A Ferrari csapatfőnöke lehet az F1 irányítója

2004.06.07. 13:24
Jean Todtot, a Ferrari istálló csapatfőnökét akarja alelnöknek a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) elnöke, Max Mosley, majd utódjának szánja. Az angol megbízatása 2005-ben jár le a szervezet élén, de nem tudni, mikor adná át a hatalmat. Annyi biztos, hogy a francia szakembert akár azonnal is szívesen látná a helyettesi poszton.
Néhány hónapja a külföldi sajtóban felmerült, hogy a Forma-1 minenható ura, Bernie Ecclestone hamarosan leköszön az F1 irányítói, azaz a Forma-1 menedzsment elnöki posztjáról, és a helyét Jean Todt, a Ferrari csapatfőnöke veheti át. A 73 éves milliárdos cáfolta a híreszteléseket és kijelentve, nem tudja, meddig fog dolgozni, ám esze ágában sincs távozni.

Ketten vezetnék az FIA-t

Úgy tűnik, a a Ferrari főnökének mégis akad egy hely a sportág vezetői között, ugyanis a hétfőn megjelent F1 Racing című magazin úgy tudja, ő az első számú jelölt a Nemzetközi Autós Szövetség (FIA) elnöki posztjára.

Mindezt maga a 2005-ig mandátummal rendelkező elnök, Max Mosley árulta el, a szövetség 150 testületi tagjának eljuttatott levelében, amelyben Todtot javasolja alelnökének, majd utódjának. Mosley levelében azt írja, az FIA elnöki tisztét ketté akarja választani, vagyis az elnök csak távolról felügyelné az F-1-et, míg alelnöke közvetlenül is részt vállana a mindennapi teendőkben.

"Az FIA-t ketten irányítanák - fogalmazott Mosley - egy személy, aki megfelelő politikai érzékkel és kapcsolatokkal rendelkezik, illetve egy másik, aki tapasztalatokat gyűjtött az autósportok több ágából is. Annak pedig semmi akadálya, hogy az elnökhelyettes később átvegye a leköszönő elnök helyét".

"Todt csodálatos elnök lenne"

Az angol sportvezető szerint Jean Todt a tökéletes ember a helyettesi, majd az elnöki posztra: "Az autósportok szinte minden ágában dolgozott és ahol járt, sikereket aratott. Azt hiszem, ő az egyetlen ember, aki minden csapatával győzött, és miután a Ferraritól elköszön, minden bizonnyal kipróbálná magát egy átfogóbb pozícióban is. Szerintem csodásan helytállna."

Mosley megbízatása 2005-ben jár le, ám a levélben arról nem ír, mikor akarja átadni a helyét az utódjának. Az F1 Racing által nem rég készített interjúban viszont elárulta: "Ha valamilyen okból a mostani alelnök, Marco Piccinini nem akarná folytatni a munkáját, és Todt, miután eljött a Ferraritól, jelentkezne a helyére, bolond lennék őt visszautasítani".

Maga Todt még nem kommentálta a felkérést, ám valószínű, hogy nem utasítaná vissza az ajánlatot.