény - a megengedett sebesség annak több mint ötven százalékával való túllépése már annak számít - történt, általában "csupán" jókora pénzbírsággal büntetik a Schumacher féle incidneseket, ám mivel egy évvel ezelőtt már volt egy hasonló szabályszegése, a Forma-1-es sztár minimum két hétig nem kaphatja vissza a jogosítványát. Emellett természetesen a tavalyinál jóval nagyobb összeget kell átutalnia a rendőrség számlájára.

Az jogosítvány bevonás persze egyáltalán nem veszélyezteti a pilóta karrierjét, sőt, még az F-1-es tesztelésben sem gátolja, hiszen Forma-1-es autót közúti jogosítvány nélkül is lehet vezetni, a pályaversenyzéshez a nemzetközi szövetség licensze szükséges.

A Ferrarinál a csapat az első

A Nemzetközi Autós Szövetség október 28-i ülésén megtiltotta, hogy a csapatok boxból jövő utasításokkal alakítsák ki egy-egy futam végeredményét - ahogy például az idei Osztrák GP-n Barrichello közvetlenül a cél előtt felsőbb utasításra elengedte Michael Schumachert -, ám a Ferrari elnöke, Luca Di Montezemolo kijelentette, hogy az ő istállója továbbra is alkalmazni fogja a sokat vitatott "taktikai" húzást.

"A Ferrarinál a csapat érdeke áll a középpontban, soha nem fogom megengedni, hogy egy pilóta, aki az én kocsimban ül, előbb magára gondoljon, s csak utána az istállóra. Természetesen elsősorban a közönség és a sportág érdekeit tartjuk szem előtt, de a versenyzőinknek mindig a Ferrari számára legjobb döntést kell meghozniuk és végrehajtaniuk" - fogalmazott keményen az elnök.

Már csak idő kérdése az Arrows megszűnése

Az Arrowsnál nincsenek effajta gondok - ennél sokkal nagyobbak vannak. Az angol istálló - melyet egy hete az FIA gyakorlatilag kizárt a Forma-1-ből azzal, hogy elutasította annak nevezését a 2003-as szezonra - a végnapjait éli: pénteken elbocsátotta minden dolgozóját. Így összesen 160 ember veszítette el az állását, s mindez valószínűleg az Arrows istálló megszűnését is jelenti.