Webber a Williams favoritja

2004.05.13. 09:55
A szezon végén a Williams-BMW-t biztosan otthagyja Juan Pablo Montoya, és több mint valószínű, hogy másik pilótájuk, Ralf Schumacher is távozik, a Toyotához. Utódjaik - az Autosport című szaklap szerint - a Webber, Coulthard, Villeneuve, Fisichella négyesből kerülhetnek ki. A kvartettből az ausztrál a legesélyesebb az egyik helyre, társa a három sztár valamelyike lehet.
Mióta tavaly novemberben a McLaren-Mercedes vezetői bejelentették, szerződtették a 2005-ös idényre Juan Pablo Montoyát, a Williams-BMW sztárját, a világsajtó rengeteget ír arról: ki pótolhatja a kolumbiait? Azóta pedig, hogy az utóbbi hónapokban a kék-fehérek másik versenyzőjének, a szezon végén lejáró megállapodással rendelkező Ralf Schumachernek a hosszabbítási tárgyalásai eredménytelenül zárultak, egyértelművé vált, a Williams jövőre szinte biztosan két új pilótával indul a világbajnokságon.

Egy plusz három pilóta két helyre

A leghíresebb angol szaklap, a csütörtökönként megjelenő Autosport legújabb száma állítja, Ralf Schumachert már csak az aláírás választja el attól, hogy 2005-től a Toyota sofőrje legyen, sőt, a magazin azt is tudni véli, hogy a Williams négyfősre csökkentette a szerződtetni kívánt pilóták listáját. Az újság úgy értesült, a Mark Webber, Giancarlo Fisichella, David Coulthard, Jacques Villeneuve kvartettből kerül ki az istálló két új alkalmazottja.

Négyük közül Mark Webber az első számú favorit, őt mindenképpen le akarja igazolni Sir Frank Williams csapattulajdonos. A tárgyalásokat viszont nehezíti, hogy az ausztrálnak élő szerződése van jelenlegi csapatával, a Jaguarral.

A Williams persze minden bizonnyal hajlandó lesz kivásárolni 28 éves kiszemeltjét, így valójában már az a kérdés, ki lesz az ausztrál csapattársa.

Fisichella, Coulthard és Villeneuve ingyen igazolható

Giancarlo Fisichella pillanatnyilag a Sauber-Petronasnál versenyez, szerződése 2005 végéig szól, ám benne van, hogy ha egy jobb istálló hívja, az idény végeztével ingyen vihető.

David Coulthard és Jacques Villeneuve helyzete még egyszerűbb. A skótot a szezon végén mindenképpen menesztik a McLarentől, a kanadai pedig kihagyta az idei évet, szabad ügynök, vagyis ahhoz ír alá, akihez akar.

Ráadásul kettejük esélyeit növeli, hogy korábban már vezettek a Williamsnél. Coulthard 1994-ben és a teljes 1995-ös szezonban volt a grove-i székhelyű team versenyzője, épp őt váltotta Villeneuve 1996-ban. A harminckét éves észak-amerikai egy évvel később világbajnokságot nyert a kék-fehérekkel, majd 1998 végén távozott a BAR-hoz.

Augusztusban nevezik meg a kiválasztottakat

Ha a fenti négy sztár közül csak eggyel, vagy eggyel sem sikerülne megegyezni, akkor jöhet szóba a korábban szintén esélyesnek tartott Marc Gené, Antonio Pizzonia, Nick Heidfeld és Scott Dixon.

A Williams-BMW egyik szóvivője, Liam Clogger épp szerdán jelentette be, hogy augusztusban nevezik meg hivatalosan a jövő évi pilótakettőst.