Schumacher újra verhetetlen volt

2004.03.21. 09:47
A Malajziai Nagydíjon a hatszoros világbajnok Michael Schumacher simán nyert, csak a kerékcserék körüli néhány körös időszakokban vesztette el az első helyet, megszorítani sem tudták az ellenfelek. Baumgartner először ért célba a Minardival, Jenson Button először állhatott dobogóra.
Az idei második F-1-es futamot, a magyar idő szerint vasárnap reggel rendezett Malajziai Nagydíjat is Michael Schumacher nyerte meg.

A hatszoros világbajnok már a rajtnál elhúzott, és csak a kerékcserék idején adta ki a kezéből a vezetést néhány körre. Riválisai megszorítani sem tudták, a második Montoya tíz másodperces hátránnyal ért célba.

A Malajziai Nagydíj végeredménye
1 M. Schumacher Ferrari 1:31:07.490
2 JP. Montoya Williams + 5.022
3 J. Button BAR + 11.588
4 R. Barrichello Ferrari + 13.616
5 J. Trulli Renault + 37.760
6 D. Coulthard McLaren + 53.038
7 F. Alonso Renault + 1:07.877
8 F. Massa Sauber + 1 kör
9 C. Da Matta Toyota + 1 kör
10 C. Klien Jaguar + 1 kör
11 G. Fisichella Sauber + 1 kör
12 O. Panis Toyota + 1 kör
13 G. Pantano Jordan + 2 kör
14 G. Bruni Minardi + 3 kör
15 T. Sato BAR + 4 kör
16 Baumgartner Zsolt Minardi + 4 kör
Nem értek célba 17 K. Räikkönen McLaren + 16 kör
18 N. Heidfeld Jordan + 22 kör
19 R. Schumacher Williams + 29 kör
20 M. Webber Jaguar + 33 kör
A német szupersztár pályafutása 72. győzelmét szerezte, ám a verseny embere ennek ellenére - talán mondhatni - Jenson Button, a BAR-Honda versenyzője volt, aki életében először állhatott a dobogóra, harmadik lett.

Baumgartner Zsoltnak szintén jó versenye volt, a magyar pilóta tizenhatodikként ért célba. Nehezebb pillanatai ugyan akadtak, egyszer a pályáról is lefutott, de végül eljuttatta a kockás zászlóig a Minardit, amellyel először fejezett be versenyt.

Nyilatkozatok

Michael Schumacher: "Örülök, hogy ismét sikerült nyernünk. Jó volt a rajtom, de Montoya az egész versenyen át gyorsan vezetett, végig a nyomomban száguldott, ezért egy pilllanatra sem engedhettem ki, vagyis egyáltalán nem volt könnyű győzelem. Az autó viszont csodálatosan ment, a gumik a melegebb körülményeket is jól bírták, nagyon élveztem a versenyzést. Bár kétszer nyertünk, nem ülhetünk nyugodtan az eredményeinken, még 16 futam hátra van, bármi megtörténhet. Persze tény, hogy jobbak vagyunk a többi csapatnál, de azok is nagyon gyorsan fejlődnek."

Tekintse meg képeinket
Juan Pablo Montoya: "Jó verseny volt, a nyolc szerzett ponttal elégedett vagyok. Talán utolértem volna Schumachert, ha Barrichello az utolsó kerékcserém után nem tart föl, de hát természetes, h a brazil védi a csapattársát. Sokat fejlődtünk az ausztráliai verseny óta, jó úton vagyunk."

Jenson Button: "Nagyon jó érzés ilyen előkelő társaságban lenni, rettentően vártam már erre a pillanatra. A csapat érdeme ez a siker, annyira keményen dolgozott mindenki, hogy az szinte elmondhatatlan. Rettentően boldog mindenki ezekben a pillanatokban a BAR-Hondánál."

Baumgartner Zsolt: "Iszonyatosan elfáradtam, hiszen a szélsőséges időjárási körülmények mellett ezúttal az autó is szélsőségesen viselkedett. A csapatnál mindenki örül annak, hogy mindkét Minardi célba ért, a csapatnál elégedetten értékelik a versenyt, de én ugyanezt nem mondhatom el magamról. Sokat jelent ugyan, hogy célba értem, és egy teljes versenyen át szokhattam az autót, de ennél sokkal jobb versenyben reménykedtem. Az időmérésen nagyon jól eltaláltuk az autó beállítását, de a versenyen végig szinte szenvedtem. Jobb volt a rajtom, mint Melbourne-ben, de hiába kerültem a csapattársam, Bruni elé, a második körben hibáztam egyet és vissza tudott előzni. Az autó a gyors kanyarokban végig csúszkált, és állandó küzdelmet jelentett a pályán tartani. A második bokszkiálláskor a vezetőszárnyat is kicseréltük, de ez sem segített sokat".

A Malajziai nagydíj percről percre:

Rajt:a két Ferrari tökéletesen jött el, Michael Schumacher vezet, Barrichello a második, az első sorból rajtoló Webber nagyon beragadt. Montoya feljött harmadiknak, Raikkönen a negyedik, majd Trulli és Button következik. Baumgartner remekül jött el, a 16 volt.

2: Montoya és Raikkönen is megelőzte Barrichellót, a kolumbiai már Schumachert támadja. Alonso az utolsó helyről indulva már a tizedik.

3: Barrichello nagyon leleassult, már Button is támadni kezdte, amikor az angol mellett elment Trulli, aki viszont néhány kanyarral később visszaelőzte a Renault-t. A pálya egyik szakaszán esik.

4: Alonso megelőzte Webbert és már a nyolcadik: az ausztrál majdnem felkente a falra a célegyenesben a spanyolt, aki végül kívülről előzte meg a Jaguart.

5: Webber defektet kapott, sorra mennek el mellette az autók. Baumgartner a 18. helyen van, az élen Schumacher két másodperccel vezet Montoya előtt.

6: sorrend: M. Schumacher, Montoya, Raikkönen, Barrichello, Trulli, Button, Coulthard, Alonso.

7: Alonso már Coulthardot támadja. Az eső elállt.

9: Webber ellen vizsgálatot indított a nemzetközi szövetség. Az ausztrál áthaladó büntetést kapott.

10: M. Schumacher és Alonso is tankolt. A német az öccse mögé jött vissza, Montoya vezet. A ferraris a hetedik.

11: Barrichello, Trulli és Raikkönen is tankolt, az olasz a boxban megelőzte a brazilt.

12: Ralf Schumacher is kereket cserélt.

13: Montoya járt a boxban, és a második helyre jött vissza. Button és Trulli folytatta a küzdelmét, újra oda-vissza előzték egymást. Baumgartner a 19.

14: Montoya valamivel gyorsabb, mint Schumacher, a kolumbiai közelít a némethez. A Williams-BMW jóval könnyebb lehet a Ferrarinál, mert gyorsabb volt a tankolása.

15: Schumacher négy másodperccel van Montoya előtt, de utóbbi nagyjából öt tizeddel gyorsabb körönként. Sorrend: M. Schumacher, Montoya, Raikkönen, Trulli, Button, Barrichello, Coulthard, Alonso.

19: Schumacher féltucat kör óta először volt gyorsabb Montoyánál. Trulli másodszor tankolt.

20: Schumacher előnye alig csökkent, még mindig négy másodperc körül van az előnye.

23: az esőfelhők eltűntek, süt a nap. Alonso megelőzte Coulthardot. Schumacher már 6 másodperccel vezet.

Baumgartner Zsolt
24: Baumgartner az utolsó helyre esett vissza. Alonso rengeteg üzemanyagot kapott, Coulthard a boxban simán visszaelőzte.

25: Raikkönen tankolt, Webber kicsúszott és kiesett.

26: M. Schumacher, Montoya és Button is másodszor járt a boxban. Button Raikkönen elé jött vissza a boxból, így két helyet ugrott előre.

27: Ralf Schumacher kocsija kigyulladt, a német a füvön parkolt le és kiállt. Motorhiba. Barrichello másodszor is tankolt.

28: a kerékcserék után Schumacher továbbra is vezet, második Montoya, Button harmadiknak jött föl. Utánuk Raikkönen, Barrichello, Trulli, Coulthard és Sato következik.

32: Baumgartner az egyik kanyarban a fűre futott, de azonnal vissza is manőverezett az aszfaltra. A magyar a 18. helyen halad, mögötte nincs már senki.

35: Sato tankolt, így Alonso jött föl nyolcadiknak.

36: Heidfeld lelassult, a boxba jött és feladta. Valószínűleg váltóhiba.

38: Coulthard harmadszor is tankolt.

A világbajnokságok állása
Pilóták
1 M. Schumacher Ferrari 20
2 R. Barrichello Ferrari 13
3 JP. Montoya Williams 12
4 J. Button BAR 9
5 F. Alonso Renault 8
6 J. Trulli Renault 6
7 R. Schumacher Williams 5
8 D. Coulthard McLaren 4
9 F. Massa Sauber 1
Konstruktőrök
1 Ferrari 33
2 Williams 17
3 Renault 14
4 BAR 9
5 McLaren 4
6 Sauber 1
39: Montoya harmadszor járt a boxban.

40: Schumacher harmadik kerékcseréje is hibátlanul sikerült.

41: Raikkönen lelassult, a motorházból füst jön. A finn feladta.

44: Schumacher hét másodperccel vezet Barrichello előtt, aki edig csak kétszer volt tankolni. Montoya hátránya kilenc másodperc.

45: Barrichello harmadszor is tankolt. Negyediknek jött vissza, Button mögé.

48: Panis kapott áthaladó büntetést, mert gyorsan hajtott a boxban. Barrichello egy kicsit lefutott a pályáról, de azonnal vissza jött.

50: Schumacher tíz másodperccel vezet Montoya, és hússzal Button előtt.

51: öt körrel a vége előtt Schumacher, Montoya, Button, Barrichello, Trulli, Coulthard, Alonso, Sato a sorrend.

53: Sato motorja tönkre ment. Nyolcadik volt, Massa jött föl a helyére.

56: M. Schumacher megnyerte a Malajziai GP-t. Montoya lett a második, Button - aki életében először állhat dobogóra - a harmadik.

Baumgartner célba ért, a Minardi magyar pilótája a 16. lett.