Villeneuve: ''Vége az F-1-es karrieremnek'

2003.11.27. 16:54
Az 1997-es világbajnok úgy gondolja, többé már nem állhat rajthoz Forma-1-es futamon.
Jövőre biztosan egy világbajnokkal kevesebb lesz a Forma-1-ben, ugyanis már biztos, hogy Jacques Villeneuve nem talál magának csapatot a következő szezonra.

Az 1997-es világelsővel az idei utolsó futam előtt közölte a BAR istálló vezetősége, hogy csak akkor maradhat a csapatnál, ha vállalja, hogy 2004-ben ingyen fog versenyezni.

A kanadai, aki addig évi 18 millió dollárt tehetett zsebre, természetesen visszautasította az ajánlatot, de hajlandó lett volna a fenti összeg töredékéért a BAR-nál maradni.

Egy rosszindulatú pletyka áldozata lett

A csapatfőnök David Richards viszont ragaszkodott az álláspontjához, és azonnal szerződtette Villeneuve helyére Takuma Satót, a BAR-t motorokkal ellátó Honda tesztpilótáját.

Az 1997-ben világbajnok pilóta egy svájci sajtótájékoztatón beszélt először arról, miért is küldték el a BAR-tól.

"Múlt évben valaki azt kezdte rólam terjeszteni, hogy lehetetlen velem együtt dolgozni. Mindenki elhitte, még Bernie Ecclestone is, hiszen azzal jött hozzám, hogy keressek magamnak új csapatot"- nyilatkozta Villeneuve, majd elárulta, hogyan folytak a 2003 végén lejáró szerződésének meghosszabbításáról szóló tárgyalások.

"Több mint öt éven át dolgoztam a csapatért, szinte az egész karrierem rááldoztam. Erre idén, amikor a szerződéshosszabbítás szóba került, azt akarták, hogy ingyen versenyezzek tovább az istállónál. Szemétség volt, amit tettek".

Villeneuve szerint ráadásul még ez is színjáték volt, hiszen már jóval előbb eldöntötte a BAR vezetősége - valószínűleg David Richards csapatfőnök javaslatára -, hogy elküldi a csapattól.

'Már az év elején eldőlt, hogy kirúgnak'

"Biztos vagyok benne, hogy már az év elején eldöntötték, hogy 2004-ben Satót szerződtetik a helyemre, és ha ezt májusban közlik velem, tudomásul veszem, és nincs semmi probléma. Ők viszont egészen az utolsó futamig titkolták, hogy nem akarnak jövőre a csapatnál látni" - jelentette ki a 32 éves pilóta.

Villeneuve ezt követően a Jaguárnál próbálkozott, de oda pedig csak úgy mehetett volna, ha fizet a versenyzésért, erre pedig végképp nem volt hajlandó, így jövőre biztosan nem indul a Forma-1-ben.

Sőt, ő maga úgy gondolja, már soha többé nem is fog: "ha 2004-re nem találtam magamnak helyet az egyik csapatnál, nem valószínű, hogy 2005-re fogok".