Häkkinen újra versenyezni akar

2004.07.13. 12:43
A kétszeres Forma-1-es világbajnok Mika Häkkinen 2001 végén vonult vissza a Forma-1-ből, ám elképzelhető, hogy jövőre ismét autóba ül. Volt mcLarenes csapattársa, David Coulthard biztos a szándékában, és úgy tudja, már meg is történtek az első lépések a visszatérésével kapcsolatban.
Májusban, amikor már szinte biztosnak látszott, hogy Juan Pablo Montoya mellett Ralf Schumacher is elhagyja a Williams-BMW-t a szezon végén, felmerült, esetleg Mika Hakkinen veheti át a helyét a következő idényben.

A McLarennel kétszeres világbajnok pilóta 2001 végén vonult vissza a versenyzéstől, ám Finnországból származó hírek szerint Sir Frank Williams 14 millió dollárt ajánlott neki, hogy egy Williamsben térjen vissza.

Már egykori főnöke véleményét is kikérte

A versenyző és a csapatvezetők is cáfolták ezeket a híreket, ám a hétvégi Brit GP helyszínén Ron Dennis, a McLaren főnöke árulta el: beszélt Häkkinennel a visszatéréséről.

"Találkoztam Mikával, de őszintén mondom, nem tudom, hogy újra autóba ül-e vagy sem. Szerintem még maga sem tudja. Annyi történt, hogy kikérte a véleményemet a visszatéréséről, utána pedig visszarepült Finnországba, hogy átgondolja a helyzetét" - nyilatkozta Dennis a Reuters hírügynökségnek a múlt hétvégén.

Néhány nap múlva David Coulthard, a McLaren egyik pilótája, Häkkinen volt csapattársa az angol Evening Standard nevű lapnak erősítette meg, hogy egykori kollégája újra versenyezni szeretne.

"Mika újra vezetni akar. Azt hiszem, már megtörténtek az első lépések ezügyben. De hogy összejön-e a dolog, még nem lehet tudni" - kotyogta el Coulthard.

A szezon végeztével a McLarent elhagyni kényszerülő pilótának annak idején azt mondta Häkkinen, "hogy a családja és a kellő kihívás hiánya miatt hagyja abba."

"Mindenki szeretné őt viszontlátni"

Coulthard biztos benne, a kétszeres világbajnokkal sokat nyerne a Forma-1, bár kicsit félti a kudarctól is: "Mindenki szeretné, ha visszajönne, de remélem, csak akkor dönt így, ha újra százszázalékosan motivált. Máskülönben bukás is lehet a vége".

Mika Häkkinen 2001 végén, két vb-cím és húsz futamgyőzelem után vonult vissza a Forma-1-től, hogy kisfiának és feleségének szentelhesse minden idejét. Azóta pályaversenyen nem, csak néhány finnországi rali-futamon indult, kevés sikerrel.

Korábban Alain Prost és Nigel Mansell is hosszabb pihenő után ült ismét Forma-1-es autóba, de míg a francia egyévnyi szünet után világbajnok lett, addig az angol néhány sikertelen futam után újra visszavonult. Igaz, közvetlenül az 1995-ös, mcLarenes kudarca előtt egy versenyt még nyert a Williams színeiben, 1994-ben.