Natália
1 °C
7 °C

Az egész idényt meg akarja óvni a Ferrari

2003.09.04. 14:25
Ross Brawn főmérnök szerint, ha be tudják bizonytani, hogy a Michelin már a Magyar futam előtt is megszegte a szabályokat, megtámadják az idei futamok végeredményét.
Tovább folytatódhat a Michelin-ügy, miután a Ferrari technikai igazgatója, Ross Brawn kijelentette, folytatják a kutatást, hogy bebizonyítsák, a francia gumigyártó termékei nem csak a Magyar Nagydíjon voltak szabálytalanok, hanem a korábbi tizenkét versenyen is.

A Michelin szélesebb volt a megengedettnél

A Magyar Nagydíjon a Bridgestone-nal futó Ferrari felhívására a versenybírák a szokásossal ellentétben nem csak a futam előtt, hanem a leintés után is ellenőrizték a gumik méretét, így kiderült, a Michelin abroncsai kiszélesednek a használat közben, és túllépik a megengedett 27 centimétert.

A Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) ezek után figyelmeztette a Michelinnel futó csapatokat: ha ez még egyszer megismétlődik, kizárják az autóikat a versenyből. Reakciójában a Michelin ugyan előbb kijelentte, hogy a jövő heti Olasz Nagydíjra lehetetlen új gumikat gyártani, mégis már szerdára sikerült előállítaniuk az új, szabályos abroncsokat.

A Ferrari viszont, úgy tűnik, nem elégszik meg annyival, hogy a következő versenyeken már nem mehetnek a speciális, előnyt jelentő gumikkal a Michelin csapatai, és azon dolgozik, hogy az FIA a korábbi futamok miatt is megbüntesse őket.

"Ha lesz bizonyíték, folytatódik az eljárás"

"Nem biztos, hogy az ügy lezárult. Ugyan csak a Magyar Nagydíj után ellenőrzött gumikról derült ki hivatalosan, hogy nem felelnek meg az előírásoknak, de addig nem is ellenőrizték őket a leintés után. Ha be tudjuk bizonyítani, hogy a Michelin abroncsai már a szezon elején is szabálytalanok voltak, az FIA tovább folytathatja az eljárást. Megnézzük a korábbi fotókat, és megpróbáljuk megtalálni, mióta használják a Michelin csapatai a szabálytalan gumikat" - mondta az olaszok főmérnöke, aki azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a Ferrari megóvja az előző versenyek végeredményét.

Brawn hozzá tette még, hogy a Ferrari célja az azonos versenyfeltételek megteremtese, ezért ellenőrzik visszamenőleg a Michelineket: "a Ferrari sportszerű körülmények között akar versenyezni, eddig pedig úgy tűnik, a feltételek nem voltak egyenlőek".

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?