'A Ferrari tönkre teheti a Forma-1-et'

2004.03.18. 10:38
A Williams-BMW csapatfőnöke, Sir Frank Williams szerint ha továbbra is csak a Ferrari nyeri a versenyeket, akkor hamarosan tönkre megy a Forma-1: "Az olasz istálló teljesítményét elismerem, viszont ha az egyeduralmuk nem szűnik meg, a nézők kikapcsolják a tévéket, így a szponzorok bezárják a pénztárcáikat, mi pedig lehúzhatjuk a rolót."
A Williams istálló névadó tulajdonosa, Sir Frank Williams komolyan aggódik a Forma-1 jövője miatt. Az angol menedzser szerint a Ferrari évek óta tartó egyeduralma és a folyamatosan növekvő költségek a csőd felé vezetik a csapatokat.

"A Ferrari-győzelmek árthatnak az F-1-nek"

"Ha nem történik változás a világbajnokságban, és továbbra is szinte csak a Ferrari nyeri a versenyeket, az a Forma-1-nek is árthat. A nézők meg fogják unni az egyhangú futamokat, kikapcsolják a tévéket, a nézettség csökkeni fog, így a szponzorok kevesebb pénzt adnak majd. Spórolnunk kell, különben meghalunk" - nyilatkozta szerdán a német Auto, Motor und Sport című lapnak Williams.

Az 1986 óta tolószékhez kötött szakember viszont elmondta még, hogy "az olasz istálló természetesen nem hibás a kialakult helyzetben, csak dicsérni lehet a tökéletes munkájukat, és a legnagyobb dicsőség az lenne, ha éppen a Williams-BMW-nek sikerülne letaszítania őket a csúcsról".

Sir Williams versenyzői az idény első nagydíján csak a negyedik és az ötödik helyet tudták megszerezni, ám mindketten úgy gondolják, a hétvégén Malajziában lesz esélyük a Ferrarik ellen.

Versenyben akarunk lenni az olaszokkal

"Az ausztráliai gyenge szereplésünk után azonnal elkezdtünk dolgozni, hogy csökkentsük a Ferrari és a mi a autóink közötti különbséget, vagyis Malajziában már versenyben akarunk lenni velük - nyilatkozta Juan Bablo Montoya. - A Távol-Keleten, majd utána Bahreinben is forróság várható, ami kedvez nekünk, hiszen a BMW motor rendkívül megbízható még melegben is, a Michelin abroncsoknak pedig egyenesen kedvez a hőség, akkor tapadnak a legjobban".

Márkatársa, Ralf Schumacher viszont már pesszimistábban látja a sepangi esélyeit: "Melbourne-ben bebizonyosodott, hogy rengeteget kell még dolgoznunk, ha a világbajnokságért akarunk harcolni. Malajziában valószínűleg még nem érjük utol a Ferrarit, de az előnyüket már csökkenthetjük. A kocsinknak és a gumiknak is jobban fekszik a meleg, mint az ausztráliai hűvös, felhős idő".

A McLaren csak pontokat remélhet

A Williams az idénynyitón legalább pontokat szerzett, a Mclarennek viszont még ez sem sikerült, az ezüstnyilak mindössze egyetlen pontot tudtak összekaparni. Nem csoda, hogy ezúttal nem is a győzelemre, hanem a pontszerzésre gondolnak első sorban.

"A szezonnyitó finoman szólva sem volt ideális nekünk, de azóta az angliai központunkban és a valenciai teszteken is rengeteget dolgoztunk, hogy jobbak lehessünk. Sepangban a hőséggel és a rettentő magas páratartalommal is meg kell küzdenünk, ezért a csapattársam és én Thaiföldön töltöttük az utóbbi szűk két hetet, hogy minél jobban alkalmazkodhassunk a körülményekhez" - szólt az Ausztráliában nyolcadikként végzett David Coulthard.

A másik ezüst gépet vezető pilóta, Kimi Raikkönen tavaly Malajziában nyert először, idén viszont csak álmodhat a sikerről: "A Maláj GP-hoz szép emlékek fűznek, hiszen itt nyertem az első F-1-es versenyem tavaly. Természetesen jó lenne megismételni az akkori sikert, de egyelőre már a pontszerzéssel is elégedett lennék".

"Biztosan közelebb tudunk kerülni hozzájuk"

Melbourne-ben a Ferrari mellett az élmezőnyből csak a Renault lehetett valamennyire elégedett a teljesítményével - Fernando Alonso harmadikként futott be -, és Sepangban valamivel jobb eredményekben reménykednek.

"A Ferrari lemosta a mezőnyt Ausztráliában, de bízunk benne, hogy képesek leszünk csökkenteni a hátrányunkat. Ha a gumijaink jobbak lesznek, mint az első futamon, biztosan közelebb tudunk kerülni hozzájuk" - számolt be az istálló terveiről Bob Bell technikai igazgató.