Baumgartner: 'Brutális versenyen szereztem pontot'

2004.06.21. 00:05
A vasárnapi Amerikai Nagydíjon Baumgartner Zsolt megszerezte első Forma-1-es pontját. A magyar pilóta nyolcadik helyen futott be, amiért egy pontot kapott. A leintés után fáradtan, de boldogan nyilatkozott, hiszen "megérte az egész éves szenvedés".
A vasárnapi Amerikai Nagydíjon Baumgartner Zsolt megszerezte első Forma-1-es pontját. A magyar pilóta nyolcadik helyen futott be, amiért egy pontot kapott.

A huszonhárom éves versenyző az első magyar, akinek sikerült a pontszerzés a világ legnépszerűbb autós sorozatában, és teljesítményének értékét növeli, hogy a Minardi legutóbb több mint két éve, 2002 márciusában, Ausztráliában jutott világbajnoki ponthoz, Mark Webber ötödik lett és kettőt kapott.

"Köszönöm azoknak, akik bíztak bennem"

A leintés után, így nem csoda, hogy a csapat önfeledten ünnepelte a pilótáját, aki fáradtan nyilatkozott.

"Nehéz szavakat találni ezután a másfél óra után. Elmondhatatlanul boldog vagyok, és szeretném megköszönni mindenkinek, aki segített, hitt és bízott bennem. Az volt a célom, hogy egyszer a pontszerzők között ott legyen a magyar zászló. Ma ez megtörtént, és nagyon büszke vagyok erre. Örülök, hogy az engem támogatóknak visszaadhattam valamit abból a sok szeretetből, amit kaptam. Köszönöm ezt a sikert azoknak, akik hittek bennem!" - mondta boldogan Baumgartner.

A verseny ráadásul igen nehéz volt, összesen tízenkét autó esett ki és két súlyos baleset is történt.

"Szerencsém is volt"

"Ha egy szóval kell jellemeznem ezt a nagydíjat, akkor azt kell mondjam, brutális volt. A rajt után Brunival küzdöttünk és a belső íven próbáltam elmenni mellette, amikor csak repkedő alkatrészeket és szerteszét csúszkálós autókat láttam. Szerencsére el tudtam menni a keresztbe álló Jaguár mellett, de Bruni már nem fért el, így kicsúszott és kénytelen volt feladni a versenyt - idézte fel az eseményeket a minardis versenyző. - Aztán jött Alonso, majd Ralf borzalmas balesete. Hirtelen tele lett a célegyenes alaktrésztörmelékekkel és hosszú perceken át köröztünk úgy, hogy tudtuk, Ralf még mindig az autójában van."

A nehéz időszakot átvészelve már valamivel könnyebbé vált a futam, de az autó nem volt tökéletes, ráadásul az indianapolisi pálya a gumikat is rettentően igénybe vette - többen defektet is kaptak - ezért az utolsó körökre azok szinte teljesen elhasználódtak.

"Éreztem, hogy szerencsém lesz"

"Ahogy sorban fogytak el az autók, és egyre több volt a defekt, kezdtem érezni, hogy nagyon jól döntöttünk, amikor a szombati szabadedzések után a kisebb leszorítóerős beállítást választottuk, nem utolsó sorban azért, hogy a gumikat kíméljük. Bevált a számításunk, hiszen a gumik ugyan borzalmas állapotban voltak, de végigbírták" - értékelt a magyar, akit "idegileg és fizikailag is" igénybe vett a verseny.

"Ugyanazt éreztem, amit Monte-Carloban, azaz tudtam, hogy nem szabad hibáznom, bármilyen nehéz is a helyzet. Bevallom, a verseny előtt komoly kétségeim voltak azzal kapcsolatosan, be tudom-e fejezni ezt a viadalt. Szombaton annyira instabil és nehezen vezethető volt az autó, hogy nem fogadtam volna nagy tétben arra, hogy célba érek. A pontszerzésre pedig gondolni sem mertem volna."

"Hálás vagyok a csapatnak"

Baumgartner végül a csapatának köszönte meg a segítséget: "Nagyon hálás vagyok a mérnökömnek és a szerelőimnek, meg az egész csapatnak azért az iszonyatosan sok munkáért, amit ezen a versenyen és egész évben elvégeztek. Örömüket, és hihetetlen ünneplésüket látva azt hiszem, ők is úgy gondolják, hogy ezért a versenyért érdemes volt ennyit szenvednünk."