Valér
-2 °C
0 °C

Szabályosak az új gumik

2003.09.09. 23:26
A Nemzetközi Autós Szövetség biztosította a michelines csapatokat: Monzában nyugodtan használhatják az új abroncsokat.
Fellélegezhetnek a Michelin-abroncsokat használó Forma-1-es csapatok, ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) technikai bizottsága engedélyezte a gyár frissen kifejlesztett gumijának a használatát a hétvégi Olasz Nagydíjon.

Lezárult a gumiügy?

"Alaposan megvizsgáltuk az abroncsokat, és mindent rendben találtunk: ellenőriztük a futófelületet a próbák előtt és után is. Ha az okat ugyanúgy használják a hétvégi versenyen, mint tették azt a múlt heti teszteken, akkor nem lehet gond az ellenőrzéseken sem. Ezzel az ügyet lezártuk, a világbajnoki küzdelem folytatódhat" - szögezte le az FIA szóvivője, megnyugtatva a Michelin abroncsokkal induló csapatokat, amelyek hétfőn jelezték az FIA-nak, elképzelhető, hogy a francia gyár új termékeinek szélessége is átlépheti a megengedett értékeket a leintés után.

Az autósport elitkategóriájának sportszabályzata szerint az első gumik futófelületének szélessége nem haladhatja meg a 270 mm-t, ezt az értéket eddig a versenyek előtt mérték, mostantól viszont a versenyek után is ellenőriznék.

Az FIA a mogyoródi futamot követően figyelmeztette a Michelint használó csapatokat: ha a hét végén Olaszországban is túllépi a futófelület mérete a megengedettet, megbüntetik őket.

Öt csapat megy Michelinnel

A francia gumigyártó abroncsait a Williams-BMW, a McLaren-Mercedes, a Renault, a Jaguar-Cosworth és a Toyota használja, a többi csapatot a Bridgestone támogatja.

Több nappal az ügy kirobbanását követően Ross Brawn, a Ferrari technikai igazgatója múlt szerdán elismerte, hogy az olasz csapat jelentette fel a Michelint a nemzetközi szövetségnél, s ezután született meg a gumiellenőrzés megszigorításáról szóló döntés.

A Michelin múlt szerdán jelentette be, hogy elkészült az újraértelmezett szabályoknak is megfelelő abroncsaival.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!