Egymillió dollárt ér a spicliskedés

2003.01.21. 10:37
Nem csak a szabályokat módosítják a Forma 1-ben. A nemzetközi szövetségtől egymillió dollárt kap az aki lebuktat egy szabályellenes eszközt használó csapatot.
Miközben a Forma 1-es csapatok 2003-as modelljeiket mutatják be - a Toyota és a BAR-Honda után harmadikként a Renault is előjött idei autójával, az R-23-mal - a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) vezérkara vérdíjat tűzött ki a szabálytalankodókra.

Az elmúlt héten még csak a szabályokat módosította a szövetség. Ennek értelmében ezentúl tilos a pilóták és a csapatok közötti rádiós kapcsoltattartás, és nem használatnak tartalékautót sem.

Ezen kívül a szombati időmérő edzés és a vasárnapi futam között nem szabad módosítani az autók beállításán. Ennek betartása érdekében a FIA az edzés végén minden autót az ellenőrzőhelyen belül tart, s azokat csak a vasárnap reggeli bemelegítő edzésre engedi ki onnan.

A nemzetközi szövetség legújabb rendelete pedig a szabályok betartatását próbálja erősíteni. Egymillió dollárt kap minden feljelentő, aki érdemi információval segíti a szabálytalanságokat elkövető csapatok lebuktatásáat. A bűnösséget természetesen előbb be kell bizonyítani.

A FIA-nál úgy gondolják keményen meg kell büntetni azokat, akik illegális rendszerek felhasználásával akarnak jobb eredményeket elérni. A szövetség közleménye szerint ez, és a "sportág becsületének visszaállítása" áll a rendelkezés mögött.