Megszűnhet az Arrows-istálló

2002.12.12. 14:23
A német befektető csütörtökön közölte, nem támogatja az istállót, így több mint valószínű, hogy az Arrows megszűnik. Néhány belga parlamenti képviselő megpróbálta megmenteni az ország nagydíját, de kísérletük kudarcot vallott.
Úgy tűnik, az Arrows-istálló végérvényesen eltűnik a Forma-1 mezőnyéből, ugyanis a megmentőként kezelt, október végén színre lépett új befektetői csoport csütörtökön közölte: felbontja a szerződést.

A korábbi megállapodás szerint a csapat többségi tulajdonosa az a German Grand Prix Racing nevű német cég lett volna, melynek 90 százalékát egy egyesült arab emírségekbeli sejk birtokolja. A vállalat azonban csak akkor akarta elkezdeni a támogatás folyósítását, amikor a nemzetközi szövetség (FIA) elfogadja az Arrows nevezését.

Az FIA december 2-án megtagadta a 2003-as indulási jogot az istállótól, annak ellenére, hogy az idei sorozat utolsó öt futamát súlyos anyagi gondjai miatt kihagyó csapat időben befizette a 200 ezer fontos nevezési díjat. A szövetség vezetői ráadásul kijelentették: a kizárás ellen nem lehet fellebbezni.

Jövőre így egy csapattal kevesebb vesz részt a futamokon, s kedden este az is biztossá vált, hogy eggyel kevesebb lesz a futamok száma is. Az FIA az október 28-i ülésén törölte a versenynaptárból a Belga Nagydíjat, mert az ország parlamentje elfogadott egy törvényt, mely szerint már 2003-ban sem lehet dohányipari termékeket reklámozni sporteseményeken.

A nemzetközi szövetség döntése nagy port kavart, hiszen így az egyik legtradicionálisabb GP került ki a sorozatból, s a parlament néhány képviselője azzal a javaslattal állt elő, hogy a Forma-1-es futam hétvégéjére függesszék fel a dohányreklámok tilalmát. A belga honatyák azonban 77:71 arányban leszavazták ezt a javaslatot, így most már biztos, hogy 2003-tól kezdve nem lesz Forma-1-es verseny Belgiumban.

Az Európai Unió többi tagállamában 2005 júliusától lesz tilos dohánytermékeket reklámozni, a magyar szabályozás kivételt tesz a Forma 1-gyel.