Schumacheré az első kocka Melbourne-ben

2004.03.06. 07:17
A német ferraris, Michael Schumacher verhetetlen volt az Ausztrál GP időmérőjén, könnyedén szerezte meg karrierje 56. pole pozícióját. Baumgartner Zsolt is jól ment, a magyar pilóta három autót is megelőzött, így vasárnap a 17. rajthelyről indulhat.
Szombaton Melbourne-ben az időmérő edzésekkel folytatódott az Ausztrál Forma-1-es Nagydíj. Az Albert Park-i pályán ezúttal láthatta először a közönség az új rendszerű kvalifikációt, amikor a két részből álló tréninget közvetlenül egymás után rendezték.

Kipróbálták az új kvalifikációs-rendszert

Az első felvonásban az autók a tavalyi idényzáró Japán Nagydíj befutási sorrendjében indultak, és egyaránt egyetlen kört tehettek meg. Majd az ekkor kialakult sorrendet megfordítva tehették meg azt a körüket, amely ténylegesen döntött a rajthelyükről.

#alt# Ennek megfelelően a kvalifikációt a tavalyi Japán GP győztese, Rubens Barrichello kezdte, és a mezőny legmagasabb rajtszámú pilótája, vagyis Baumgartner Zsolt fejezte be. Az élen az első körök után Juan Pablo Montoya végzett, majd Michael és Ralf Schumacher következett, Kimi Raikkönent és David Coulthardot megelőzve.

Baumgartner éles köre jól sikerült

Baumgartner az első kanyarban hibázott egy kicsit, két kerékkel a fűre futott, így több mint hét másodperccel maradt el Montoya idejétől. Övé lett az utolsó idő, így amint befejezte a mért körét, szinte azonnal indulnia kellett a következőre. Csupán egy gyors tankolásra és kerékcserére állhatott a boxba.

Az első magyar F-1-es pilóta az éles fordulójában viszont már nem hibázott, javított teljesítményén, három tizeddel jobb kört ment, mint csapattársa, Gianmaria Bruni az első felvonásban, és egy ideig az ő nevével kezdődött az időlista. Bruni aztán műszaki hiba miatt nem tudta teljesíteni a második körét, a boxban maradt, így a jordanes Giorgio Pantano volt az, aki leszorította az élről Baumgartnert.

A magyar pilótának nem kellett viszont megelégednie a 19. Rajthellyel, ugyanis a jaguaros Christian Klien a felvezető körében lefutott a pályáról, megrongálta az autóját, és meg sem próbált mért időt teljesíteni, míg a Toyotával induló Olivier Panis technikai gondok miatt a boxból sem tudott kiállni. Baumgartner így még két helyet előre jött, és vasárnap a 17. Helyről vághat neki az Ausztrál Nagydíjnak.

"Jól megoldottam a feladatom"

"Nagyon idegfeszítő órákon vagyok túl, hiszen a fékekkel voltak nehézségeink az időmérés előtt, így boldog vagyok, hogy a legfontosabb mért körben nem hibáztam - mondta Baumgartner a kvalifikáció után. - Az első időmérő során megpróbáltam a határon autózni, arra használtam föl a kört, hogy megérezzem, meddig lehet elmenni, hol kell majd visszavenni az éles körben. Rögtön a célegyenesben érezhető volt, hogy a fékkel még mindig vannak gondok, de szerencsére sikerült korrigálnom és a pályán maradtam. Az idő ekkortól már nem számított, csak arra figyeltem, hogy minél biztonságosabban a boxba érjek, hiszen tudtam, hogy újra én következek, és a csapatnak alig lesz ideje korrigálni az autón. Rendezni kellett a gondolataimat is, hiszen ekkor az volt a feladatom, hogy egy hibátlan, és lehetőleg gyors kört menjek. Később Klien hibája is mutatta, hogy mindez nem könnyű ilyen helyzetben. Azt hiszem végül sikerült jól megoldanom a feladatot, hiszen a mért köröm 3 tizeddel jobb volt Bruniénál, annak ellenére, hogy ma is egymástól eltérő taktikával autóztunk, és holnap a verseny elején is az én autóm lesz a nehezebb."

A Ferrari könnyedén végzett az élen

Az élmezőnyben elmaradt a kiélezett küzdelem, Montoya ugyanis nem tudta megismételni remek teljesítményét, így mindkét Ferrari megelőzte a kolumbiait. Az első rajtkockát Michael Schumacher szerezte meg 74 ezredmásodperc előnnyel csapattársa, Rubens Barrichello előtt.

A negyedik helyről vasárnap a téli teszteken mutatott remek formáját igazoló BAR-Honda-pilóta, Jenson Button vághat neki a távnak, míg a harmadik sorban a renault-s Fernando Alonso és a jaguaros Mark Webber készülhet.

#alt# A másik Williams-BMW-ben Ralf Schumacher csak a nyolcadik pozíciót tudta megszerezni, Takuma Sato a BAR-Hondával gyorsabb volt nála, így a Japán a hetedik, a kilencedik Jarno Trulli, míg a tizedik helyen a kissé csalódást okozó Raikkönen áll. A finn mcLarenes társa, Coulthard csak a tizenkettedik lett, őt még Felipe Massa is megelőzte.

A hatszoros világbajnok Michael Schumacher, aki karrierje 56. Pole pozícióját szerezte szombaton, nagyon elégedett beszélt a trénig utáni sajtótájékoztatón.

"A csapaté az érdem"

"Nagyon örülök az eredménynek, az autó remekül működött - mondta a hetvenszeres futamgyőztes. - Köszönöm a csapat minden tagjának, hogy ilyen remek feltételeket biztosított nekem, a siker valójában az övék. Persze a verseny csak ezután következik, az jóval keményebb, kiélezettebb lesz, nagyon szoros küzdelmet várok."

A német ferraris márkatársa, Rubens Barrichello talán még Schumachernél is boldogabb volt: "a második hely nagyon jó, talán ha kicsit jobban összepontosítok, az első is meglehetett volna, ám így is rettentően elégedett vagyok, mert a kocsi lenyűgöző, a köridőink egyre jobbak".

A harmadik Montoya leginkább a Ferrarit dicsérte, és nem tűnt túlzottan csalódottnak.

"Nem lepődtem meg a ferrarik sebességén, jól futottak, de mi sem voltunk rosszak. A pálya első harmadában még javulhatunk, ezért szoros versenyt várok" - nyilatkozta a kolumbiai.

Az időmérő végeredménye, az Ausztrál GP rajtsorrendje

1 M. Schumacher Ferrari 1:24.408
2 R. Barrichello Ferrari 1:24.482
3 JP. Montoya Williams 1:24.998
4 J. Button BAR 1:24.998
5 F. Alonso Renault 1:25.699
6 M. Webber Jaguar 1:25.805
7 T. Sato BAR 1:25.851
8 R. Schumacher Williams 1:25.928
9 J. Trulli Renault 1:26.290
10 K. Räikkönen McLaren 1:26.297
11 F. Massa Sauber 1:27.065
12 D. Coulthard McLaren 1:27.294
13 C. Da Matta Toyota 1:27.823
14 G. Fisichella Sauber 1:27.845
15 N. Heidfeld Jordan 1:28.178
16 G. Pantano Jordan 1:30.140
17 Baumgartner Zsolt Minardi 1:30.681
18 G. Bruni Minardi idő nélkül
19 C. Klien Jaguar idő nélkül
20 O. Panis Toyota idő nélkül