Schumacher: Az olasz sajtó ellenem dolgozik

2003.04.03. 04:55
A világbajnok szerint a Ferrari hazájában nem szeretik őt az újságírók. Barrichello visszafogottan készül a Sao Paolo-i fellépésére, az FIA pedig Párizsban perel.
Az ötszörös világbajnok Michael Schumacher higgadtan várja a hétvégi Brazil Nagydíjat, mivel véleménye szerint bármi is történik, az nem jelent tragédiát.

Schumacher kesereg

"Kicsit elkeserít, hogy az olasz lapok folyamatosan szidnak - nyilatkozott a Ferrari német pilótája. - Olyanokat írtak rólam, hogy elárultam az istállót, meg, hogy eljött az isteni büntetés ideje. Hát erről szó nincs. Egyszerűen nem úgy alakultak a dolgok, ahogy szerettük volna, s én is hibáztam. Miért ne nyerhetnék most újra?"

A 64-szeres GP-győztes úgy véli: minden lehetőség a kezükben van ahhoz, hogy Brazíliában megszerezzék az első helyet. Ez persze egyáltalán nem lesz egyszerű, de szerinte a sajtó azzal csak nehezíti a dolgukat, hogy a Brazil Nagydíjat "vízválasztóként" állítja be.

Schumacher váratlanul szerényen kezdte a szezont: Melbourne-ben a 4., Szepangban csak a 6. helyet szerezte meg, s az összesítésben is csupán hatodik.

Barrichello óvatos

Az ötszörös világbajnok csapattársa, a hazai pályán versenyző Rubens Barrichello a szokásosnál visszafogottabban várja a vasárnapi futamot.

"Tudom, egy napon megnyerem a Brazil Nagydíjat, de azt senki ne várja, hogy már vasárnap én leszek a legjobb. Az biztos, hogy mindent megteszek a sikerért, de a sportban nem lehet biztosra menni. Természetesen nagyok a hazai sajtó elvárásai, a szurkolók is vágyódnak a jó szereplésemre, ezért a szokásosnál kissé izgatottabb vagyok. De nem akarom ígérgetésekkel fokozni az izgalmakat. Sokak szerint majd csak Imolában, a negyedik futamon derülnek ki véglegesen az erőviszonyok, de én másként látom. Úgy vélem, már a Brazil Nagydíj után tisztább képet kapunk arról, hogy mi várható a szezon további futamain" - mondta Barrichello.

Rubens Barrichello 1993-ban indult először Interlagosban, de egyetlen - 1994-es - negyedik helytől eltekintve mindig kiesett.

Perrel a dohányreklámokért

Sao Paolo mellett Párizsban is történtek fontos dolgok, ám ott a zöldasztal mellett. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ugyanis az Európai Bírósághoz kíván fordulni a dohányreklámok tilalmának ügyében. A FIA azt szeretné elérni, ha a Forma-1 esetében módosítanák a 2005. július 31-től életbe lépő szabályozást.

Az EU-tagállamok 2002. decemberében határoztak a széleskörű dohányreklám-tilalomról, Németország és Nagy-Britannia tiltakozása ellenére. A rendelkezés értelmében a dohánycégek nem szponzorálhatnak határokon átnyúló nagyszabású rendezvényeket, így például a Forma-1-et sem.

Az autós gyorsasági világbajnokságot rendkívül érzékenyen érintette a döntés, hiszen több istálló, például a Ferrari, a McLaren vagy a Renault szerződése 2006-ig szól cigarettagyártó támogatójával, illetve néhány futamnak - a magyarországinak is - dohánygyártó a főszponzora.

A FIA ezért helyezte kilátásba, hogy a jövőben csökkenti az európai futamok számát. Jelenleg a 16 versenyből tizenegyet rendeznek az öreg kontinensen.

A FIA párizsi tanácskozásán megerősítette: kötelező marad a fej- és nyakvédő (HANS) használata, bár a pilóták közül többen jelezték, zavarja őket a vezetésben. Rubens Barrichello például a Malajziai Nagydíjon felmentést kapott viselése alól, mert a biztonsági felszerelés annyira nyomta a kulcscsontját, hogy nem tudott összpontosítani.