Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Schumacher helyén a dobogón

2004.07.15. 18:05
Egymagában körözött a monzai Forma-1-es versenypályán Luca Badoer, a Ferrari tesztpilótája, amit néhány szerencsés magyar méterekről figyelhetett. Schumacher nem volt ott, de az olaszok így is féltették a kíváncsiskodóktól a boxot, honfitársaink pedig Milánó közelében is fogyasztották a prospektusokat. Helyszíni riport Monzából.
Monza alig több mint tíz kilométerre van Milánó központjától, de még a délelőtti, nagyjából forgalommentes órákban is majd egy óra odáig az út. A lombard kisváros Forma-1-es futamát tradicionálisan szeptember elején-közepén rendezik, a napokban mindössze egy autó, Luca Badoer Ferrarija köröz rajta.

Lelkes csapat

Tekintse meg galériánkat!
A világbajnok istálló tesztnapjára vagyunk hivatalosak. Tízfős társaságunk nagy része elvakult Ferrari-rajongó, aki a Vodafone sms-játékán nyerte az utat, állítólag százezreket költve az egyedi nyeremény miatt.

A pilóta már dolgozik, az F2004-es kocsi motorjának zaja járja be szinte az egész falut. Azonnal a főépületbe megyünk, ahonnan tökéletes kilátás nyílik a célegyenesre, majd a dobogókra vezetnek minket, amely igen speciális hely: egy kis hídon lehet csak megközelíteni, mert benyúlik a pálya fölé.

"Schumacherkedés" a dobogón

A Ferrari háromszáz kilométeres sebességgel száguld alattunk, nem könnyű fényképezni, de mindenki ezzel próbálkozik. A dobogó is áll természetesen, néhányan Schumachert utánozzák, és felugrás közben fényképezik egymást.

Nemsokára egy kis szünetet tart Badoer, mi meg lemegyünk a boxutcába. Közelről nézhetjük, amint ezt-azt állítanak az autón, majd a versenyző újra veszi a sisakját, és egy újabb menet következik.

Három méterre a pályától

Idegenvezetőnk, Elizabeth, aki angol létére épp az egyetlen olasz csapatnál dolgozik, szokatlanul engedékeny: szabadon mászkálhatunk a boxutcában, a Ferrari-mérnökök kis terasza mellől, a pályától úgy háromméternyire fényképezgethetünk, kezünket fülünkre tapasztva bámulhatjuk a villámgyors kocsit.

A jóvilágnak persze néhány perc múlva vége szakad, egy olasz pr-asszisztens visszaparancsol minket a boxok elé. Aki volt már boxlátogatáson, például a Hungaroringen, tudhatja, hogy a nagy lehetőség fejében szinte mozdulni sem szabad, de Elizabeth vigyorogva jegyzi meg, hogy "az olaszok mindig ezt csinálják, nem értem, miért ne mehetnétek át a falhoz. Még jó, hogy korábban lejöttünk és megnézhettetek mindent".

Badoer durcás

Badoer jó egypercenként éri el a célegyenest, de egy ponton megszakad a monotonitás: a piros autó csak nem akar újra előtűnni a nevezetes Parabolica-kanyarból. Valami gond lehet, jön a helyi safety car, felvesz négy szerelőt, és együtt indulnak a rejtély felderítésére. A pilótát percekkel később egy másik személyautó hozza vissza a boxba. Badoer dühösnek látszik, az egyetlen jelenlévő operatőr azonnal az arcába nyomja a kamerát, de a tesztversenyző ellöki azt és eltűnik a motorhome-nak hívott lakókamionjában.

Arra nincs válasz senkitől, hogy mi idegesíthette fel ennyire az egyébként rettentő nyugodt harmadpilótát, de annyi azért kiderül, hogy a kocsi nem tört össze, így valószínű, hogy műszaki hiba vagy kisebb vezetői baki miatt áll a tréning.

A teszpilóta tombolanyereményt oszt

A malőr persze jól jön a pr-felelősnek, azonnal felhívatja a sofőrt a számunkra berendezett étkezőrészbe, hogy átadja a nem sokkal korábban kitöltött rajongó-tombola díjait. Badoeren látszik, semmi kedve a jópofizáshoz, de mosolyogva nyújtja át a nyereményszatyrokat a benne lévő hátizsákkal. A szerencsések örülnek, és egy fotóra összeállhatnak Luca Badoerrel.

Elfogyasztjuk az ebédet, majd néhány magyar vendégtársunk a box-affér után újra kissé kényelmetlen helyzetbe hozza olasz vendéglátóinkat. A Ferrari-tulajdonosoknak kiosztott, majd gondosan félre tett húszoldalas kis képes füzetből marad vagy tíz. Mi nem kapunk, de néhány magyar rajongó külön kérésére két példányt - bár tízen vagyunk - mégis hajlandó adni.

Az angol tündér

Elizabeth a házirendet újra áthágva - az ausztrálok, akiknek más a vezetőjük, nem jöhetnek - bónuszprogramként a pályától öt percre lévő ajándékboltokba is kivisz minket. A vásárlás után ismét szétszéledhetünk: ki-ki hason fekve is képeket készít a sebes versenyautóról, ki-ki a box előtt vár a következő pit stopra, mások uzsonnáznak az ebéd maradékából.

Badoer gumi- és megbízhatósági tesztjének végét a kiszámíthatatlan milánói forgalom miatt már nem várhatjuk meg, korábban el kell hagynunk a pályát.

Így is élmény

Még az üres monzai pályán egyedül köröző Badoer látványa is érzékelteti, hogy a Forma-1-nek varázsa van - Schumacher, tömeg, előzések és boxcicák nélkül is.