Baumgartner: négymillió dollár helyett hatvanmillió forint az államtól

2004.02.09. 19:41
A pilóta menedzsmentje önszántából mondott le az F-1-es indulásához szükséges pénz feléről, de pilóta így is elindul a Minardival, mert "az istállóval kötött szerződés lehetővé teszi, hogy a szponzori összeg egy részét a tizennyolc futamból álló sorozat végéig realizálja a Baumgartner-csapat".
Az utóbbi hetekben semmiféle új információ nem látott napvilágot Baumgartner Zsolt F-1-es pályafutásával kapcsolatban, ám hétfőn a pilóta menedzsmentje a következő nyilatkozatot adta ki: "A Baumgartner Team és a Baumgartner család hosszú hetek tárgyalásait követően, arra az elhatározásra jutott, hogy megköszöni a magyar kormány korábban felajánlott, négymillió dolláros segítségét, de nem kívánja azt igénybe venni. A magyar állam ezzel együtt továbbra is segíti Baumgartner Zsolt Forma-1-es pályafutását: egy, a későbbiekben aláírásra kerülő szerződés alapján 60 millió forintos támogatást nyújt neki a Hungaroring Rt.-n keresztül".

A gazdasági társaságra nincs szükség

"Mindez azt jelenti, hogy a korábban tervezett, Baumgartner támogatására létrehozandó gazdasági társaság nem jön létre. Az arra vonatkozó mindenféle előzetes megállapodást a felek közös megyegyezéssel felbontották, így a garanciális problémák is feloldódtak. A magyar állam továbbra is büszke rá, hogy segítheti Baumgartnert, és szerződésben foglalt megállapodással támogatja a pilótát" - tudta meg az Index kormányközeli forrásból.

A hatvanmillió forintot az állami tulajdonban lévő Hungaroring Rt. adja Baumgartnernek.

A napokban eldőlhet Baumgartner sorsa

Baumgartner F-1-es karrierje viszont így sem forog veszélyben, a menedzsment tárgyalásban áll különböző szponzorokkal, akik fedeznék a Minardi által kért nyolc millió dolláros összeget - értesült az Index.

"A Minardi-Cosworth-szal kötött szerződés garantálja a 23 éves pilóta szereplését a teljes szezonra, továbbá egyes, a megállapodás titkossága miatt nyilvánosságra nem hozható kitételek lehetőséget biztosítanak arra, hogy a szükséges szponzori összeg egy részét a 18 futamból álló sorozat végéig realizálja a Baumgartner-csapat" - közölte továbbá Baumgartner menedzsmentje.

Frank Tamás, a versenyző menedzsere nem kívánta kommentálni a történteket, de a következő napokban további fejleményekre lehet számítani Baumgartner Forma-1-es szerződésével kapcsolatban.

December vége óta húzódik az ügy

Baumgartner Zsolt még decemberben írt alá a Forma-1-es Minardi istállóhoz, köszönhetően az állam által vállalt négy millió dolláros garanciának. Néhány hetes huzavona, a Mol támogatásának kényszerű elutasítása után úgy tűnt, mégsem indulhat az autósport leghíresebb kategóriájában, ám a rajongók és újabb szponzorok feltűnése mégis lehetővé tette a Minardi által kért pénz első részletének átutalását, vagyis a szerződés megvalósulását.

A 23 éves pilóta Valenciában már tesztelte is az olasz-ausztrál csapat autóját, sőt ezekben a napokban is gyakorol a géppel egy másik helyszínen, az olaszországi Misanóban.