Móric
14 °C
17 °C

A Ferrari nyomta fel ellenfeleit

2003.09.03. 14:44
Az olaszok főmérnöke, Ross Brawn elismerte, ők szóltak az F-1 ellenőreinek a Williams, a McLaren és a Renault szabálytalan abroncsai miatt. A francia cég furcsállja, hogy az első tizenkét versenyen semmi baj nem volt a gumikkal.
A Bridgestone gumikkal futó Ferrari technikai igazgatója, Ross Brawn az olasz La Gazzetta dello Sport című lapnak adott interjújában elismerte, hogy a Ferrari mérnökei hívták fel a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) ellenőreinek figyelmét a szerintük szabálytalan Michelin abroncsokra.

A Forma-1 ellenőrei a Magyar Nagydíj után külön ellenőrizték a Renault, a Williams és a McLaren autóit, amelyek Michelin abroncsokon teljesítették a versenyt, és azt tapasztalták, hogy az első gumik szélesebbek voltak a megengedett 27 centiméternél.

Az abroncsokat a verseny előtt ellenőrzik rendszeresen, és a mogyoródi futamig egyszer sem vizsgálták egyetlen csapat gumijait sem a célbaérés után. A Magyar Nagydíjon Hazánkban viszont igen, mint kiderült, a Ferrari fülese miatt. A FIA később bejelentette, hogy a világbajnokság hátralevő futamai után is tartanak ellenőrzéseket.

"Szabálytalanul növelik az autó egyensúlyát"

"Mi jelentettük föl a Michelinnel futó csapatokat a Magyar Nagydíjat követően" - ismerte el a Gazzettának Ross Brawn. - "Nem tűrhettük tovább, hogy a szabálytalan gumik miatt szenvedjünk vereséget, amelyek azzal, hogy a verseny alatt kiszélesednek, növelik a kocsi egyensúlyát, ami nagyobb kanyarsebességet tesz lehetővé."

A Ferrari főmérnöke azt is elárulta, hogy egy japán fotós képein vették észre a Michelin különleges tulajdonságát.

"A felvételeken feltűnt, hogy a Michelin-es autók első kerekei szélesebbek a szokottnál, ezért azonnal Charlie Whiting ellenőrhöz mentünk, hogy jelentsük a szabálytalanságot, amit a Bridgestone fotósának képeivel bizonyítottunk" - magyarázta Brawn, akinek egyetlen célba ért versenyzője, Michael Schumacher körhátránnyal lett nyolcadik a Magyar Nagydíjon.

Az FIA kizárással fenyegetőzik

Mint ismeretes, az FIA az öt Michelin-t használó istállót - Williams, McLaren, Renault, Jaguar, Toyota - kizárásssal fenyegette meg, ha a következő, Olasz Nagydíjon is a kiszélesedő abroncsokkal versenyeznek.

Pierre Dupasquier, a Michelin főmérnöke erre reagálva elmondta, hogy az első 12 futamon semmi rendelleneset nem találtak a gumijaikkal kapcsolatban, az pedig képtelenség, hogy a bő egy hét múlva kezdődő monzai futamra új gumikat gyártsanak. "Felhívtam valamennyi partnerünk - McLaren, Williams, Reanult, Toyota, Jaguar - figyelmét, hogy ha Monzában ellenőrzik a gumikat, akkor kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, mert könnyen meglehet, hogy megsemmisítik az eredményeiket" - nyiltakozta a FIA bejelentése után Dupasquier.

Max Mosley, az FIA elnöke szerint a Michelin termékei a szezon elején még szabályosak voltak, ám annak előrehaladtával a francia gyár változtatott azok összetételén, ezért nem feleltek meg a szabályoknak a Magyar Nagydíj után.

Ezt a vádat Dupasquier azonnal visszautasította: "az első futam óta egyforma abroncsokat vittünk minden versenyre" - mondta a főmérnök.