Eddie Jordan 250 millió eurós pert indított

2003.06.18. 11:00
Szerződésszegéssel vádolja a Vodafone telekommunikációs céget és 62,5 milliárd forintnak megfelelő összeget követel Jordan csapat ír tulajdonosa. Michael Schumacher elárulta a Kanadai GP-győzelmének titkát, Alex Wurz balesetet szenvedett.
Idei negyedik győzelmét szerezte meg a vasárnapi Kanadai Nagydíjon Michael Schumacher, és így már ő vezet a vb-pontversenyben is. Az ötszrös világbajnok sikere azonban nem sokon múlott, öccse, Ralf Schumacher gyakorlatilag az egész futam alatt a sarkában autózott és a célba kevesebb, mint egy másodperces hátránnyal érkezett.

"Az új motor nélkül az öcsém megelőzött volna"

Annak ellenére azonban, hogy végig nagyon közel volt egymáshoz a Ferrari és a Williams-BMW, a kisebbik Schumachernek egyszer sem volt alkalma az előzésre. Hétfőn a német Sport Bild nevű lapnak Michael Schumacher elárulta, minek köszönheti valójában a győzelmét.

"Montreálban a legújabb Ferrari motorral indultunk, és így utólag már biztos vagyok benne, hogy anélkül nem tudtam volna nyerni. A hosszú egyenesben az öcsém simán megelőzött volna a nagyon erős BMW-jével, szinte kizárólag a legutóbbi fejlesztésű erőműnek köszönhetem, hogy ez nem történt meg" - nyilatkozta a sikere után két nappal a világbajnok.

Szakértők szerint a Ferrari motorja immár 910 lőerő leadására képes, amely tízzel több, mint a BMW erőforrásáé.

Kis baleset, totálkárral

Az új McLaren-Mercedes motorja állítólag még ennél is erősebb lesz, vagyis az ezüstnyilat nem lesz könnyű a pályán tartani. Alex Wurz, a McLaren tesztpilótája kedden Spanyolországban totálkárosra törte a csapat egyik MP4/18-as gépét.

"Egy kis kicsúszás volt, súlyos következményekkel" - értékelte a bukást a helyszínen Norbert Haug, a Mercedes sportigazgatója.

"Magáé a szerződés"

A Jordan csapat életében is rettentően fontos lesz a következő három hét, ugyanis ha Eddie Jordan csapatfőnök megnyeri a Vodafon ellen indított perét, akkor a gazdagabb istállók közé emelkedhet az alakulata.

Az ír menedzser a múlt hét elején adta be azt a keresetét, amelyben kétszázötven millió eurót, (mintegy 62,5 milliárd forintot) követel a telekommunikációs cégtől. (Nagyjából ekkora összegből gazdálkodik évente a Toyota, illetve a Renault F-1-es különítménye.)

Jordan szerződésszegéssel vádolja az angol multinacionális céget, mert szerinte 2001-ben annak elnöke szóban ígéretet tett arra, hogy támogatja a Jordan istállót.

David Haines, a Vodafone elnöke állítólag egy megbeszélésen azt mondta Eddie Jordannek, "magáé a szerződés", ám néhány héttel később mégis a Ferrarival állapodott meg.

A bíróság várhatóan három héten belül dönt az ügyben.