Schumacher elégedett a negyedik hellyel

2003.03.11. 07:59
Az ötszörös bajnoknak nem sikerült az első háromba kerülnie az idénnyitón, ennek ellenére elégedett az eredményével. Az olasz sajtó már kevésbé, az újságírók a Ferrari csapatot és a német pilótát sem kímélik. Angliában a győztes Coulthardot dicsőítik.
Az Ausztrál Nagydíj után két nappal még mindig a Ferrari kudarca volt a legfőbb téma a Forma-1-el kapcsolatban, hiszen az olasz istálló tavaly mindent megnyert, s Melbourne-be is abszolut favoritként érkezett. Ennek ellenére csupán az egyik kocsijuk ért célba, ráadásul az is csak negyedik lett, pedig a volánnál az ötszörös világbajnok Michael Schumacher ült.

Általános meglepetésre - Olaszországban valószínűleg megrökönyödésre - a német pilóta elégedett a vasárnapi eredményével.

"Tudtam, hogy egyszer megszakad a sorozat"

"Azt hiszem, elégedett lehetek a negyedik hellyel, hiszen a szezon nagyon hosszú, s nem csak egy versenyből áll. Persze nem erről az eredményről álmodtam, de nem szabad elfelejteni, hogy tavaly a csapatnak és nekem is minden összejött. Tisztában voltam vele, hogy ez nem lesz mindig így, a sikersorozat vasárnap megszakadt" - nyilatkozta hétfőn Schumacher, beletörődve a vereségbe.

Franciaországban osztják a világbajnok véleményét - "a Ferrarinak is rá kellett jönnie, hogy minden sorozat véget ér egyszer: 53 futam után voltak kénytelenek újra átengedni a dobogót az ellenfeleknek", írja a Figaro. Itáliában már nem ennyire együttérzőek a lapok.

"Schumacher nem volt formában"

A Tuttosport például keményen bírálja a Ferrarit, senkit sem ment fel, még az eddig érinthetetlennek hitt Schumachert sem.

"A Ferrari öngólja tönkre tette az istálló melbourne-i bemutatkozását. A csapat és a pilóták is túl sok hibát követtek el, mind a taktika, mind a gumiválasztás rossz volt, ráadásul Schumacher sem hozta a szokásos formáját. A vereség ugyan olyan kínos, mint amennyire megérdemelt" - harsogja a torinói lap.

"Cool-thard"

Nagy-Britanniában természetesen ellentétes a közhangulat, az orgánumok mindegyike magasztalja a futamgyőztes David Coulthardot.

"Cool-thard nyerte az Ausztrál GP-t" - dicséri a pilótát egy szójátékkal az Age - "A skót végig megőrizte a hidegvérét és tökéletesen használta ki az ellenfelek, Schumacher és Montoya hibáit."

A Sun pedig már azt sem tartja lehetetlennek, hogy a McLaren pilótája az egész szezonban kemény ellenfele lesz Schumachernek: "Coulthard egy remek győzelemmel megalapozta az idei világbajnoki reményeit".

"Egy győzelem Coulthardnak és egy óriási siker a versenysportnak" - írja a Guardian, mely arra is utal, hogy az F-1 rajongói rég nem láthattak olyan szórakoztató futamot, mint vasárnap Ausztráliában.

Leginkább az eső okozta az izgalmat

"Melbourne-ben az is kiderült, hogy semmilyen szabály nem tud olyan könnyen versenyt gerjeszteni, mint egy kis eső" - következtet a Mirror, mely szerint inkább a kiszámíthatatlan időjárásnak, mint sem az újonnan bevezetett módosításoknak köszönhetően tért vissza az izgalom a pályára.

Ezzel a megállapítással részben egyet ért Max Mosley, az FIA (Nemzetközi Autós Szövetség) elnöke, a változtatások kiagyalója is.

"Ha továbbra is ilyen izgalmasak lesznek a versenyek, akkor elmondhatjuk, hogy jó úton halad a Forma-1. Az új szabályok hatásairól viszont szerintem még korai lenne nyilatkozni, egy futamból nem lehet helyes következtetéseket levonni. Csak a harmadik nagydíjat követően derül ki, hogy beváltak-e a módosítások."

Mosley elmondta még, hogy az említett harmadik futam, az április 6-i Brazil GP után részletesen is megvizsgálják a regulák hatásait, s ha valamelyik nem vált volna be, elképzelhető, hogy törlik, mint ahogy az is lehetséges, hogy újabb módosításokat vezetnek be.