Schumacher: Montoya rossz döntést hozott

2004.05.24. 13:27
A baleseteknek köszönhetően az idény legizgalmasabb futama, a Monacói Nagydíj után gyorsan elkezdődött az érintett pilóták és csapatok szópárbaja. Alonso egyértelműen Ralf Schumachert okolja, nem is hajlandó vele szóba állni. Michael Schumacher azonban nem feltételezi Montoya rosszindulatát.
A tavaly áprilisi Brazil Nagydíj után több mint egy évvel nem ért újra célba a hatszoros világbajnok, az idén eddig öt futamot nyerő Michael Schumacher. A német klasszis a 46. körben esett ki, miután a biztonsági autó mögött nekicsapódott az alagút falának.

Brawn: Montoya nekiment Michaelnek

A Ferrari vezetése természetesen versenyzője védelmére kelt, és Ross Brawn kifejtette: "Michael - mint az ilyenkor megszokott - a fékeket melegítette, amikor elmondása szerint Montoya nekiment hátulról, és a falnak lökte, minek köszönhetően kitörött a bal első kereke, és fel kellett adnia a versenyt. Kár, hogy így ért véget ez a nagydíj." Brawn egyébként korántsem menti fel a kolumbiai pilótát, megteszi viszont ugyanezt Schumacher, még ha a maga módján is.

A német így értékelt: "Nem feltételezem, hogy Montoya szándékosan lökött meg, csak egyszerűen rossz döntés hozott, nem helyesen értékelte a szituációt, amikor én erősen fékeztem. Ezért futott belém."

Head: Montoya nem rosszindulatú

A BMW egyik főmérnöke, Sam Michael ugyanakkor arról tett említést, és ezt adatokkal is alátámasztotta, hogy Montoya két másodpercen keresztül fékezett, és el sem kerülhette volna az ütközést. Szerinte hozzá sem ért, és a balesetet illetően teljesen felmenti. Patrick Head is világossá tette, nem Montoya hibázott. "Bármit mondjon is a Ferrari, Juan nem elvetemült és rosszindulatú pilóta."

A két pilótát egyébként meghallgatta a versenybíróság is, és a történteket normális versenybalesetnek minősítette, ezzel együtt egyikőjüket sem marasztalták el.

Alonso: Felfoghatatlan, mit művelt Ralf

Sokkal nagyobb vihart kavart Ralf Schumacher és a spanyol Alonso balesete, amikor a spanyol szintén megpördült az alagútban. "Felfoghatatlan, mit művelt Ralf" - fakadt ki a Reanault pilótája.

"A kanyarban jobbra húzódott, elvette a gázt, azt hittem nyugodtan lekörözöm végre - már korábban is integettek neki a bírók -, majd hirtelen, és számomra igen váratlan újra gázt adott" - magyarázta, arra azonban nem tért ki, megcsúszott-e, azért fordult keresztbe épp a német előtt, vagy összeért a két autó.

Ralf: Van jobb dolgom is, mint ezzel az üggyel foglalkozni

Megjegyezte viszont: "remélem eltiltják, mert nem először tette tönkre riválisai versenyét. Ralf túlment az egészséges agresszivitás határán. Nem is vagyok hajlandó szót váltani vele."

"Nem akartam még több időt elpazarolni, ezért nyomtam a gázt" - jelentette ki Ralf Schumacher. "Van jobb dolgom is, mint ezzel az üggyel foglalkozni" - tette hozzá egyértelműsítve, hogy nem tartja hibásnak magát, még ha Alonso hevesen integetett is neki a futam közben is.

Trulli, a káosz hercege
NÉMETORSZÁG:
Kronenzeitung: "Ez a futam Hollywoodban is megállta volna a helyét. Megszakadt a világbajnok aranyszériája."
Der Standard: "Monaco megdöntötte Schumachert, és megkoronázta Trullit."
Die Presse: "Schumacher megüthette volna a főnyereményt, de ezúttal rossz lapra tett."
ANGLIA:
Daily Mirror: "Kicsúszás és vita lett a rekordkísérlet vége."
The Sun: "Erre a látványra senki sem számított: összetört Schumi Ferrarija."
The Times: "Trulli vasidegekkel nyerte meg a krimit, Schumachert megállította az új hullám."
SVÁJC:
Blick: "Montoya kilőtte Schumit, véget ért a vörös álom. Végre egy unalommentes verseny, a Forma-1 újra a régi fényében tündököl."
FRANCIAORSZÁG:
Liberation: "Ez a forgatókönyv még Cannes-ban is díjat nyert volna. Eddig a többség a mellékszerepekre volt kárhoztatva, de most új arcok tűntek fel Monaco napfényes kulisszái között."
Le Figaro: "Jarno Trulli a káoszherceg, Schumachernek csak a vörös szőnyeg jutott."
Le Parisien: "Trulli és a Renault legszebb napja!"
OLASZORSZÁG:
La Gazzetta dello Sport: "Csak az égieket okolhatjuk ezért a különös vasárnapért. Az ördögi sors megtorpantotta Schumachert és a Ferrarit a nagy menetelésben, de hamarosan mindketten újra verhetetlenek lesznek."
Corriere della Sera: "Olasz hódítás Monte-Carlóban. Trulli tökéletesen versenyezte végig az őrületes futamot."
Libertr: "Trulli, az olasz király bankot robbantott Monacóban."