József, Bánk
-7 °C
0 °C

A Ferrari elbízta magát

2003.06.05. 12:35
A Ferrari Monacóban csak egy harmadik és egy nyolcadik helyre volt képes, amiért Michael Schumacher és kollégái a Bridgestone gumikat okolták. A csapatfőnök azonban a hét közepén beismerte, hogy az olasz istálló első sorban saját rossz döntési miatt vallott kudarcot.
A Ferrari a vasárnapi Monacói Nagydíjon nyújtott gyengébb teljesítménye - harmadik és nyolcadik hely - minden bizonnyal már túltette magát, ám Jean Todt csapatafőnök csupán csütörtökön adott magyarázatot a kudarc okaira.

"Az ellenfelek utolértek minket"

A helyszínen Michael Schumacher és a mérnökök is azt nyilatkozták, bár csak árnyaltan, hogy a Bridgestone gumik miatt nem tudta az olasz istálló megnyerni a versenyt, a francia menedzser azonban elárulta a vereség igazi okát: a Ferrari elbízta magát.

"Az ellenfeleink idén nagyon sokat fejlődtek, az utóbbi néhány hónapban pedig szinte teljesen behozták a Ferrarival szembeni lemaradásukat. Az új autónk eddig beváltotta a hozzá fűzött reményeket, az viszont képtelenség, hogy egy másodperccel gyorsabb lenne a többi kocsinál. Persze Monacóban azt hittük, nehezebb autóval is le tudjuk győzni az ellenfeleket, ezért indultunk több üzemanyaggal az edzésen. Utána azonban rá kellett jönnünk, hogy tévedtünk, hiszen csak az ötödik és a hetedik helyet tudtuk megszerezni a rajtrácson. Onnan pedig Monacóban képtelenség győzni" - ismerte el az istálló hibáját Todt.

A csapatfőnök azonban a rá jellemző módon azonnal megadta csapatának a követendő irányvonalat.

"A legjobb istállók jellemzője az, hogy képesek tanulni a hibáikból. Mi is ezt fogjuk tenni, a Bridgestone-nal közösen a szokásosnál is keményebben készülünk a következő futamra" - mondta már a monzai tesztek helyszínén a francia szakember.

Az első napokon azonban csalódnia kellett, ugyanis a vörös autókat ismét egy Williams-BMW, a tesztpilóta Marc Gené autója előzte meg, aki kedden és szerdán is jobb időt futott, mint Massa és Barrichello, a két Ferraris.

"Nagyon tetszik az új McLaren"

A McLaren-Mercedes szintén próbakörökkel tölti a napjait, az új MP4/18-as kocsit a héten Barcelonában próbálja ki Kimi Raikkönen és David Coulthard. Szerdán elsőként a vb-pontversenyt vezető finn kapott lehetőséget a vadonatúj kocsi tesztelésére.

"Az új autó fantasztikus, nagyon tetszik. Bár eddig még csak néhány kört mehettem vele, de érzem, hogy a mérnökeink nagyot alkottak" - ismertette első benyomásait Raikkönen, majd hozzá tette, annak ellenére, hogy kevesen hisznek benne, ő képesnek tartja magát a világbajnokság megnyerésére. - "Komolyan gondolom, hogy az idén világbajnok lehetek. Képesnek érzem magam arra, hogy a csapat segítségével a szezon végén az én nevem mellett álljon a legtöbb pont"

Erről egyébként a legnagyobb rivális, a Ferrari csapatfőnöke is meg van győződve, kedden ugyanis kijelentette, hogy a Ferrarinak komolyan számolnia kell Raikkönennel.