Ödön
2 °C
11 °C

Vallon-flamand vita miatt nem lesz belga nagydíj 2004-ben?

2002.12.12. 10:05
Elképzelhető, hogy Belgium egy évvel korábban, 2005 helyett már 2004-től bevezeti a dohányreklám teljes tilalmát. A Forma-1-es belga nagydíj megmentésén munkálkodó parlamenti képviselők nem értik az igyekezetet.
Furcsa politikai csatározás van kibontakozóban a belga törvényhozásban. Az egészségügyi lobbi az EU friss szabályozására hivatkozva még szigorúbb rendelkezést szorgalmaz a dohányreklámok ügyében.

F-1: a lét a tét

A témát tárgyaló parlamenti szakbizottságban azonban a kormánypárti képviselők véleménye megoszlik a kérdésben, a kormánykoalíció egésze pedig ellenzi a reklámtilalom előrehozott belga bevezetését.

Az EU csak 2005-től kezdődően tiltja ki a reklámokból a cigarettát, így 2004-ben még mindenképpen megrendezhető lenne a Forma-1-es autóverseny belga futama. (Mint ismeretes, az F-1-nek szinte a léte múlik azon, hogy a bevezetés előtt álló tilalomban érintett szponzorai reklámozhassák magukat a versenyeken.)

Megosztott szocialisták

Guy Verhofstadt miniszterelnöknek mind ez idáig nem sikerült mindenki számára megfelelő megoldással előállnia. A "túlbuzgóságot" főként a francia anyanyelvű liberálisok és szocialisták kifogásolják, ám a belga viszonyok sajátosságát jól mutatja, hogy az ugyancsak kormánypárti, ám flamand szocialisták szerint az EU-tagállamoknak jogukban áll korábban bevezetni a tiltást. Ezt az álláspontot osztja egyébként a belga egészségügyi miniszter, Jef Tavernier is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?