Montoya lehet a Williams első számú versenyzője

2003.08.04. 12:49
Ralf Schumacher nem érzi magát hibásnak a baleset miatt, de úgy gondolja, a 18 pont hátrány és a plusz tíz rajthely a Hungaroringen már túl sok.
"A baleset három részesének meghallgatása, és a videófelvételek megtekintése után a versenybírók szerint Ralf Schumacher azért húzódott balra, hogy jobb pozíciót szerezzen az első kanyar előtt. Maga is elismerte, hogy nem figyelt a körülötte lévő autókra, ezért kapott büntetést" - szólt vasárnap délután a Német GP ellenőreinek közleménye, melyben tudatták a közvéleménnyel, hogy Ralf Schumachert a futam elején történt baleset okozása miatt a Magyar Nagydíjon elérendő rajthelyéhez képest tíz pozícióval hátrébb sorolják.

Mindez azt jelenti, hogy a kis Schumacher hiába szerzi meg akár a pole pozíciót is, nem indulhat a tizediknél jobb rajthelyről.

A Williams-BMW-s szerint azonban nem ő a hibás az ütközésért.

"Lehetetlen mindenkire odafigyelni"

"Lehetetlen mindig mindenkire odafigyelni, az effajta balesetek néha megtörténnek. Én csak a pozíciómat akartam védeni, és nem tettem semmilyen hirtelen mozdulatot, a körülöttem lévőknek rengeteg idejük lett volna, hogy reagáljanak az irányváltásomra" - nyilatkozta a német pilóta a büntetésre reagálva.

A baleset egyik szenvedője, Rubens Barrichello nem ért egyet versenyzőtársával.

"A williamses nem hagyott nekem helyet"

"Összezártak előttem, nem volt hova mennem, ezért történt az ütközés. Ralf Schumacher és Raikkönen is kockáztatott, különösen a finn, mert majdnem lement a pályáról, csak hogy megelőzhessen. Aztán a williamses balra mozdult, és nem hagyott nekem helyet. Fékeztem, de a német autója az enyémnek ütközött" - magyarázta a brazil.

A karambol harmadik szereplője, a pályáról több mint kétszáz kilométeres sebességgel kirepülő Raikkönen azonban nem akar bűnbakot keresni.

"Nem érdekel, ki a hibás"

"Jól rajtoltam, megelőztem Barrichellót a pálya szélén, amikor a brazil kocsijának a bal első kereke nekiütődött az én hátsó gumimnak. A kocsim keresztbe fordult és a gumifalba vágódott. Nem tudom, ki a hibás az ütközésért, de nem is érdekel, mert azzal semmi sem változik, ha bűnbakot keresünk" - mondta csalódottan a finn.

Ralf Schumacher vasárnapi kiesése és büntetése azt jelenti, hogy valószínűleg le kell mondania a világbajnokságról. Hátránya már 18 pont a vb-pontversenyben vezető bátyjához képest, a Hungaroringen pedig még az átalakítások után sem lesz egyszerű előzni, így mindenképpen felmerül a Williamsnél a csapatsorrend felállítása, azaz, hogy a hátralévő versenyeken Ralf Schumacher segítse Montoyát.

"Örülök, hogy ilyen gondjaink vannak"

"Örömteli, hogy ilyen gondjaink vannak, hiszen ez azt jelenti, hogy jó esélyeink vannak a vb megnyerésére" - mondta a kérdés felvetésekor Mario Theissen, a BMW főmérnöke. - " Le kell ülnünk, és nyugodtan meg kell beszélnünk, mi a teendő. Szerintem Ralf Schumachernek még mindig van esélye arra, hogy világbajnok legyen."

Maga Ralf viszont nem ért egyet ezzel - "a világbajnoki reményeim elszálltak" - így valószínűsíthető, hogy a Hungaroringen három hét múlva már Juan Pablo Montoya lesz a Williams első számú pilótája.

A versenybírák döntése ellen a Williams-BMW istálló fellebbezett, és nem kizárt, hogy a kis Schumacher büntetését enyhítik.