Baumgartner aláírt a Minardihoz

2003.12.23. 14:29
Jövőre állandó szereplője lesz az autós gyorsasági világbajnokságnak Baumgartner Zsolt, miután kedden aláírta szerződését a Minardi csapatával. A megállapodás egy évre szól, hároméves opcióval
Baumgartner Zsolt kedden aláírta szerződését a Minardi csapatához, így az első magyar Forma-1-es pilóta jövőre az autós gyorsasági világbajnokság állandó szereplője lesz. Frank Tamás, a versenyző menedzsere az MTI-nek elmondta, hogy a megállapodás egy évre szól, hároméves opcióval.

"Az idei két futam után, melyen elindulhattam, minden vágyam az volt, hogy hivatalos pilóta legyek a Forma-1-ben" - nyilatkozta a megállapodás létrejötte után Baumgartner. - "A Minardi-szerződéssel egy álmom vált valóra. Rengetegen segítettek, amig idáig eljutottam, de különösen a menedzseremnek, Frank Tamásnak szeretnék köszönetet mondani. Paul Stoddart óriási lehetőséget ad nekem azzal, hogy leigazol, természetesen neki is köszönettel tartozom. Nagy kihívás áll előttem, alig várom, hogy elkezdhessek a Minardival dolgozni."

A szerződés közvetlen előzménye, hogy Gyurcsány Ferenc sportminiszter hétfőn bejelentette, a kormány támogatja Baumgartner szereplését. A tárca vezetője egyúttal jelezte: befektetésről van szó, egy olyan társaságot hoznak létre, amely birtokolja a pilóta versenyzésével összefüggő jogokat. A kormány a társaságba 4 millió dollárral száll be.

A Minardi tulajdonosa, Paul Stoddart szintén elégedetten beszélt a megállapodást követően. "Örülök, hogy ilyen rövid idö alatt sikerült megállapodnunk Baumgartnerrel. Hiszek benne, hogy a saját tehetsége, valamint az a közeg, amely a Minardinál már nagyon sok pilótának megalapozta a karrierjét, Zsoltot is a sportág legjobbjai közé emeli"- mondta optimistán az ausztrál üzletember.

A faenzai székhelyű Minardi-Cosworth tulajdonos-csapatfönöke december 17-én tett konkrét szerződési ajánlatot a magyar pilótának, akinek csapattársa az olasz Gianmaria Bruni lesz.

Baumgartner az augusztusi Magyar Nagydíjon mutatkozhatott be a Forma-1-ben, a szabadedzésen balesetet szenvedett Ralph Firmant helyettesítette, de motorhiba miatt fel kellett adnia a futamot. Szeptember 14-én az Olasz Nagydíjon viszont már befejezte a versenyt, s a 11. helyen ért célba.