Montoya csak káromkodott a futam után

2003.09.30. 12:14
A BMW vezetése az időjárásra és a szerintük alaptalan büntetésre hárítja hétvégi kudarcát, egyszersmind Montoya világbajnoki címének elvesztését. Arról azonban hallgatnak, hogy miért nem óvtak, amikor Schumacher a tiltás ellenére megelőzte Panist.
Nagy esélyt szalasztott el a Williams-BMW a hétvégi Indianapolisi futamon, amelyiken a szakértők a csapat versenyzőit tartották favoritnak. A vb-pontverseny második helyén álló kolumbiai Montoya maga is úgy vélte, hogy a címvédő Schumacher elé kerülhet. "Élete legfontosabb versenyének" tartotta az Amerikai Nagydíjat - kellemes emlékei is fűződtek a pályához -, amiből aztán élete legnagyobb csalódása lett.

Montoya: nem tehetek róla

A hatodik hely után a lapok szerint folyamatosan káromkodott, mindössze annyi idézhetőt jegyzett meg, hogy "minden elveszett, és nem tehetek róla".

Sokkal közlékenyebb volt nála Mario Theissen, a BMW sportigazgatója. Theissen nem titkolta, hogy rögtön a verseny után néhány üveg vörösbor mellett értékelte önmagában a futamot. Aztán a Bildben le is írta a véleményét a kudarcról. Elöljáróban hangsúlyozta: "az egész éves megfeszített munkánk veszett kárba másfél óra alatt".

"Nem értem, miért kellett bűnhődnie Montoyának"

Theissen az időjárásban és a szerinte alaptalan büntetésben látja a bukás okát. "Teljesen normális versenybaleset volt Montoya és Barrichello között, nem értem, miért kellett emiatt bűnhődnie Montoyának"- magyarázta.

Theissen hozzáteszi, hogy a gumiszállítójuk, a Michelin ezen a pályán végezte a legnagyobb munkát a tél óta - jól is haladtak a fejlesztéssel -, mégsem sikerült jó abroncsokat előállítania az esős felületre, valószínűleg nem is igazán készültek fel a vizes pályára.

Megelőzni a Ferrarit

"Most már kizárólag az lehet a célunk, hogy a konstruktőrök között megszerezzük az első helyet, ami kiváló alap lehet a jövő évre nézve. Mert azt mindenképpen bebizonyítottuk, hogy képesek vagyunk megszorítani a Ferrarit" - összegzett a sportvezető, és szerinte a hárompontos hátrány könnyedén ledolgozható.