Schumacher jó edzésében bíznak a rendezők

2003.08.19. 11:24
Az utóbbi egy hónapban ugyan növekedett a magyar Forma-1-es futam iránti érdeklődés, ám három nappal az első edzés előtt az eladott jegyek száma még mindig jelentősen elmarad a tavalyihoz képest.
A Magyar Nagydíj az utóbbi négy évben egyike volt a leglátogatottabb Forma-1-es versenyeknek. A legtöbben, kétszázezren 1999-ben mentek ki a Hungaroringre. Azóta ugyan folyamatos csökken a nézőszám, de még tavaly is 160 ezren voltak kíváncsiak élőben a Forma-1 sztárjaira.

Idén, három nappal az első edzések előtt eddig húsz százalékkal kevesebb belépőt adtak el a szervezők, mint egy évvel ezelőtt ugyanebben az időben. Az időarányos elmaradás egy hónappal ezelőtt még harmincöt százalék volt, ám az érdeklődés növekedésének ellenére sem valószínű, hogy ismét 160 ezren lesznek kint a futamon.

Palik szerint a bevétel nem fog csökkenni

Palik László, a Hungaroring Sport Rt. Elnök-vezérigazgatója szerint ennek ellenére is elérhető az egy évvel ezelőtti 2,1 milliárd forintos bevétel, mivel emelték a jegyek árait. A legolcsóbbért a magyar szurkolóknak 13 ezer forintot kell fizetniük, ugyanez a magyar személyigazolvánnyal nem rendelkezőknek 110 euróba (több, mint 28 ezer forintba) kerül. A legdrágább belépő 390 euró (101 ezer forint).

A nézőszám csökkenése a Forma-1-es futamokon egyébként idén általánossá vált. Az eddig megrendezett 13 futamból csak Malajziában voltak többen - 20 százalékkal - mint 2002-ben, míg az Osztrák Zeltwegnek (itt jövőre már nem lesz verseny), illetve az angol Silverstone-nak sikerült éppen annyi jegyet eladnia mint egy évvel korábban.

A Schumacher-fivérek vonzzák a legtöbb nézőt

A többi pályán rendre csökkent a nézőszám, a legnagyobb visszaesés épp a Ferrari hazájában, Olaszországban volt, ahol az imolai San Marino GP-ra a tavalyi 110 ezer rajongóval szemben idén csak 52 ezer volt kíváncsi. Szinte biztos tehát, hogy a Hungaroringen is kevesebben lesznek idén, ám a Magyar Nagydíjat valamennyire mentheti a "Michael Schumacher-effektus": ha szombaton az ötszörös világbajnok megszerezné a az első rajtkockát, biztosan többen lennének vasárnap.

A német szurkolók közül minden bizonnyal rengetegen elindulnának Magyarországra még Németországból is, az pedig biztos, hogy a hazánkban, leginkább a Balatonnál, illetve a környező országokban nyaralók közül akár többezren is Mogyoród felé vennék az irányt.