Schumacher hatvanadszor indul az élről

2004.05.29. 17:50
Nagy fölénnyel Michael Schumacher volt a leggyorsabb az Európai Nagydíj vasárnapi indulási sorrendjéről döntő második időmérő edzésen. A német pilóta Forma-1-es pályafutása során hatvanadszor szerezte meg az első rajthelyet. Baumgartner Zsolt a tizennyolcadik időt futotta, de csapattársa, Bruni idejét motorcsere miatt törölték, így a magyar a 17. helyről indulhat vasárnap.
A Nürburgringen rendezett Európa Nagydíj pénteki és szombati szabadedzésein előbb a BAR-Honda tesztpilótája, Anthony Davidson, a mcLarenes Räikönnen, majd a szintén BAR-os Button remekelt.

A vasárnapi rajtsorrendről döntő gyakorláson Gianmaria Bruni kezdte a gyakorlást, majd az eddig jól teljesítő Baumgartner Zsolt következett, s meglepetést jelentett, hogy az olasz versenyző volt a gyorsabb a minardisok párharcában. Pedig a korábbi szabadedzéseken és az első kvalifikáción a magyar pilóta jobb eredményeket ért el, nem csak csapattársánál, hanem másoknál is. Aztán motorcsere miatt törölték Bruni idejét, így a második időmérő edzés alapján a Minardi magyarja indul a 17. helyről. A faenzai istálló két versenyzőjét Nick Heidfeld, Giorgio Pantano, majd Felipe Massa is simán megelőzte, s jött az első szünet.

Christian Klien kellemes meglepetést okozott szurkolóinak, hiszen átmenetileg az élre került. Őt a Jaguar-Cosworth másik versenyzője, Mark Webber követte, akit egy pénteki szabálytalanság miatt megbüntettek, mostani idejéből 1 mp-et levonnak, ezért így az osztrák újonc, valamint Nick Heidfeld mögé került. Ezután a Monte-Carlóban győztes Jarno Trulli próbálkozott, s simán megelőzött mindenkit. A Sauberrel Giancarlo Fisichella nem tudott kimenni a pályára, így Baumgartner mögé szorult a rajtrácson. Cristiano da Matta, majd Olivier Panis is megfelelően teljesített, majd Juan Pablo Montoya következett. A Williams-BMW kolumbiai sztárja azonban elmaradt a várakozásoktól, lassabb volt Trullinál.

Fernando Alonso sem tudta megelőzni a Renault olasz pilótáját, igaz bejött Montoya elé. Rubens Barrichello teljesítménye nem okozott örömöt a Ferrari boxában, mert a francia istálló versenyzői mögé szorult. Az idén sokat küszködő, s mindössze egy pontot szerző Kimi Räikkönen az utolsó szektorban elképesztő tempót diktált, s a pálya nagy részében "összeszedett" két tizedes hátránya után mindössze két ezreddel kapott ki Trullitól.

Az utolsó kvintettből Jenson Button próbálkozott először, s némi meglepetésre "csak" harmadik lett. David Coulthard autója az első időmérés levezető körében meghibásodott, így a rajtsorrendről döntő kvalifikációt kihagyta, ezért ő is Baumgartner mögé került. Ralf Schumacher csalódást keltő teljesítményt nyújtott, hatszoros világbajnok testvére, Michael viszont elkápráztatta a közönséget. A Ferrari klasszisa óriási fölénnyel került az élre. Szato Takuma nem veszélyeztette Michael Schumacher pozícióját, a többieket azonban megelőzte.

Európai Nagydíj, a vasárnapi (14 ó) futam rajtsorrendje
1. sor: M. Schumacher (német, Ferrari) 1:28.351 p (átlag: 209,763 km/ó), Szato (japán, BAR-Honda) 1:28.986
2. sor: Trulli (olasz, Renault) 1:29.135, Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 1:29.137
3. sor: Button (angol, BAR-Honda) 1:29.245, Alonso (spanyol, Renault) 1:29.313
4. sor: Barrichello (brazil, Ferrari) 1:29.353, Montoya (kolumbiai, Williams-BMW) 1:29.354
5. sor: R. Schumacher (német, Williams-BMW) 1:29.459, Panis (francia, Toyota) 1:29.697
6. sor: da Matta (brazil, Toyota) 1:29.706, Klien (osztrák, Jaguar-Cosworth) 1:31.431
7. sor: Heidfeld (német, Jordan-Ford) 1:31.604, Webber (ausztrál, Jaguar-Cosworth) 1:30.797 (1 mp-es büntetés miatt 1:31.797)
8. sor: Pantano (olasz, Jordan-Ford) 1:31.979, Massa (brazil, Sauber-Petronas) 1:31.982
9. sor: Bruni (olasz, Minardi-Cosworth) 1:34.022, BAUMGARTNER ZSOLT (Minardi-Cosworth) 1:34.398
10. sor: Coulthard (skót, McLaren-Mercedes) mért kör nélkül, Fisichella (olasz, Sauber-Petronas) mért kör nélkül