Baumgartner bírta, a motorja nem

2004.04.04. 13:25
Michael Schumacher könnyedén nyerte meg a Bahreini Nagydíjat is. Baumgartner Zsolt ellenben lerobbant, a magyar Minardijának a motorja ment tönkre. A két Ferrari mögött egész izgalmas verseny volt, sok előzéssel. Button ismét harmadik lett, a Williams és a McLaren leszerepelt.
Michael Schumacher könnyedén nyerte meg az első Bahreini Nagydíjat is, a német pilóta szinte a futam összes körében vezetett, csak a boxkiállások idején került egy kissé hátrébb. Mögötte csapattársa, Rubens Barrichello futott be, teljessé téve a Ferrari kettős győzelmét.

Újra Button került a legközelebb a ferrarikhoz

A harmadik helyen csakúgy, mint két hete Malajziában ismét Jenson Button végzett a BAR-Hondával. Mögöttük a renault-k, a másik BAR-Honda, az egyik Wiliams és Webber Jaguarja szerzett még pontot.

A két élcsapat, a Williams és a McLaren igen csúfosan szerepelt, Ralf Schumacher a hetedik lett, Montoya fékhibák miatt csak a 13., míg az ezüstnyilak közül egyik sem ért célba. Raikkönen motorja hat kört bírt ki, Coulthard gépe, néhány fordulóval a vége előtt robbant le.

A magyar versenyző motorja nem bírta

Baumgartner Zsoltnak csendes versenye volt, a magyar a 18. helyen futott, amíg a 47. körben fel nem mondta aszolgálatot a Minardi Cosworth motorja.

A Bahreini Nagydíj végeredménye:
1 M. Schumacher Ferrari 1:28:34.875
2 R. Barrichello Ferrari + 1.367
3 J. Button BAR + 26.687
4 J. Trulli Renault + 32.214
5 T. Sato BAR + 52.460
6 F. Alonso Renault + 53.156
7 R. Schumacher Williams + 58.155
8 M. Webber Jaguar + 1 kör
9 O. Panis Toyota + 1 kör
10 C. Da Matta Toyota + 1 kör
11 G. Fisichella Sauber + 1 kör
12 F. Massa Sauber + 1 kör
13 JP. Montoya Williams + 1 kör
14 C. Klien Jaguar + 1 kör
15 N. Heidfeld Jordan + 1 kör
16 G. Pantano Jordan + 2 kör
17 G. Bruni Minardi + 5 kör
Nem értek célba:
18 D. Coulthard McLaren + 6 kör
19 Baumgartner Zs. Minardi + 12 kör
20 K. Räikkönen McLaren + 50 kör

A dobogósok nyilatkozatai

Michael Schumacher: "Örülök a győzelemnek, annál is inkább, mert nem volt könnyű hétvége. Pénteken nem keveset bajlódtunk a beállításokkal, ám végül sikerült rendesen kiegyensúlyoznunk a kocsit. A futamon végig nyomnom kellett, az első kanyarban a csapattársam igen közel volt hozzám, és a csúszós aszfalton nem volt könnyű versenyezni. Győztem, jól éreztem magam Bahreinben, remélem, jövőre is visszajöhetek ebbe a különleges országba."

Rubens Barrichello: "A fékeim nagyon hidegek voltak a rajtnál, majd az első körökben szintén, ezért kissé lemaradtam Schumachertől. Tudtam, ha felmelegszenek, újra közelebb kerülök hozzá, devégül nem tudtam jobban megközelíteni, mert a boxban gond volt az újraindulásnál, amellyel nagyjából tíz másodpercet veszítettem. Ez a különbség meg is maradt végig a versenyen köztünk"

Jenson Button: "Boldog vagyok, hogy sorozatban másodszor is a dobogóra állhattam. Köszönet a csapatnak, különösen a szerelőknek, akik ismét hihetetlenül dolgoztak, nekik köszönhető, hogy tökéletesen bejött a taktikánk, és odaérhettem a harmadik helyre."

A Bahreini Nagydíj körről-körre

Az első közel-keleti futamon, Bahreinben meglepetésre nincs különösen meleg, az ég igen felhős. A felvezető körre Bruni autója nem tudott elindulni. Baumgartner indul a mezőny legvégéről, mert az ő autójában is motort cseréltek a szombati időmérő után.

Rajt: Schumacher és Barrichello tisztán eljöttek, a német vezet. Montoya a harmadik, majd Sato és Ralf Schumacher következik.

1 kör: Alonso a boxba állt, első szárnyat kellett cserélni a kocsiján. A sorrend: M. Schumacher, Barrichello, Montoya, Sato, Ralf Schumacher, Trulli, Button , Panis.

3 kör: Schumacher már majdnem 4 másodperccel van Barrichello és hattal Montoya előtt.

4: Baumgartner a 18. helyen áll, mögötte van a boxból indult csapattársa, Bruni és Alonso, akinek lecserélték az első szárnyát.

5: Ralf Schumacher támadja Satót, Raikkönen Kliennel küzda a 14. helyért.

6: Ralf Schumacher összeütközött Satóval, a német kipördült, és annak ellenére, hogy visszajött a pályára, nagyon lelassult, majd a boxba állt. Raiikkönen motorja hat kört bírt ki. A finn sorozatban a hramdik futamon is műszaki hiba miatt esett ki. 8: Schumacher máris kereket cserélt és tankolt. Coulthard és Massa is a boxban járt.

9: Barrichello és Montoya szintén tankolt. A brazil kocsija csak nehezen tudott elindulni.

10: Sato vezetett, életében először, majd a boxba állt és kereket cserélt. Button maradt az élen, mögötte Schumacher.

11: Button tankolt, Schumacher újra vezet, Barrichello, Montoya előtt. Klien megelőzte Massát, így 13.

Sato és Ralf Schumacher ütközését kivizsgálják a versenyfelügyelők, döntés a leintés után várható. Ugyan ez igaz Barrichello és Trulli esetére, akik a boxból való kihajtáskor ütköztek majdnem össze.

Baumgartner is túl van már az első kerékcseréjén, a 17. helyen halad a magyar pilóta.

15: Schumacher már 12 másodperccel van Barrichello és 15-tel Montoya előtt. A további sorrend: Trulli, Sato, Button, Coulthard.

16: Klien kipördült, de vissza állt.

A vb-k állása három futam után
Pilóták
1 M. Schumacher Ferrari 30
2 R. Barrichello Ferrari 21
3 J. Button BAR 15
4 JP. Montoya Williams 12
5 J. Trulli Renault 11
6 F. Alonso Renault 11
7 R. Schumacher Williams 7
8 D. Coulthard McLaren 4
9 T. Sato BAR 4
10 F. Massa Sauber 1
11 M. Webber Jaguar 1
Konstruktőrök
1 Ferrari 51
2 Renault 22
3 Williams 19
4 BAR 19
5 McLaren 4
6 Sauber 1
7 Jaguar 1
17: Sato nagyot hibázott, ráfutott a kerékvetőre és eltörte a kocsija első szárnyát. Button azonnal elment mellette, így ötödik az angol.

18: Baumgartner a 18. helyen áll, Sato a boxba ment szárnycserére.

19: Alonso támadja Massát, mögöttük Ralf Schumacher is közel van.

20: Alonso és Ralf Schumacher is megelőzte Massát.

22: Schumacher lekörözte Baumgartnert.

23: Coulthard másodszor is tankolt.

24: Schumacher letudta második tankolását is. A világbajnok a boxból kijövet majdnem ütközött Trullival. A nénet harmadiknak jött vissza.

25: Trulli járt a boxban. Barrichello vezet, Montoya és Schumacher előtt.

26: Montoya és Button tankolt.

27: Barrichello járt a boxban, Schumacher vissza vette a vezetést, mögötte a csapattársa és Montoya. Trulli, Button, Coulthard, Sato és Webber a további sorrend.

28: Webbert Alonso támadja.

30: Webber nagy sebességnél bevágott Alonso elé, de néhány kanyarral később, a célegyenes végén a spanyolnak sikerült az előzés.

32: Schumacher továbbra is vezet, Sato megelőzte Coulthardot, és hatodiknak jött föl. Ralf Schumacher kilökte Fisichellát, de az olasz vissza tudott állni.

37: Sato állt ki tankolni harmadszor is. Az első nyolc sorrendje változatlan, Schuamcher, Barrichello, Montoya az első három.

38: Trulli is tankolt.

39: Montoya is letudta a harmadik pit stopját.

40: Button is túl van az utolsó, harmadik kerékcseréjén, csakúgy, mint Baumgartner.

41: Schumacher az élről jött tankolni, másodiknak ment vissza, de Barrichello mér csak kétszer volt a boxban.

43: Barrichello is járt a boxban, így Schumacher újra vissza vette a vezetést.

46: Button jön föl Montoyára, az angol már csak három percre van a harmadik helyen autózó kolumbiaitól. Trulli, Sato, Alonso, Coulthard a további sorrend.

47: Baumgartner motorja tönkre ment, amagyar pilóta feladta.

'Jó ritmusban versenyeztem'
"Meglehetősen szerencsétlenül kezdődött a verseny, hiszen csapattársam, Gianmaria Bruni autója a felvezetőkör előtt nem indult be, így ő kénytelen volt a bokszutcából a mezőny után eredni. Az én autómmal is felmerültek ugyanezek a problémák a rajtrácson, de egy elektronikai újraindítással meg tudtam a gondot oldani, és a ki-bekapcsolást követően el tudtam indulni. A verseny elején aztán a bosszantó közjáték ellenére nem volt semmi gondom, amit jól jelzett, hogy megfelelő köridőket tudtam menni. A verseny első felében voltak olyan körök, amikor végig partiban voltam a Jordan autóival, és Gimmihez képest is rendre jobbak voltak a köreim. Sokkal jobban viselkedett az autó, mint a korábbi versenyeken, jó ritmusban tudtam versenyezni, úgyhogy nagyon bíztam abban, hogy képes leszek befejezni a futamot. A gondok a harmadik kerékcserét követően kezdődtek, amikor egyszerre érthetetlenül gyengülni kezdett az autó. Éreztem, hogy lassulok, de reménykedtem, hogy elvergődhetek a célig, ám a motorból feltörő füstöt észlelve be kellett látnom, hogy nincs értelme a további erőlködésnek" - nyilatkozta a futamot követően Baumgartner Zsolt.

48: Button simán megelőzte Montoyát, a Williams feltűnően lassú.

49: Trulli is megelőzte Montoyát, aki így már csak az ötödik.

50: Coulthard negyedszer is a boxban volt, valamilyen műszaki gondja lehetett, mert bár visszaengedték a versenybe, csak a boxutca végéig jutott el. A skót is feladta, így Ralf Schumacher a nyolcadik.

53: Sato és Alonso is elment Montoya mellett, a kolumbiai hetedik.

57., utolsó kör: Schumacher lekörözte Montoyát, majd megnyerte karrierje 73. versenyét. A további sorrend: Barrichello, Button, Trulli, Sato, Alonso, Ralf Schumacher, Webber.