Palik: Lemondanék, ha a Hungaroringen is előfordulna a silverstone-i eset

2003.07.28. 14:19
A Hunagroring Rt. első embere szerint a szervezők hibája, hogy Silverstone-ban egy ámokfutó bejuthatott a pályára. A Hungaroring föl van készülve mindenre, de ha nálunk is megtörténne, ő lemondana.
Alig több, mint egy hete Silverstone-ban egy néző, a mágát papnak tartó 56 éves Neil Horan óriási riadalmat okozott, amikor a Brit Nagydíj 12. körében bejutott a pálya területére, majd a száguldó kocsikkal szembefutva veszélybe sodorta mind a pilóták, mind önmaga életét.

Ecclestone figyelmeztette a szervezőket

Mint később kiderült, a szellemileg valószínűleg nem teljesen egészséges, 56 éves ír férfi a Bibliát akarta népszerűsíteni. Szerencsére a pilóták igen józanul és higgadtan viselkedtek, így nem történt tragédia.

A silverstone-i rendezőket a futam után elmarasztalta Bernie Ecclestone is, a Forma-1 főnöke, és levélben is felhívta a következő futamokat rendező pályáküzemeltetőit, fokozottan figyeljenek oda, hogy hasonló incidens ne történhessen meg mégegyszer.

Palik László, a Hungaroring Rt. elnök-vezérigazgatója az átalakított Hungaroring átadásakor a Reuters hírügynökség szerint kijelentette: "Magyarországon nem fordulhat elő a silverstone-ihoz hasonló eset".

Mark Webber, a Jaguar versenyzője azonban a hétvégén keményen bírálta Palikot, mondván, "az ilyen kijelentések csak felidegesítik az őrülteket".

Szerkesztőségünk ezek után hétfőn megkereste Palik Lászlót, aki exkluzív nyilatkozott az Indexnek.

"Mindenre fel vagyunk készülve"

"Szó szerint sosem nyilatkoztam olyat, hogy a Hungaroringen kizárt a silverstone-ihoz hasonló eset. Teljesen igaza van Webbernek, ezzel csak azt érném el, hogy célt tűzök ki elvetemült emberek elé. Természetesen nem mondhatom, hogy biztosan nem fog előfordulni, azt viszont nyugodt szívvel állíthatom, hogy a Hungaroringen fel leszünk készülve az ehhez hasonló esetekre" - válaszolt Palik arra a kérdésünkre, mi a véleménye Webber nyilatkozatáról.

A Hungaroring Rt. első embere elmondta továbbá, hogy Silverstone-ban a rendezőket terheli a felelősség az ámokfutó miatt.

"Szerintem a versenyt rendezők felelőssége az, hogy mind a pilótákat, mind a nézőket megvédjék a hasonló ámokfutóktól, és meggyőződésem, hogy mi ezt meg tudjuk tenni. Silverstone-ban szervezői hiba történt, ezért kerülhetett a pályára egy néző. Ha ne adj isten valamilyen extrém módon nálunk is megtörténne egy hasonló betolakodás, azért én lennék a felelős, vagyis le kellene mondanom. És ha megtörténne, le is mondanék."