Forma-1: Ember a pályán!

2003.07.20. 15:29
Egy skót öltözetű ír civil a száguldó kocsik közé futott, kis híján elütötték. A győzelmet a brazil tökéletes vezetéssel szerezte meg.
A Brit Nagydíj mindig is a legizgalmasabb versenyek közé tartozott, de az idei valószínűleg bekerül a három legemlékezetesebb szigetországi futam közé.

Nagyszerű rajt
Fotó: EPA/Rainer Jensen
Már a rajt is nagyszerű volt, Jarno Trulli és Kimi Raikkönen ugyanis mindenkit - az első helyről startoló Rubens Barrichellót is - leelőzött még az első kanyar előtt, és valószínűleg tartósan az élen maradt volna, ha nem történik Coultharddal egy furcsa baleset. A skót fejtámasza kirepült az autóból, és darabokra törve az aszfalton maradt.

Egy körre bejött a Safety Car, de a taktikázás máris megkezdődött, többen is a boxba jöttek. Már ez is összezavarta a mezőnyt, ám a következő incidens a frászt hozta még a pilótákra is. Egy ember az aszfalton - papírlapot lobogtatva a kezében - szembe futott a versenyautókkal az egyik leghosszabb egyenesben és legalább fél perc telt el, amíg egy pályamunkásnak végre sikerült kirángatnia onnan.

Mint később kiderült, egy - valószínűleg nem tiszta elméjű - ír hittérítő volt, aki így akarta népszerűsíteni a Bibliát.

A második Safety Car-periódus alatt már szinte mindenki tankolt, kivétel az így élre került da Matta-Panis toyotás duót. A brazil vezetett is egy ideig, de a következő kerékcserénél elveszítette a pozícióját. Raikkönen került az élre, aki azonban többször is hibázott, így a remekül menőverező Barrichello és a futam vége felé Montoya is megelőzte.

Arnold és Michael Schumacher
Fotó: EPA/Oliver Multhaup
A brazil ferraris azonban nem hibázott, így - mivel Michael Schumacher taktikáját tönkretette az ír ámokfutó - megnyerhette a versenyt. A dobógóra Montoya és Raikkönen állhatott a dél-amerikai mellé, az ötszörös világbajnok pedig negyedik lett, és így csökkent a német előnye a pontversenyben is.

Az eredményhirdetésnél az Angliában pénteken bemutatott Terminator 3 sztárja, Arnold Schwarzenegger is tapsolt nemcsak a győztesnek, de a remek futamnak is. A Forma-1 ezúttal izgalmasabb volt bármelyik akciófilmnél.

A Brit GP végeredménye

Ecclestone máris kritizál
A Brit Nagydíj szervezőivel már régóta folyamatos nyilatkozatpárbajt vívó Bernie Ecclestone kihasználta a vasárnapi futam 12. körében történt incidenst, s újra élesen bírált.

- A biztonságiaknak ki kell vizsgálniuk az esetet, el kell gondolkodniuk. Úgy tűnik, hogy hibáztak - mondta a Forma-1 első számú vezetője. - Fogalmam sincs, hogy a férfi hogyan tudott bemenni a pályára. Mindenre kiterjedő vizsgálatot kell lefolytatni, amelyben nekem is részt kell vennem.

A helyi rendőrség már letartóztatta azt az 56 éves ír férfit, aki a 12. körben megzavarta a Forma-1-es világbajnokság Brit Nagydíját: ruhát és számos transzparenst lengetve rohant be a pályára.

1 R. Barrichello brazil Ferrari 1h28m37.554
2 J.P. Montoya Colombia Williams + 5.462
3 K. Räikkönen finn McLaren + 10.656
4 M. Schumacher német Ferrari + 25.648
5 D. Coulthard brit McLaren + 36.827
6 J. Trulli olasz Renault + 43.067
7 C. da Matta brazil Toyota + 45.085
8 J. Button brit BAR + 45.478
9 R. Schumacher német Williams + 58.032
10 J. Villeneuve kanadai BAR + 1.03.569
11 O. Panis francia Toyota + 1.05.200
12 H. Frentzen német Sauber + 1.05.500
13 R. Firman brit Jordan + 1
14 M. Webber ausztrál Jaguar + 1
15 J. Verstappen holland Minardi + 2
16 J. Wilson brit Minardi + 2
17 N. Heidfeld német Sauber + 2
kiestek:
18 F. Alonso spanyol Renault + 8
19 G. Fisichella olasz Jordan + 14
20 A. Pizzonia brazil Jaguar + 28

Nyilatkozatok

Rubens Barrichello: "Tudtam, hogy olyan autóval szerepelhetek, amely elég gyors, és esélyes a győzelemre. A Bridgestone-gumikban is nagyon bíztam, mert az elmúlt két hétben sokat dolgoztunk a megfelelő beállításért. A bemelegítő körben mégis gondjaim támadtak, kissé túlmelegedtek a fékek. Emiatt lassítottam, s ez azt jelentette, hogy a rajtra kihűltek az abroncsok. Így a startnál két helyet veszítettem, de szerencsére mégis előre tudtam lépni, amikor a gumik már megfelelően tapadtak. Örülök a sikernek. A csapat ismét kiválóan dolgozott! "

Juan Pablo Montoya: "Kemény csatát kellett vívnom, mert az első boxkiállás után sokan kerültek elém. Utána viszont gyorsan visszaverekedtem magam az élmezőnybe, s kiváló eredményt értem el. A Ferrari kissé erősebb volt, de én sem vagyok csalódott. Az autóm ismét nagyszerűen viselkedett."

Kimi Raikkönen: "Rubens sokkal gyorsabb volt nálam, nem tudtam feltartóztatni. Ráadásul a biztonsági autó miatt a tervezett taktikánk is felborult."

A Brit GP előtt

Az időmérőn Barrichello és Trulli remekeltek, és elfoglalták az első sort. Az igazi nagymaenők azonban csak utánuk jönnek, Raikkönennek, Ralf Schumachernek, és különösen az ötödik kockáról induló Michael Schumachernek jó rajtra van szüksége, hogy ne ragadjon be a lassabb versenyzők mögé.

A futamot tovább színesítheti egy-egy zápor, amire Angliában mindig van esély. Szürke felhők ezúttal is vannak a pálya fölött, és a meteorológusok is csapadékot jósolnak.

A Brit GP percről percre

14.00: minden versenyző elindult a felvezető körre.

Rajt: Trulli remekül rajtol, vezet, mögötte Raikkönen jön, majd Barrichello, Ralf Schumacher, M. Schumacher, Montoya és Alonso következik. Frentzen beragadt a rajtnál, füstölögve indult el végül.

1. kör: Alonso megelőzte volna M. Schumachert, ha a német nem szorítja őt a fűre. A spanyol emiatt következő kanyarban elvesztette a helyét Montoyával szemben.

6: az első kanyarban alkatrészdarabok szóródtak szét a pályán, a Safety Car a pályán. Coulthard és da Matta a boxba jött, a skótnak a fejtámaszát is kicserélték, így sok időt vesztett.

A fejtámasz darabjai szóródtak szét a pályán.

8: a SC egy kör után elengedte a versenyzőket, a sorrend nem változott.

9: a mezőny még nagyon együtt van, de előzési kísérlet nem volt.

11: Barrichello megelőzte Raikkönent, miután egy kanyarral korábban a finn elfékezte magát.

Fotó: EPA/ITV
12: egy ember beszaladt a pályára és végigfutotta a Hangar-egyenest szemben a versenyzőkkel. Szerencsére nem ütötték el.

A Safety Car ismét a pályára jött, a versenyzők pedig a boxba mentek tankolni.

16: a SC elhagyta a pályát, a két Toyota az élen, da Matta vezet. A harmadik Raikkönen.

17: Michael Schumacher a 14. helyre esett vissza. Raikkönen megelőzte Panist, Barrichello Ralf Schumachert.

18: sorrend - Da Matta, Raikkönen, Panis, Coulthard, Trulli, Barrichello, Montoya, Firman. Ralf Schumacher a boxba állt, de visszajött. M. Schumacher a 13. helyen.

25: Da Matta és Raikkönen 8 másodperces előnyt építettek Panis előtt. A franciától kezdve viszont együtt a mezőny. M. Schumacher megelőzte Buttont, így 12. .

26: Montoya megelőzte Trullit.

27: Raikkönen az élen támadja da Mattát, a két vezető pilóta előnye már 10 másodperc a harmadik Panis előtt. Coulthard a boxban tankolni.

28: Barrichello és Montoya is megelőzte Panist.

29: da Matta tankolt, majd gond nélkül visszaállt.

30: M. Schumacher megelőzte Villeneuve-öt is, így a 10. .

33: Raikkönen tankolt, gond nélkül. Da Matta elé jött vissza.

Egy ír katolikus rohant be a pályára, és a Bibliát akarta népszerűsíteni.

38: Montoya cserélt kereket.

39: Barrichello cserélt kereket. Ralf Schumacher harmadszor járt a depóban.

40: sorrend - Raikkönen, Barrichello, da Matta. M. Schumacher is tankolt, tizediknek jött vissza.

41: Barrichello másodszor is megelőzte Raikkönent, így a brazil vezet. A Ferrari rettentően gyors.

45: sorrend 15 körrel a vége előtt - Barrichello, Raikkönen, Montoya, Coulthard, Trulli, M. Schumacher, da matta Webber.

47: Coulthard tankolt ismét, majd minden gond nélkül visszajött a versenybe.

48: Raikkönen lefutott a pályáról, így Montoya megelőzhette. Michael Schumacher lehagyta Trullit, így már a negyedik.

50: Coulthard megelőzte da Mattát. 10 körrel a vége előtt a sorrend: Barrichello, Montoya, Raikkönen, M. Schumacher. Alonso a nyolcadik helyről állt ki műszaki hiba miatt.

Juan Pablo Montoya, Rubens Barrichello és Kimi Raikkonen
Fotó: EPA/Tom Hevezi
55: Barrichello, Montoya, Raikkönen, M. Schumacher, Trulli, Coulthard, da Matta, Button öt körrel a vége előtt.

57: Coulthard megelőzte Trullit, így az ötödik.

60., utolsó kör: Barrichello megőrizte a vezetést és megnyerte a Brit Nagydíjat. A brazil ma tényleg tökéletesen vezetett.

A verseny végső sorrendje: Barrichello, Montoya, Raikkönen, M. Schumacher, Trulli, Coulthard, da Matta, Button.