Palik: 'Senna halála az évszázad tragédiája az autósportban'

2004.04.26. 10:53
A Forma-1 világa a napokban emlékezik vissza a tíz éve elhunyt Ayrton Sennára és az imolai tragédiára. Palik László, a Hungaroring Rt. elnöke egy olyan történetet idézett fel, mely jól jellemzi a háromszoros világbajnok versenyhez való hozzáállását.
A Forma-1 világának szereplői a napokban sorra megemlékeztek Ayrton Sennáról, a tíz éve Imolában elhunyt háromszoros brazil világbajnokról. Sok emléket őriz a klasszis pilótáról Palik László. A Hungaroring Rt. elnöke megkeresésünkre nem kívánt Sennára emlékezni, mint mondta, számára még mindig felfoghatatlan, hogy már nem él a háromszoros világbajnok. Éppen ezért egy érdekes történetet mondott el a pilótáról, amely véleménye szerint a legjobban jellemzi a 34 éves korában elhunyt versenyzőt.

Súlyos baleset, zokogás

"Még 1990-ben történt Jerezben, (akkor még ott volt a Spanyol Nagydíj futama) az időmérő edzésen Dávid Sándorral a pálya mellett sétáltunk és nézelődtünk. Egyszer csak érkezett Donnelly, aki hatalmasat bukott, a kocsija szabályszerűen kettészakadt. A pilóta teljesen kicsavart testtartással feküdt a betonon" - kezdte Palik.

A bírók azonnal leállították a futamot, szinte egyszerre értek oda Sennával. Palik szerint a brazil rögtön jelezte, ne nyúljon senki a sérülthez, azonnal jönnek a mentők. Az orvosi stáb pillanatokon belül ott is volt, így elindultak visszafelé. A riporter egyszer csak azt vette észre, valaki furcsa mozgással megy előttük és érdekes hangokat hallat. Utolérte és akkor látta, hogy Senna volt az, aki zokogott.

A valaha ment leggyorsabb kör

"Alig pár perc volt már csak hátra az újraindított edzésből és úgy véltük, Senna ilyen előzmények után már nem jön ki a bokszutcából. Két perccel az edzés vége előtt aztán kigurult, ment egy bemelegítő kört, majd tíz másodperccel a vége előtt elkezdte az időmérő (repülő) körét és a valaha futott leggyorsabb kört mente a pályán" - elevenítette fel Hungaroring Rt. elnöke a szenzációs teljesítményt.

"Erre csak ő volt képes. Szerintem sem előtte, sem utána nem volt olyan versenyző, akinek ilyen idegrendszere, koncentrációs készsége lett volna. Úgy érzem felesleges őt Schumacherrel összehasonlítani, hiszen soha nem tudhatjuk meg, mire mentek volna egymás ellen" - reagált Palik az összehasonlítást firtató kérdésre. "Nem szeretnék nagy szavakat használni, de azt nyugodtan kijelenthetjük, Senna halála az évszázad tragédiája az autósportban" - zárta le a történetet Palik.