Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már a Német GP-n jöhet az új időmérő

2004.07.15. 17:10
A szezon kezdete óta kritizált F-1-es időmérő megváltoztatását néhány hete a Jordan és a Minardi még megvétózta, ám a silverstone-i kabaré-edzés miatt - a versenyzők minél rosszabb eredmények elérésére törekedtek - Bernie Ecclestone azonnal változtatni akar.
Az év elején bevezetett, két részből álló új kvalifikációs rendszert már az első futamok után kritizálni kezdték, leginkább a nagydíjakat közvetítő televíziós csatornák, amelyek túl hosszúnak találták az időmérőt. Néhány futam után az elsőt kvázi el is törölték, azzal hogy mindössze a második indulási sorrendjéről dönt.

Eleve roszz volt

Néhány hete úgy is volt, hogy megváltoztatják az időmérő lebonyolítását. A két részt meg akarták tartani, de mindkettő éles lett volna, és a pilóták nem egy, hanem négy mért kör teljesítésére kaptak volna lehetőséget. A Bit Nagydíjra tervezték a változtatást, ám az utolsó pillanatban a Jordan és a Minardi csapatfőnöke - attól tartva, hogy így a tévében kevesebbet látszanak majd az autóik - megakadályozták a módosítást.

A Brit GP-n aztán ennek ellenére is érdekesen alakult az első időmérő, ugyanis a második közepére esőt jósoltak, így a pilóták a minél rosszabb időkért versenyeztek, csakhogy mielőbb teljesíthessék a mért körüket, még az eső megérkezte előtt. Michael Schumacher és Fisichella például direkt megpördült, Barrichello szándékosan lefutott a fűre, míg Montoya a célegyenesben majdnem megállt, olyan lassan vánszorgott át a célvonalon.

Leégették a Forma-1-et

A csapadék természetesen a második edzésre sem érkezett meg, és Bernie Ecclestone bírálta is a csapatokat: komédiát csináltak a sportágból, és átverték a nézőket. A csütörtökönként megjelenő angol Autosport című szaklap értesülései szerint épp ezért a pénteki FIA-találkozón (Nemzetközi Autós Szövetség) azonnali hatállyal megváltoztatják az időmérő menetrendjét, és a július 25-i Német GP-n már a korábban tervezettek szerint futnak a kocsik.

Az ülésen továbbá döntés várható arról is, hogyan kellene lelassítani a kocsikat. Max Mosley néhány hete elmondta, a közelmúlt súlyos baleseteit látva mindenképpen ki kell találni valamit, hogy csökkenjen az autók kanyarsebessége. Pénteken kiderülhet, hogy milyen technikai módosítást alkalmaznak majd 2005-től a teljesítmények visszafogására.