Boglárka
22 °C
35 °C

Jövőre a Forma-1 állandó tagja lehet Baumgartner

2003.10.01. 13:01
Baumgartner Zsolt jövőre már a Forma-1-es világbajnokság állandó résztvevője lehet, miután konkrét szerződési ajánlatot kapott Eddie Jordantől, közölte a versenyző menedzsere a távirati irodával. Baumgartner a Sauber-Petronashoz távozó Giancarlo Fisichella helyére kerülne az ír istállóban.
Baumgartner Zsolt a múlt héten, a Jordan-Ford meghívására Indianapolisban tartózkodott az Amerikai Nagydíjon, és két fontos megkeresés is "befutott" hozzá. A számára már eddig is több lehetőséget biztosító Eddie Jordan korábban többször kijelentette, hogy alkalmasnak találja Baumgartner Zsoltot a Forma-1-es szereplésre, és ennek újabb jelét adta a tengerentúlon. A megállapodáshoz már "csak" a szponzorok megfelelő támogatására lesz szükség.

A szerződésajánlat alapján a 22 éves magyar versenyző lehet a Forma-1 első állandó kelet-európai szereplője. A 2001-es szezon utolsó három futamán a cseh Tomas Enge a Prost-csapatnál szerepelt, de azóta gyakorlatilag eltűnt az autósport elitkategóriájának közeléből.

Baumgartner boldog és csodálkozik

"Rendkívül hízelgő ez számomra, és nagyon bízom abban, hogy megvalósulhatnak a feltételek. Amennyiben ez így lesz, akkor jövőre hétről hétre képviselhetem Magyarországot a világ legnézettebb sporteseményén, olyan sztárok társaságában, mint Michael Schumacher" - nyilatkozta a 22 éves magyar versenyző.

Baumgartnert meglepte a Jordan ajánlata: "Erre még annak ellenére sem számítottam, hogy az utóbbi hónapokban többször is vezethettem teszteken és versenyeken a csapat autóját. Még nyár elején is csak abban reménykedtem, hogy esetleg néhány újabb tesztlehetőséget kapok a csapattól, de arra álmomban sem gondoltam volna, hogy pár hét leforgása alatt ilyen közel kerülhetek az állandó Forma-1-es szerepléshez."

Haug és Todt is gratulált

Az első magyar Froma-1-es pilóta Indianapolisban nem ülhetett autóba, de az Amerikai Nagydíj helszínén állítólag a sportág több meghatározó személyisége is külön gratulált korábbi szerepléséhez: "A McLaren-Mercedestől Norbert Haug, a Ferraritól Jean Todt sem sajnálta az időt arra, hogy személyesen mondja el nekem, gratulálnak a debütálásomhoz. Véleményük szerint jó munkát végeztem a Hungaroringen és Monzában. Természetesen minden verseny más, és mindenhol mások a feltételek, de a Forma-3000-es bajnok, Wirdheim pénteki tesztelése, illetve Ralph Firman hétvégi szereplése után a Jordan-csapat mérnökei és szerelői mellett sok más szakértő is úgy fogalmazott, hogy még nagyobb lett az értéke a monzai és hungaroringi teljesítményemnek."

Baumgartner karrierje a Jordannél
2002. augusztus 1.: a Magyar Nagydíj sajtótájékoztatóján bejelentik: augusztus 18-án a futam előtt Baumgartner Zsolt tesztelheti a Jordan-Honda autóját.
2002. augusztus 18.: Baumgartner Zsolt három kört tett meg a Jordan-Honda autójával a Magyar Nagydíj bemelegítő edzése után. "Nagyszerű élménnyel gazdagodtam. Személyesen megtapasztalhattam, hogy a Forma-1-es autó mindenben korszerűbb, mint a Forma-3000-es - mondta röviddel a "célbaérkezés" után.
2003. május 14.: Baumgartner Zsolt, a Forma-3000-es nemzetközi bajnokságban szereplő Coloni Motorsport versenyzője a Forma-1-es Jordan-Ford tesztpilótája lett.
2003. július 14.: Az angliai Northamptonhoz közeli Santa Podban Baumgartner Zsolt első alkalommal tesztelte - sikeresen - a Jordan-Ford Forma-1-es autóját.
2003. július 28. a Forma-1-es Német Nagydíj péntek reggeli tesztelésén történő bemutatkozás előtt, ezúttal Silverstone-ban gyakorolt sikeresen a Jordan-Ford autóján.
2003. augusztus 1.: a Forma-1-es Német Nagydíjon Baumgartner a Forma-3000-es nemzetközi bajnokságban szereplő Coloni Motorsport versenyzőjeként a Jordan-Forddal részt vett az első szabadedzést megelőző kétórás tesztelésen, és 9. lett tizenegy indulóból.
2003. augusztus 22.: a Magyar Nagydíj négycsapatos pénteki tesztelésén: 11 indulóból a hetedik legjobb időt érte el, megelőzve a Jordan-Ford két versenyzőjét, Ralph Firmant és a mindössze hét kört teljesítő Giancarlo Fisichellát.
2003. augusztus 23.: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) engedélyt adott arra, hogy a szombati első szabadedzésen balesetet szenvedett ír Ralph Firman helyett Baumgartner Zsolt folytassa a Jordan-Ford 12-es rajtszámú autójával a XVIII. Magyar Nagydíjat. 1:26.678 perces időt ért el a XVIII. Forma-1-es Magyar Nagydíj második időmérő edzésén, így rajthoz állhat a futamon.
2003. augusztus 24.: a Jordan-Forddal szereplő Baumgartner Zsolt a 35. körben befejezte a XVIII. Forma-1-es Magyar Nagydíjat. A 22 éves pilóta motorhiba miatt állt meg közvetlenül a boxutca előtt.
2003. szeptember 1.: újabb lehetőséget kapott a Jordan-Fordtól: szeptember 3-án részt vett a monzai Forma-1-es teszten, majd az Olasz Nagydíj szeptember 12-i tesztelésén is ő vezette a csapat egyik autóját.
2003. szeptember 3.: a Forma-1-es csapatok monzai tesztelésén 76 kört tett meg, és négy pilótát - köztük csapattársát, Giancarlo Fisichellát - megelőzve a 18. lett. .
2003. szeptember 11.: Ralph Firman, a Jordan-Ford pilótája bejelentette, nem vehet részt a hétvégi Forma-1-es Olasz Nagydíjon.
2003. szeptember 12.: Baumgartner helyettesíti a Forma-1-es Olasz Nagydíjon a sérült ír Ralph Firmant a Jordan-Ford versenyautóban, jelentette be Eddie Jordan csapatfőnök. A magyar versenyző kilencedik lett a péntek délelőtti négycsapatos tesztelésen, az első szabadedzésén a 19., az első időmérő edzésén a 17. helyen végzett.
2003. szeptember 13.: Baumgartner Zsolt a tizenkilencedik lett az Olasz Nagydíj második és harmadik szabadedzésén. A második időmérő edzésén 18. volt.
2003. szeptember 14.: Baumgartner Zsolt a 11. helyen ért célba az Olasz Nagydíjon.
2003. szeptember 17.: Ralph Firman, a Jordan-Ford pilótája nem érezte jól magát a Forma-1-es csapatok silverstone-i tesztelésén, ezért másnap Baumgartner Zsolt folytatta helyette a gyakorlást.
2003. szeptember 18.: Baumgartner Zsolt újabb sikeres Forma-1-es teszten van túl, ezúttal a silverstone-i pályán tett meg több mint 50 kört a Jordan Forddal.