Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Vallon-flamand vita miatt nem lesz belga nagydíj 2004-ben?

2002.12.12. 10:05
Elképzelhető, hogy Belgium egy évvel korábban, 2005 helyett már 2004-től bevezeti a dohányreklám teljes tilalmát. A Forma-1-es belga nagydíj megmentésén munkálkodó parlamenti képviselők nem értik az igyekezetet.
Furcsa politikai csatározás van kibontakozóban a belga törvényhozásban. Az egészségügyi lobbi az EU friss szabályozására hivatkozva még szigorúbb rendelkezést szorgalmaz a dohányreklámok ügyében.

F-1: a lét a tét

A témát tárgyaló parlamenti szakbizottságban azonban a kormánypárti képviselők véleménye megoszlik a kérdésben, a kormánykoalíció egésze pedig ellenzi a reklámtilalom előrehozott belga bevezetését.

Az EU csak 2005-től kezdődően tiltja ki a reklámokból a cigarettát, így 2004-ben még mindenképpen megrendezhető lenne a Forma-1-es autóverseny belga futama. (Mint ismeretes, az F-1-nek szinte a léte múlik azon, hogy a bevezetés előtt álló tilalomban érintett szponzorai reklámozhassák magukat a versenyeken.)

Megosztott szocialisták

Guy Verhofstadt miniszterelnöknek mind ez idáig nem sikerült mindenki számára megfelelő megoldással előállnia. A "túlbuzgóságot" főként a francia anyanyelvű liberálisok és szocialisták kifogásolják, ám a belga viszonyok sajátosságát jól mutatja, hogy az ugyancsak kormánypárti, ám flamand szocialisták szerint az EU-tagállamoknak jogukban áll korábban bevezetni a tiltást. Ezt az álláspontot osztja egyébként a belga egészségügyi miniszter, Jef Tavernier is.