Palik: 2006 után is lehet Magyar Nagydíj

2003.08.06. 11:50
A Hungaroring vezetője az Index olvasóinak adott online interjújában elárulta: optimistán látja a hazai Forma-1-es futam jövőjét.
Szerdán délelőtt tíz és tizenegy óra között Palik László sportriporter, a Hungaroring rt. elnök-vezérigazgatója válaszolt az Index olvasóinak kérdéseire.

Rengetegen érdeklődtek még mindig a Brit Nagydíjjal kapcsolatban arra vonatkozólag, Palik tényleg lemondana-e, ha Magyarországon is befutna egy néző a pályára. Korábban az Indexnek azt nyilatkozta, kötelessége lenne távozni a Hungaroring éléről, ha nálunk is hasonló dolog történne, és fenn is tartja ezt a véleményét.

"Ha valaki megzavarná a versenyt, nekem az a saját erkölcsi normáim szerint távoznom kellene a munkahelyemről" - válaszolt eaz egyik kérdésre szerdán.

Szintén sokan érdeklődtek a magyarországi Forma-1-es futam jövőjéről. Mi lesz akkor, ha lejár a pálya 2006-ig élő szerződése a Nemzetközi Autósport Szövetséggel, valamint, ha belépünk az EU-ba, és nem lehet dohánytermékeket reklámozni?

"A Magyar Nagydíj metesülhetne a dohánytilalom alól"

"Szerintem az Európai Unióhoz való csatlakozás után is lesz esélyünk Forma-1-es futam rendezésére, hiszen tavaly a Magyar Nagydíj nyerte el a legjobban szervezett Forma-1-es futam kitüntető címét" - válaszolt optimistán Palik. - "Dolgozunk azon is, hogy a Magyar Nagydíj mentesüljön a dohánytilalom alól."

Szintén sok kérdés érkezett a magas jegyárakkal kapcsolatban is, ezekről a következő a véleménye: "Szerintem is nagyon drágák a jegyek, de maga az F-1, mint rendszer is nagyon drága, és ezért nincs lehetőség az árak csökkentésére, sajnos."

Palik viszont a magas költségek ellenére is bíztatta olvasóinkat, menjenek ki az átépített, felgyorsított Hungaroringre augusztus 22 és 24 között, mert remek verseny várható.

"Élvezetes verseny lesz az új pályán"

"A pályán a változatásokat a Nemzetközi Austósport Szövetséggel együtt, velük folyamatosan egyeztetve végeztük el. Szerintem nagyon élvezetes verseny alakulhat ki az új vonalvezetésnek köszönhetően."

Nem csak a Forma-1 kedvelői faggatták Palikot, volt aki új versenyrozatok feltűnését reméli az új pályán. Felvetődött, hogy rendezhetnének kamionversenyeket, és a Moto GP világbajnoki sorozat esetleges mogyoródi futama is szóba került. Ezekre a felvetésekre azonban negatív választ adott a Hungaroring igazgatója.

"A pálya kihasználtsága százszázalékos, 2004-re már most nem nagyon van üres nap. A nagy nemzetközi versenyek rendezése nagyon sok pénzbe kerül, tehát ebben az esetben még több állami dotációt kellene igénybe vennünk. A kamionversenyek pedig, sajnos oly mértékben amortizálják le a pályát, hogy a megrendezésük után szinte újjá kell építeni a versenyhelyszíneket"- írta Palik.