Baumgartner Zsolt a Jordanhez szerződhet

2003.05.14. 11:49
Várhatóan a Forma-1-ben szereplő Jordan-Ford csapathoz szerződik tesztpilótának a jelenleg még a Forma-3000-ben versenyző Baumgartner Zsolt. A magyar pilóta jó ideje kapcsolatban áll a Jordannel, de sokáig úgy tűnt, hogy megfelelő szponzor híján mégsem jön össze a Forma-1-es szereplés közvetlen belépőjének tekintett munkakör. Baumgartner azonban a Jordan csapat névadó főnökével, Eddie Jordannal közösen szervezett sajtótájékoztatót csütörtök délelőttre, ahol a meghívó szerint "autóversenyzői karrierje eddigi legfontosabb állomásáról" fog beszámolni.
"Jelenleg is folynak a tárgyalások a Jordan csapattal" - nyilatkozta az Indexnek Baumgartner Zsolt a múlt hét elején. A Forma-3000-ben nagyszerűen szereplő (a legutóbbi versenyen elért hetedik helyével a magyar autósport eddigi legjobb eredményét produkáló) pilóta hosszabb ideje kapcsolatban állt a Forma-1-ben szereplő istállóval, és a tavaly augusztusi Magyar Nagydíj előtt ki is próbálhatta a Jordan egyik autóját.

Tekintse meg galériánkat
A Napi Gazdaság novemberben megjelent elemzésében azonban már arról írt, hogy a hazai támogatók egyelőre nem tudják előteremteni a régóta remélt Forma-1-es szereplés legfontosabb lépcsőjének tartott tesztpilótai álláshoz szükséges, több mint egymillió dolláros szponzorációt. A versenyző egyébként ekkor úgy látta, hogy legjobb esetben is még két évet kell várnia a Forma-1-es bemutatkozásra.

A Jordan jelenlegi csapata:
Pilóták: Giancarlo Fisichella, Ralph Firman
Csapatfőnök: Eddie Jordan
Technikai igazgató: Gary Anderson
Autó kódneve: EJ13
Motor: Cosworth RS1 V10
Eddigi győzelmek száma: 3
Vb-címek: -
Tesztpilóta: -

A szerződéshez szükséges összeg előteremtéséhez korábban a sporttárca is segítséget ígért, de Baumgartner sokáig hiába várta az állami támogatást. "A közel egy éve megígért segítségből még semmit nem érzékeltem" - mondta az Indexnek még a múlt héten.

A szakminisztérium most azonban valóban a magyar versenyző mellé állhatott, legalábbis erre következtethetünk abból, hogy az Eddie Jordan csapatfőnökkel közösen meghirdetett, Baumgartner Zsolt "autóversenyzői karrierje eddigi legfontosabb állomásáról" szóló csütörtöki sajtótájékoztatón jelen lesz Jánosi György, az éppen leköszönő, és Gyurcsány Ferenc, a frissen kinevezett sportminiszter is.

Baumgartner Zsolt
Született: 1981. január 01.
Magasság: 178 cm
Súly: 74 kg
Iskolai végzettség: gimnáziumi érettségi
Nyelvtudás: angol, német, francia, olasz

Eddigi pályafutás:
1994-1997: Gokart-Tony Kart
1997: Formula Ons Renault -Dark Dog Lechne R.T
1998: Formula Renault - La Filiére
1999: Formula Renault 2000-Cram Competition
2000: Formula-3-GM Motorsport
2001: Formula-3 - Trella Motorsport
2001: Formula 3000 - Prost Junior Team
2001-2002: Formula 3000 - Nordic Racing Team
2002-: Coloni Motorsport