Barrichello az időlista élén

2003.03.07. 06:21
Ausztráliában, a Forma-1 idei első időmérőjén Rubens Barrichello érte el a legjobb időt. Kollégája, az ötszörös világbajnok Schumacher óvatosan ment, így csak negyedik lett. A McLarenek, illetve Jacques Villeneuve és az újonc Cristiano Da Matta teljesítménye meglepetés.
Magyar idő szerint péntek hajnalban Melbourne-ben megtartották az idei Forma-1-es szezon első időmérő edzését. A tréningen az új szabályok szerint köröztek a pilóták, mindannyian fejenként egy gyors kört tehettek meg. A kvalifikáción, mely a szombati második időmérő indulási sorrendjéről döntött, az előző szezon pontversenyének végeredménye szerint indultak a pilóták.

Barrichello megelőzte a világbajnokot

Vagyis a 2003-as idény első mért körét a tavalyi világbajnok, Michael Schumacher tehette meg, aki 1:27:103-nál állította meg az órát. Másodikként - fél perccel később - csapattársa, Rubens Barrichello gurulhatott az aszfaltra, s meglepetésre majd' négy tizedet faragott az ötszörös világbajnok idejéből.

A két Ferrari után a két Williams következett, Montoyát után Ralf Schumacher is bemutatkozott, de egyikük sem tudott a vörös autók elé kerülni. A kis Schumi pocsék időt ment, 1:28:266-tal még saját márkatársától is nyolc tizeddel maradt el.

A Williamseket a McLarenek követték a melbourne-i forróságban, s Ron Dennis versenyzői remekül teljesítettek. Coulthard mindkét Williamsnél jobb időt ment, az őt követő Raikkönen pedig még Michael Schumachert is megelőzte.

Villeneuve remekelt

Hetedikként a tavaly még Renault-s, idén a BAR-t erősítő Jenson Button következett, az angolnak már a reggeli szabadedzésen gondjai akadtak, ugyanis - csakúgy, mint csapattársának, Villeneuve-nek - néhány kör után elfüstölt mögötte a Honda-motor. A szerelők az új szabályok szerint nem cserélhették ki az erőművet, de szerencsére Button motorját sikerült megjavítani, míg a kanadai a tartalékautóval indulhatott az időmérőn.

Button meg is hálálta a szerelőinek a gyors munkát, 1:27:159-es teljesítménnyel a negyedik helyre zárkózott föl. A pályán őt követő Trulli a Renault-val az addigi hatodik legjobb időt futotta. Kilencedikként Nick Heidfeld vághatott neki a mért körnek, melyet végül nyolcadikként zárt, majd Giancarlo Fisichella a Jordan-Forddal épp egy hellyel mögötte végzett. Jacques Villeneuve mindkettőjüket jócskán lehagyta, a nap meglepetését okozva 1:26:823-at futott, mely többek között Michael Schumacher idejénél is jobb volt, s a kanadait a harmadik helyre repítette.

Olivier Panis a Toyotával tizenkettediknek indult, s figyelemre méltó idővel az addigi lista hetedik pozíciójába jött föl. A tizenharmadikként rajtoló Mark Webber, aki már Jaguart vezetett, csupán egy pilótát tudott megelőzni: Ralf Schumachert.

Ezek után nem is lehetett kérdéses, hogy Frentzen a Sauberben, illetve Alonso is meg fogja előzni a németet, utóbbi jócskán, hiszen a spanyol hetedik pozíciót érő kört ment. Az első, aki nem tudott a fiatalabbik Schumacher elé kerülni, a tizenhatodikként induló Jordan-újonc Ralph Firman volt.

Da Matta a legjobb újonc

A szintén debütáló Antonio Pizzonia a Jaguarban egyszer a fűre is lement, ezért volt lassabb, mint Firman, míg az őt követő, a Minardiban bemutatkozó Justin Wilson pedig a 193 centiméteres magasságának - ő minden idők legtermetesebb F-1-es pilótája - és nyolcvan kiló fölötti súlyának köszönheti, hogy utolsóként zárt.

Csapattársa, a Forma-1-be egy év kihagyás után visszatérő Jos Verstappen két helyet javított az indulási - 19. - pozíciójához képest, az utolsóként köröző, brazil újonc, Cristiano Da Matta pedig remek premiert ünnepelhetett, miután a tizenegyedik időt futotta. A tavalyi CART-bajnok a második ellenőrző pontnál még alig több mint egy tizeddel volt csak lassabb, mint Barrichello, de a pálya utolsó szakaszán hibázott, ezért nem okozott még nagyobb meglepetést.

Az első időmérő végeredménye:

1 R. Barrichello Ferrari 1.26.372
2 K. Räikkönen McLaren 1.26.551
3 J. Villeneuve BAR 1.26.832
4 M. Schumacher Ferrari 1.27.103
5 J. Button BAR 1.27.159
6 D. Coulthard McLaren 1.27.242
7 F. Alonso Renault 1.27.255
8 O. Panis Toyota 1.27.352
9 J. Trulli Renault 1.27.411
10 J.P. Montoya Williams 1.27.450
11 C. da Matta Toyota 1.27.478
12 N. Heidfeld Sauber 1.27.510
13 H. Frentzen Sauber 1.27.563
14 G. Fisichella Jordan 1.27.633
15 M. Webber Jaguar 1.27.675
16 R. Schumacher Williams 1.28.266
17 R. Firman Jordan 1.29.977
18 J. Verstappen Minardi 1.30.053
19 A. Pizzonia Jaguar 1.30.092
20 J. Wilson Minardi 1.30.479

A szombati második időmérőn, amely a rajtsorrendről dönt, fordított sorrendben indulnak a pilóták, elsőként Wilson, utolsóként Barrichello.

Villámnyilatkozatok az első időmérő után:

Michael Schumacher: "Én voltam ma a felvezető autó, elsőként szerintem nem szerencsés végigmenni a pályán, s ez a köridőmön is meglátszott. A kétidőmérős rendszerről még nem szeretnék beszélni, túl korai lenne megítélni, hogy milyen hatása lesz."

Fernando Alonso: "Az autó még nem tökéletes, holnap lesz az igazi időmérő, akkorra kell majd megtalálnunk a legjobb beállításokat. Biztos vagyok benne, hogy tudok majd javítani, bár már a mai teljesítményemmel is elégedett vagyok."

Jarno Trulli: "A kocsi egyensúlya még nem tökéletes, de a köridőmet jónak tartom."

Giancarlo Fisichella: "A reggeli tréningen gondjaim voltak a motorral, ezért nem tudtam a legjobbat kihozni a kocsiból. Lehetett volna jobb is az időm, de azért nem vagyok elégedetlen."

Jacques Villeneuve: "Nagyon örülök a harmadik helynek. A kocsit könnyű volt vezetni, s ahhoz képest, hogy a szabadedzésen csak öt kört tudtam megtenni, ez remek teljesítmény."